Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imagine
  • Galerie

Zacuscă cu fasole

Dacă zilele trecute am făcut zacuscă cu vinete, azi a fost rândul să fac zacuscă cu fasole. În zacuscă se regăsesc aromele toamnei, așa că, în fiecare an am acest sortiment în cămara mea. Este plină piața de legume, care mai de care de gustoase. Este mare păcat să nu profităm de sezonul legumelor și să ne pregătim ceea ce ne trebuie pentru iarnă. Nici nu se compară cu variantele găsite în magazine.

Stiu că în unele zone ale țării nu se face acest sortiment de zacuscă. Nici eu până să mă mut în Vestul Țării nu auzisem de el. Am fost reticentă inițial, apoi chiar încântată. Eu imi adaptez mereu rețetele după gustul meu și așa fac și cu zacusca. Vă recomand să încercați acestă zacuscă cu fasole, chiar dacă inițial veți face doar o jumătate de porție, drept test. Apoi, cu siguranță veți face mereu. Exact așa s-a întâmplat și la mine.

Bine de știut!

Zacusca de fasole este un sortiment destul de sensibil. Dacă ne grăbim și nu o fierbem bine sau nu sterilizăm atât cât trebuie borcanele, aceasta poate să fermenteze. Ar fi mare păcat. De aceea, faceți zacuscă atunci când nu vă presează timpul. Foarte important este și temperatura la care este păstrată. Este de preferat o cămară răcoroasă sau un beci.

Alegeți legume sănătoase, spălați-le bine. Pregătiți-le toate înainte să începeți să fierbeți zacusca! Fasolea poate fi și cu bob mărunt (am făcut în alți ani). Uneori las boabele întregi, sau măcar jumătate din cantitatea de fasole folosită. Vă puteți *juca* după preferințe.

Spălați bine borcanele înainte. Și capacele. Acest proces este obligatoriu și penntru borcanele noi. Iar dacă borcanele sunt folosite anterior, eu recomand ca măcar capacele să fie noi. Garniturile din latex ale acestora sunt detul de sensibile și nu riscăm să se strice zacusca.

Nu uitați de cimbru! Este esențial în definireaa gustului pentru zacusca de fasole.

Sper că veți încerca acestă rețetă și îmi veți spune părerea voastră.


Ingrediente

  • 1,5 litri ulei + 200ml pentru pus deasupra
  • 4 kg ceapă
  • 1,5 kg morcov
  • 3 kg ardei kapia
  • 1,5 kg fasole
  • 1 litru suc de roșii concentrat
  • sare
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • cimbru uscat

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început am spalat fasolea boabe și am pus-o la fiert. Eu am folosit fasole cu bob mare dar se poate pune si fasole cu bob mărunt (eventual o puteți lăsa întreagă dacă este măruntă). Căt tim fierbe fasolea, pregătim celelalte leegume: curățăm și tocăm ceapa, curățăm morcovul și îl dăm pe răzătoarea mare, spălăm ardeiul, îî scoatem cotoarele și il mărunțim în blender. Fasolea o fierbem în apă pe care o schimbam de minim 3 ori până la finalul fierberii. După ce fasolea a fiert, punem în vasul în care vom pregăti zacusca (eu am un ceaun de fontă)  uleiul la încins li adăugam ceapa tăiată mărunt. Imaginea 1

  • Pasul 2

    După aproximativ 20 minute adăugăm morcovul și amestecăm ușor cu o lingură de lemn. Imaginea 2

  • Pasul 3

    Punem și ardeiul kapia mărunțit și amestecăm bine. Avem grijă ca nu cumva legumele să se lipească și să se ardă. Imaginea 3

  • Pasul 4

    Atunci cănd legumele sunt bine fierte, putem să adăugăm sucul de roșii. Cantitatea o puteți ajusta după preferința fiecăruia. Imaginea 4

  • Pasul 5

    Tot acum adăugăm și condimentele : foi de dafin, boabe de piper și cimbru. Eu pun atât cimbru mărunțit cât și crenguțe de cimbru uscat, pe care le voi scoate la final. Imaginea 5

  • Pasul 6

    După aproximativ 15 minute de cănd am pus sucul de roși, adăugăm fasolea fiartă. Eu am vrut o zacuscă cremoasă, așa că am dat fasolea fiartă prin mașina de tocat. După ce punem fasolea fiartă, amestecăm continuu pentru circa 1h, la foc mic. Imaginea 6

  • Pasul 7

    Spre final potrivim gustul de sare. Mereu avem grijă ca sarea folosită să nu conțină iod. Oprim focul si ne pregătim de pus zacusca în borcane. Imaginea 7

  • Pasul 8

    Borcanele trebuiesc spălate bine cu apă cală și detergent, chiar dacă sunt noi. Capacele acestora trebuie să fie bune, să se închidă etanș. Borcanele vor fi puse la scurs pe un prosop absorbant, astfel ca atunci când punem zacusca, ele să fie uscate. Imaginea 8

  • Pasul 9

    Pentru a evita spargerea borcanelor de sticlă atunci când punem zacusca fierbinte, punem 1-2 linguri inițial în fiecare borcan. Astfel, borcanele se încălzesc și nu există riscul să crape. Imaginea 9

  • Pasul 10

    După ce punem zacusca fierbinte în toate borcanele, incingem într-un vas pe fos aproximativ 200ml ulei și adăugăm căte o lingură de ulei fierbinte, peste zacuscă, în fiecare borcan. Imaginea 10

  • Pasul 11

    Punem rapid capacele bine după care, într-o oală cu apă fierbinte, punem un prosop și apoi borcanele de zacuscă și le sterilizăm pentru 40 minute din momentul în care începe să fiarbă. După acest timp, oprim focul și lelăsăm în apa în care au fiert până la răcirea completă. Imaginea 11

  • Pasul 12

    Iarna, dar nu numai, zacusca noastră o să fie delicioasă. Imaginea 12


Tag-uri reteta: ardei, ceapa, cimbru, de post, fasole, gustare, morcov, zacusca
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Portii: 27 borcane
  • Categorie: Conserve
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: septembrie 21, 2019
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Cuburi din legume pentru mâncare delicioasă
  • Dulceață din petale de trandafiri
  • Pesto din leurdă
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56382

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35965

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23534

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23222

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21604

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21294

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19557

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18543

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version