Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imagine
  • Galerie

Floare din chifle pufoase și rumene

Floare din chifle pufoase și rumene am pregatit astăzi.  După cum toată lumea știe, în această perioadă stam mai mult în casă asa ca pâinea trebuie sa o fac chiar eu. Si ca sa nu ne plictisim,  ba fac pâine simplă ( faina, apa drojdie, sare), ba fac pâine cu semințe,  ba turte coapte în tigaie de fontă.  Dar azi am facut o frumoasă floare din chifle pufoase, framantate cu lapte. O minunăție! Si nu ma laud singura! Copilul meu este cel care imi spune daca a fost bun sau nu. Am mare încredere în el.

O astfel de pâine este numai buna pentru o masă de sărbătoare, când avem invitați la masă. Vor fi surprinși intr-un mod foarte placut. Dar bineînțeles că o putem pregăti si pentru o masă în familie, sau chiar pentru zi de zi. Fiecare după dorința lui.

Aluatul frământat cu lapte călduț parca este mai pufos, mai dulce, mai delicat. Tare imi place sa fac aluaturi. De aceea folosesc foarte rar robotul pentru frământat. Prefer manual. Iubesc sa simt cum se formeaza aluatul sub mana mea, sa simt când si cat mai trebuie frământat, sa ii simt textura. Apoi, modelatul aluatului este o altă plăcere. Mereu imi place sa gasesc forme noi pentru aluaturi, umpluturi noi, etc.

Dacă doriți o pâine simplă, fără lapte ( de post), va las aici o rețetă minunata:

Pâine simplă făcută în casă


Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 600g faina alba
  • 1/2 linguriță sare
  • 10g drojdie uscată
  • 1 galbenus
  • 350-375 mi lapte călduț
  • 3-4 linguri ulei
  • Susan
  • Pentru uns
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte

Pasi

  • Pasul 1

    Începem să pregătim aluatul. Cântărim si cernem făina intr-un bol încăpător,  apoi adăugăm sarea si drojdia uscată ( oricum în perioada asta nu se mai gaseste drojdie de niciun fel prin magazine).  Imaginea 1

  • Pasul 2

    Amestecăm ingredientele uscate,  punem gălbenușul si treptat laptele. Frământăm până aluatul se formează și are consistența medie ( nici prea tare,  nici prea moale). Continuam framantarea până ce nu se mai vad granule de drojdie în aluat.  Imaginea 2

  • Pasul 3

    Adăugăm uleiul și frământăm până ce acesta este incorporat complet ( aproximativ 5 minute).  Imaginea 3

  • Pasul 4

    După framantare, acoperim bolul cu un prosop curat si lăsăm la dospit intr-un loc cald până ce aluatul isi dublează volumul ( aproximativ 30 minute).  Imaginea 4

  • Pasul 5

    După ce a dospit, aluatul este gata de modelat.  Il scoatem din bol si il punem pe o suprafață presărată cu făină.   Imaginea 5

  • Pasul 6

    Împărțim aluatul în 8 părți aproximativ egale ( întâi în 4, apoi fiecare parte inca în 2).  Imaginea 6

  • Pasul 7

    Modelăm fiecare parte de aluat,  formăm bile pe care le așezăm intr-o tavă rotundă ( cu diametrul de 27 cm am folosit eu) tapetata cu hârtie de copt.  Lăsăm putin spatiu între bilele de aluat.  Imaginea 7

  • Pasul 8

    După ce le-am modelat si așezat pe toate în tavă, acoperim cu un prosop curat si lăsăm la dospit intr-un loc cald pentru inca 20minute.  După acest timp deja spațiul dintre aluat aproape nu se mai vede.  Imaginea 8

  • Pasul 9

    Ungem frumos fiecare chifla cu ou batut amestecat cu lapte iar deasupra putem presară seminte de susan ( sau alte semințe,  după preferințe).  Imaginea 9

  • Pasul 10

    Introducem tava cu aluat în cuptorul preincalzit la 175 grade celsius pentru circa 40 minute ( până se rumenesc frumos).  Imaginea 10

  • Pasul 11

    Scoatem tavă din cuptor si ii lăsăm să se răcească acoperită cu un prosop curat . Apoi putem savura cu poftă!  Imaginea 11


Tag-uri reteta: aluat, chifle, copt, drojdie, Paine
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Patiserie
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: martie 16, 2020
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Chec marmorat
  • Melci pufosi cu brânză și stafide
  • Brioșe cu glazură de lămâie
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56177

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35751

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23498

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23198

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21549

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21268

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19544

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18326

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version