Ierburi aromatice – savoare și bun gust

Ierburi aromatice, sunt plante indispensabile în bucătărie. Fie că le folosim proaspete, uscate sau conservate, acestea dau gust și savoare preparatelor nostre. Din fericire, natura ne-a dat o mulțime de astfel de ierburi fiecare cu aroma specifică. Utilizarea lor în preparatele noastre, nu doar ca le da arome deosebite dar uneori, acestea au si efect medical.

Ierburi aromatice cu gust delicat

Busuiocul

Utilizat cu succes în preparatele mediteraneene, face parte din familia mentei. Frunzele crude, de un verde intens sunt adăugate de regula la finalul procesului de gătire sau proaspete, în salate. Adăugate intr-o sticluță cu ulei de masline, il transformă intr-un ulei ideal pentru salate, ușor aromat. Poate fi folosit și sub formă uscată, frunzele mărunțite fiind adăugate în preparate în timpul gătirii.

Pătrunjelul

Are o aromă proaspătă, ierboasă. Se folosește în multe preparate: ciorbe, tocănițe, sosuri, salate, murături, etc. Pătrunjelul cu frunze plate are o aromă mai intensă decăt cel creț (folosit mai mult pentru decor). Se utilizează proaspăt, uscat, congelat.

Mărarul

Este preferatul meu, îl folosesc atât la murături cât și la tocănițe, chifteluțe, sarmale, sosuri, salate, plăcinte, tarte, etc. Aroma lui proaspătă invăluie orice preparat intr-o notă delicată și savuroasă. Îl putem folosi verde, uscat, congelat, etc

Menta

Este o plantă ale cărei frunze dau o aromă intensă bauturilor și deserturilor reci, in special. Poate fi adăugată și la diferite sosuri sau salate dar si pentru aromatizarea cărnii, a ceaiului sau a diferitelor cocktailuri.

Tarhonul

Are un gust delicat, cu ușoare note de anason. Se folosește des în bucătăria franțuzească. Se combină cu ouă, carne de pasăre, pește, legume etc.

Ierburi aromatice robuste

Frunze de dafin

Au gust intens și le găsim de regulă sub formă uscată. Prin procesul de uscare se atenueaza aroma lor. Se folosesc in timpul preparării termice a diferitelor supe, sosuri, tocănițe și se îndepărtează înainte de servire.

Oregano

Face parte din familia mentei, are aromă puternică. Se folosește sub formă proaspătă sau uscată la diferite sosuri pentru paste,  pizza, carne la cuptor, etc.

Cimbrul

Această plantă dă aromă deosebită preparatelor din carne, peștelui, diverselor umpluturi, sosurilor. Il putem folosi în stare proaspătă sau uscată.

Rozmarinul

O plantă cu aromă puternică utilizată adesea la prepararea peștelui, a fripturilor la cuptor sau a legumelor.

Lasa un comentariu

author
By Crina Matei
Distribuire

COPYRIGHT ©2016 - 2021 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.