Pasi
- Pasul 1
Pentru a pregăti această zacuscă minunată, avem nevoie de ardei kapia și vinete coapte și scurse bine de zeamă. Acestea au fost cântărite după ce auu fost coapte, curățate și lăsate la scurs.
Într-un ceaun încăpător, punem la încins uleiul, apoi adăugăm ceapa tăiată mărunt. Cănd începe să devină sticloasă, adăugăm morcovul dat pe răzătoarea mare. Amestecăm din când în când ca sa nu se lipească.
Imaginea 1
- Pasul 2
Cănd morcovul sunt făcute, adăugăm ardeii kapia tăiați cu cuțitul în cuburi mici.
Imaginea 2
- Pasul 3
Apoi punem și vinetele coapte tocate cu satârul de lemn pe tocătorul din lemn. Lăsăm tootul la fier la foc mărunt și amestecăm mai des să nu se prindă de ceaun și să se ardă.
Imaginea 3
- Pasul 4
Punem foi de dafin și boabe de piper negru în funcție de cât de aromată dorim să fie.
Imaginea 4
- Pasul 5
După circa o oră de când am pus ardeiul și vinetele, am adăugat sucul de roșii și am mai fiert cam 45 minute (până când uleiul a început să iasă pe margini).
Imaginea 5
- Pasul 6
Am potrivit gustul de sare, folosind sare fără iod.
Imaginea 6
- Pasul 7
Pentru că nu folosim conservant, borcanele trebuiesc bine spalate și uscate înainte, chiar dacă acestea sunt noi.
Imaginea 7
- Pasul 8
Punem zacusca fierbinte în borcane, inițial căte 1-2 linguri ca să se încălzească borcanele și să nu crape.
Imaginea 8
- Pasul 9
După aceasta, completăm borcanele cu zacuscă iar la final, în fiecare borcan adăugam câte o lingură de ulei fierbite și strângem bine capacul.
Imaginea 9
- Pasul 10
Borcanele astfel pregătite, le punem la fiert într-o oală cu apă fierbinte pentru 35-40 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Când acest timp a trecut, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească treptat în apa în care au fiert, apoi le păstrăm în cămară sau beci. Din această rețetă eu am obținut 27 de borcate a câte 314 ml.
Imaginea 10
- Pasul 11
Ne bucurăm de această minunată zacuscă alături de o felie de pâine neagră, sau în orice altă combinație ne dorim.
Imaginea 11
Viorel Gavril Vornicu
septembrie 11, 2019 @ 6:16 pm
Cea mai buna!
Crina Matei
septembrie 27, 2019 @ 7:08 pm
Multumesc frumos!