Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imagine
  • Galerie

Cozonac pufos cu cremă de cacao și rahat

Cozonac pufos cu cremă de cacao și rahat am facut zilele acestea. Iubesc sa fac cozonac și mai ales iubesc mirosul cozonacului cald, proaspat scos din cuptor.  Cozonacul este unul dintre puținele dulciuri ce imi amintesc de copilărie.  Nu seamănă cu ceea ce facem noi astăzi. Acum cozonaci sunt pufoși,  mari, aromați,  cu multă umplutură.  Cei din copilărie erau mici, deși ( mama punea oul întreg în aluat), cu putina umplutura. Dar, tare ne bucuram, mai ales în perioada sărbătorilor,  când ne făcea cozonac. De fapt, în acele vremuri, ne bucuram pentru orice. Stiam să apreciem si să ne bucurăm de puțin.  Acum, avem multe si nu ne mai bucurăm de nimic. Trist dar adevărat.  Nu zic eu ca era bine atunci dar parcă ne bucuram mai mult de fiecare zi trăită.  În vremurile noastre, alergam sa lucrăm cat mai mult, mâncăm prost si uitam să zâmbim.

Mereu, în perioada Sărbătorilor,  ma uit cum din ce in ce mai puțină lume face cozonac în casă.  Pfff,  nu am cumparat de multi ani. Unii compara cozonacul facut in casă cu cel ce il gasesc în magazine la 2-3 lei bucata.  Păi ce sa aiba ăla natural în el?? De unde nuca?? Dar dacă este dulce, pufos si ieftin, este minunat! Păcat! Într-adevar,  un cozonac se obtine cu efort, consumăm ingrediente bune, timp, munca fizica…Dar este delicios!! Incomparabil cu ce se gaseste prin supermarket.

Pentru cozonac trebuie sa aveti timp, ingredientele sa fie toate la temperatura camerei și să nu fiți supărați. Eu daca sunt supărată,  nu imi iese cozonacul asa cum voiam. Niciodată! Lucrați cu calm și voie bună si totul o să iasă cum va doriti!

Dacă tot porniți cuptorul, poate vreți să încercați și o rețetă de brânzoaice bicolore cu umplutură de brânză și fructe :

Brânzoaice bicolore cu fructe confiate

 


Ingrediente

  • Pentru maia
  • 25g drojdie proaspătă
  • 25g zahăr
  • 2 lingurițe făină
  • 50ml apă caldă
  • Pentru aluat
  • 650g făină
  • 150g zahăr
  • puțină sare
  • coajă de portocală
  • 3 gălbenușuri
  • 200-225ml lapte
  • 30 ml ulei
  • Pentru umplutură
  • 40g cacao neagră
  • 50g zahăr
  • 30g făină
  • 5g praf de copt
  • lapte
  • rahat (de cacao)
  • Pentru uns
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Pasi

  • Pasul 1

    După cum vă spuneam, pentru mine, când fac cozonac este foarte importantă starea psihică a mea. Pentru acest produs, trebuie să lucrez în liniște, fără grabă și stress. Pentru început, facem o maia (a nu se confunda cu maiaua sălbatică). Pentru aceasta, punem într-un bol drojdia, puțin zahăr, făina și treptat apă călduță, în timp ce amestecam cu o linguriță. Maiaua astfel făcută, o lăsăm la dospit pentru circa 10 minute într-un loc cald. Imaginea 1

    Imaginea 2

  • Pasul 2

    Pentru că am făcut un singur cozonac, am frământat aluatul cu ajutorul robotului, dar la fel de bine puteți face aluatul și prin frământare manuale.  Astfel, am pus făina, zahărul, puțină sare, gălbenușurile și coaja de portocală.  Imaginea 3

  • Pasul 3

    Fără să pornim încă robotul, adăugăm și maiaua care a crescut între timp. Imaginea 4

  • Pasul 4

    Încălzim laptele (să nu fie fierbinte), îl adăugăm peste restul componentelor din vasul robotului. Pentru siguranță, păstrăm 30-50ml din cantitatea de lapte, deoarece, în funcție de făina folosită, de dimensiunea gălbenușurilor, etc, poate fi necesară o cantitate mai mică sau mai mare de lichid. O veți adăuga ulterior dacă constatați că este nevoie. Imaginea 5

  • Pasul 5

    Am pus cârligul pentru frământat aluaturi, am pornit robotul la viteză mică pentru circa 5 minute până se omogenizează ingredientele. După acest timp, mărim viteza și lăsăm robotul să frământe aluatul pentru circa 25-30 minute. La final, reducem viteza și adăugăm treptat uleiul. Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu un prosop curat și îl lăsăm să dospească pentru circa 45 minute-1 oră, într-un loc cald.  Imaginea 6

  • Pasul 6

    Cât timp aluatul este la dospit, putem pregăti umplutura de cacao. Punem într-un bol făina, zahărul, cacao și praf de copt, le amestecăm bine apoi adăugăm lapte treptat până obținem o compoziție cremoasă, de consistență medie (trebuie să o putem întinde peste aluat, fără să îl rupem sau să curgă. Imaginea 7

  • Pasul 7

    După ce aluatul a crescut frumos, îl împărțim în două jumătăți. Luăm prima jumătate și o întindem cu un sucitor pe un blat presărat cu făină, obținând o foaie de aluat, nu foarte subțire. Peste aluat, punem crema de cacao și o întindem uniform, apoi rulăm cu grijă și strângem bine aluatul la capete.  Imaginea 8

  • Pasul 8

    Lăsăm ruloul obținut pe blat, întindem și a doua jumătate de aluat într-o foaie egală ca și dimensiune cu prima, punem bucățele de rahat (eu am folosit rahat de cacao), apoi rulăm cu grijă și strângem bine la capete. Imaginea 9

  • Pasul 9

    Punem cele două rulouri obținute unul lângă celălalt și le răsucim unul în jurul celuilalt, nu foarte strâns. Imaginea 10

  • Pasul 10

    Punem aluatul astfel răsucit într-o tavă mare pentru cozonac, tapetată cu hârtie de copt. Acoperim tava cu un prosop curat și lăsăm din nou la dospit pentru 30-40 minute, într-un loc cald.  După ce a dospit frumos, ungem cu ajutorul unei pensule cu amestecul de gălbenuș cu lapte, apoi dăm tava în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru circa 45 minute. Imaginea 11

  • Pasul 11

    După ce cozonacul s-a rumenit frumos, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească la temperatura camerei. Imaginea 12

  • Pasul 12

    Servim cozonacul proaspăt cu multă voie bună! Imaginea 13

     

     


Tag-uri reteta: aluat, aromat, cacao, Cozonac, dospit, Rahat
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Portii: 1 cozonac
  • Categorie: Dulciuri de casa, Patiserie
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: martie 31, 2020
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Chec marmorat
  • Melci pufosi cu brânză și stafide
  • Brioșe cu glazură de lămâie
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56177

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35751

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23498

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23198

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21549

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21268

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19544

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18326

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version