Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imagine
  • Galerie

Zacuscă țărănească cu vinete

Dacă a venit toamna, este timpul să facem zacuscă țărănească cu vinete. Nu stiu dacă vă place zacusca în general, dar acesta are un gust aparte. Deși este mai mult de lucru la ea față de alte rețete, gustul este inconfundabil. Iarna, demulte ori când pur și simplu nu stim ce să mâncăm, zacusca ne salvează.

Ce trebuie să stim?

Pentru că este mult de lucru în pregătirea legumelor, vă recomand să faceți asta cu o zi înainte. Astfel, eu am copt vinetele la flacără, le-am copt și le-am scurs, apoi le-am tocat și pus la rece. Pentru tocarea lor am folosit doar ustensile de lemn, ca acestea să nu se oxideze și să rămână albe și frumoase.. Ardeii i-am copt, curățat, scurs de zeamă și apoi  i-am tăiat cuburi cu cuțitul. Am preferat să fac asta ca să simt textura lor în zacuscă, nu doar gustul. De aceea am zis că este o zacuscă țărănească cu vinete, pentru ca bunicile noastre nu foloseau robotul pentru mărunțirea legumelor, iar zacusca lor era delicioasă. Muncim mult la această zacuscă dar nu se compară cu ceea ce este făcut industrial și găsim în magazine. De aceea prefer ca pregătirew

Un alt aspect important de care trebuie să ținem cont, este sterilizarea borcanelor. Acestea trebuiesc bine spalate înainte, apoi uscate. Capacele petru borcane recomand să fie noi, cu garnitura intactă. După ce am pus zacusca țărăneasca cu vinete în borcane, strângem capacele și sterilizăm prin fierbere foarte bine.

Legumele folosite trebuie să fie proaspete , fără pete și stricăciuni. Vinetele să fie fără prea multe semințe, să fie tinere. Sunt convinsă că acestă zacuscă o să își găsească loc în cămara voastră alături de alte conserve delicioase. Nu vă speriați că trebuie să lucrați mai mult la ea! Gustul este inconfundabil.

 


Ingrediente

  • 1 litru ulei + ulei pentru pus deasupra
  • 2,5 kg ceapă
  • 0,5 kg morcov
  • 5 kg vinete
  • 2,5 kg ardei kapia
  • 1,5 litri suc de roșii (20%)
  • foi de dafin
  • piper negru boabe
  • sare neiodată

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru a pregăti această zacuscă minunată, avem nevoie de ardei kapia și vinete coapte și scurse bine de zeamă. Acestea au fost cântărite după ce auu fost coapte, curățate și lăsate la scurs.

    Într-un ceaun încăpător, punem la încins uleiul, apoi adăugăm ceapa tăiată mărunt. Cănd începe să devină sticloasă, adăugăm morcovul dat pe răzătoarea mare. Amestecăm din când în când ca sa nu se lipească. Imaginea 1

  • Pasul 2

    Cănd morcovul sunt făcute, adăugăm ardeii kapia tăiați cu cuțitul în cuburi mici. Imaginea 2

  • Pasul 3

    Apoi punem și vinetele coapte tocate cu satârul de lemn pe tocătorul din lemn. Lăsăm tootul la fier la foc mărunt și amestecăm mai des să nu se prindă de ceaun și să se ardă. Imaginea 3

  • Pasul 4

    Punem foi de dafin și boabe de piper negru în funcție de cât de aromată dorim să fie. Imaginea 4

  • Pasul 5

    După circa o oră de când am pus ardeiul și vinetele, am adăugat sucul de roșii și am mai fiert cam 45 minute (până când uleiul a început să iasă pe margini). Imaginea 5

  • Pasul 6

    Am potrivit gustul de sare, folosind sare fără iod. Imaginea 6

  • Pasul 7

    Pentru că nu folosim conservant, borcanele trebuiesc bine spalate și uscate înainte, chiar dacă acestea sunt noi. Imaginea 7

  • Pasul 8

    Punem zacusca fierbinte în borcane, inițial căte 1-2 linguri ca să se încălzească borcanele și să nu crape. Imaginea 8

  • Pasul 9

    După aceasta, completăm borcanele cu zacuscă iar la final, în fiecare borcan adăugam câte o lingură de ulei fierbite și strângem bine capacul. Imaginea 9

  • Pasul 10

    Borcanele astfel pregătite, le punem la fiert într-o oală cu apă fierbinte pentru 35-40 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Când acest timp a trecut, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească treptat în apa în care au fiert, apoi le păstrăm în cămară sau beci. Din această rețetă eu am obținut 27 de borcate a câte 314 ml.Imaginea 10

  • Pasul 11

    Ne bucurăm de această minunată zacuscă alături de o felie de pâine neagră, sau în orice altă combinație ne dorim. Imaginea 11


Tag-uri reteta: ceapa, gustare, legume, morcov, pentru iarna, vinete, zacusca
2 Comments
Viorel Gavril Vornicu

septembrie 11, 2019 @ 6:16 pm

Cea mai buna!

Crina Matei

septembrie 27, 2019 @ 7:08 pm

Multumesc frumos!

Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Portii: 27 borcane
  • Categorie: Conserve
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: septembrie 11, 2019
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Cuburi din legume pentru mâncare delicioasă
  • Dulceață din petale de trandafiri
  • Pesto din leurdă
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56054

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35594

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23473

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23195

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21529

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21260

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19534

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18244

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version