Pasi
- Pasul 1
După cum vă spuneam, pentru mine, când fac cozonac este foarte importantă starea psihică a mea. Pentru acest produs, trebuie să lucrez în liniște, fără grabă și stress. Pentru început, facem o maia (a nu se confunda cu maiaua sălbatică). Pentru aceasta, punem într-un bol drojdia, puțin zahăr, făina și treptat apă călduță, în timp ce amestecam cu o linguriță. Maiaua astfel făcută, o lăsăm la dospit pentru circa 10 minute într-un loc cald.
Imaginea 1
Imaginea 2
- Pasul 2
Pentru că am făcut un singur cozonac, am frământat aluatul cu ajutorul robotului, dar la fel de bine puteți face aluatul și prin frământare manuale. Astfel, am pus făina, zahărul, puțină sare, gălbenușurile și coaja de portocală.
Imaginea 3
- Pasul 3
Fără să pornim încă robotul, adăugăm și maiaua care a crescut între timp.
Imaginea 4
- Pasul 4
Încălzim laptele (să nu fie fierbinte), îl adăugăm peste restul componentelor din vasul robotului. Pentru siguranță, păstrăm 30-50ml din cantitatea de lapte, deoarece, în funcție de făina folosită, de dimensiunea gălbenușurilor, etc, poate fi necesară o cantitate mai mică sau mai mare de lichid. O veți adăuga ulterior dacă constatați că este nevoie.
Imaginea 5
- Pasul 5
Am pus cârligul pentru frământat aluaturi, am pornit robotul la viteză mică pentru circa 5 minute până se omogenizează ingredientele. După acest timp, mărim viteza și lăsăm robotul să frământe aluatul pentru circa 25-30 minute. La final, reducem viteza și adăugăm treptat uleiul. Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu un prosop curat și îl lăsăm să dospească pentru circa 45 minute-1 oră, într-un loc cald.
Imaginea 6
- Pasul 6
Cât timp aluatul este la dospit, putem pregăti umplutura de cacao. Punem într-un bol făina, zahărul, cacao și praf de copt, le amestecăm bine apoi adăugăm lapte treptat până obținem o compoziție cremoasă, de consistență medie (trebuie să o putem întinde peste aluat, fără să îl rupem sau să curgă.
Imaginea 7
- Pasul 7
După ce aluatul a crescut frumos, îl împărțim în două jumătăți. Luăm prima jumătate și o întindem cu un sucitor pe un blat presărat cu făină, obținând o foaie de aluat, nu foarte subțire. Peste aluat, punem crema de cacao și o întindem uniform, apoi rulăm cu grijă și strângem bine aluatul la capete.
Imaginea 8
- Pasul 8
Lăsăm ruloul obținut pe blat, întindem și a doua jumătate de aluat într-o foaie egală ca și dimensiune cu prima, punem bucățele de rahat (eu am folosit rahat de cacao), apoi rulăm cu grijă și strângem bine la capete.
Imaginea 9
- Pasul 9
Punem cele două rulouri obținute unul lângă celălalt și le răsucim unul în jurul celuilalt, nu foarte strâns.
Imaginea 10
- Pasul 10
Punem aluatul astfel răsucit într-o tavă mare pentru cozonac, tapetată cu hârtie de copt. Acoperim tava cu un prosop curat și lăsăm din nou la dospit pentru 30-40 minute, într-un loc cald. După ce a dospit frumos, ungem cu ajutorul unei pensule cu amestecul de gălbenuș cu lapte, apoi dăm tava în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru circa 45 minute.
Imaginea 11
- Pasul 11
După ce cozonacul s-a rumenit frumos, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Imaginea 12
- Pasul 12
Servim cozonacul proaspăt cu multă voie bună!
Imaginea 13