Pasi
- Pasul 1
Pentru început am spalat fasolea boabe și am pus-o la fiert. Eu am folosit fasole cu bob mare dar se poate pune si fasole cu bob mărunt (eventual o puteți lăsa întreagă dacă este măruntă). Căt tim fierbe fasolea, pregătim celelalte leegume: curățăm și tocăm ceapa, curățăm morcovul și îl dăm pe răzătoarea mare, spălăm ardeiul, îî scoatem cotoarele și il mărunțim în blender. Fasolea o fierbem în apă pe care o schimbam de minim 3 ori până la finalul fierberii. După ce fasolea a fiert, punem în vasul în care vom pregăti zacusca (eu am un ceaun de fontă) uleiul la încins li adăugam ceapa tăiată mărunt.
Imaginea 1
- Pasul 2
După aproximativ 20 minute adăugăm morcovul și amestecăm ușor cu o lingură de lemn.
Imaginea 2
- Pasul 3
Punem și ardeiul kapia mărunțit și amestecăm bine. Avem grijă ca nu cumva legumele să se lipească și să se ardă.
Imaginea 3
- Pasul 4
Atunci cănd legumele sunt bine fierte, putem să adăugăm sucul de roșii. Cantitatea o puteți ajusta după preferința fiecăruia.
Imaginea 4
- Pasul 5
Tot acum adăugăm și condimentele : foi de dafin, boabe de piper și cimbru. Eu pun atât cimbru mărunțit cât și crenguțe de cimbru uscat, pe care le voi scoate la final.
Imaginea 5
- Pasul 6
După aproximativ 15 minute de cănd am pus sucul de roși, adăugăm fasolea fiartă. Eu am vrut o zacuscă cremoasă, așa că am dat fasolea fiartă prin mașina de tocat. După ce punem fasolea fiartă, amestecăm continuu pentru circa 1h, la foc mic.
Imaginea 6
- Pasul 7
Spre final potrivim gustul de sare. Mereu avem grijă ca sarea folosită să nu conțină iod. Oprim focul si ne pregătim de pus zacusca în borcane.
Imaginea 7
- Pasul 8
Borcanele trebuiesc spălate bine cu apă cală și detergent, chiar dacă sunt noi. Capacele acestora trebuie să fie bune, să se închidă etanș. Borcanele vor fi puse la scurs pe un prosop absorbant, astfel ca atunci când punem zacusca, ele să fie uscate.
Imaginea 8
- Pasul 9
Pentru a evita spargerea borcanelor de sticlă atunci când punem zacusca fierbinte, punem 1-2 linguri inițial în fiecare borcan. Astfel, borcanele se încălzesc și nu există riscul să crape.
Imaginea 9
- Pasul 10
După ce punem zacusca fierbinte în toate borcanele, incingem într-un vas pe fos aproximativ 200ml ulei și adăugăm căte o lingură de ulei fierbinte, peste zacuscă, în fiecare borcan.
Imaginea 10
- Pasul 11
Punem rapid capacele bine după care, într-o oală cu apă fierbinte, punem un prosop și apoi borcanele de zacuscă și le sterilizăm pentru 40 minute din momentul în care începe să fiarbă. După acest timp, oprim focul și lelăsăm în apa în care au fiert până la răcirea completă.
Imaginea 11
- Pasul 12
Iarna, dar nu numai, zacusca noastră o să fie delicioasă.
Imaginea 12