Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imaginea 14
  • Imaginea 15
  • Imaginea 16
  • Imagine
  • Galerie

Brânzoaice bicolore cu fructe confiate

Brânzoaice bicolore am făcut astăzi.  De mult timp voiam să le reinterpretez cumva. Așa că,  asta este noua mea variantă de plăcinte “poale-n brâu ” cum se numesc în zona Moldovei.  Eu am crescut cu astfel de plăcinte cu brânză dulce și  stafide.  De regulă se fac din aluat de cozonac.  Si eu, le fac la fel de cele mai multe ori.  Dar acum am vrut să încerc altceva,  ceva mai altfel decât de obicei.

În aceste brânzoaice, am combinat gustul placintelor tradiționale, cu brânză dulce și stafide , cu gustul cozonacului cu cacao. Mie tare mi-a placut rezultatul. Si nu doar mie. 🙂

Ca și  la pregătirea aluatului de cozonac,  eu tin cont de cateva aspecte. Făina o las în bucătărie de seara până a doua zi ( la temperatura camerei) iar restul ingredientelor le scot cu 1-2h înainte de pregătire din frigider. Eu iubesc sa frământ aluatul așa că foarte rar folosesc robotul pentru asta. Frământ cu mâna,  sa simt aluatul si consistența lui. Mai mereu, la aluaturile dospite dulci, pun coaja de portocală sau lămâie pe care o am mereu în frigider.  Le dă o aromă deosebită.

Brânză dulce de regulă se combină cu stafide, dar eu azi am pus merișoare și coaja de citrice confiată. Tare buna și parfumată a fost așa compoziția de brânză din interior.

Sigur voi repeta această rețetă. Sunt minunate la gust dar au si un aspect deosebit.

 


Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 750g făină
  • 15g drojdie uscată
  • Putina sare
  • 175g zahăr
  • 2 ouă
  • Coajă de portocală
  • 60g unt moale
  • 275-300ml lapte cald
  • 50ml ulei
  • 35g cacao neagră +2 linguri de lapte
  • Pentru umplutură
  • 500g brânză proaspătă de vaci
  • 100g zahăr
  • 1 ou + un albuș
  • 100g cubulețe de coajă citrice confiate
  • 100g merișoare
  • 3 linguri griș
  • Pentru uns
  • 1 galbenuș

Pasi

  • Pasul 1

    Cernem făina intr-un vas încăpător,  punem drojdia uscată și puțină sare. Amestecăm aceste ingrediente și facem putin loc la mijloc unde vom pune restul ingredientelor.   Imaginea 1

  • Pasul 2

    Punem în mijlocul fainii ouăle, zahărul, untul moale si coaja de portocală și le amestecăm usor.  Imaginea 2

  • Pasul 3

    Începem si punem laptele călduț,  frământăm aluatul cu mâna sau la robot. Eu prefer cu mâna.  Cantitatea de lapte utilizat poate difefi în funcție de faina folosită. Important este sa obținem un aluat ca de cozonac.   Imaginea 3

  • Pasul 4

    După ce am frământat bine, adăugăm uleiul si frământăm pentru încă 15-20 minute. Imaginea 4

  • Pasul 5

    Aluatul rezultat il împărțim în 2 jumătăți, puse în boluri diferite. Un bol il acoperim cu un prosop curat si il lăsăm la dospit.  Imaginea 5

  • Pasul 6

    În cel de-al doilea bol cu aluat, încorporăm treptat cacaoa amestecată inițial cu putin lapte.  Nu trebuie să devină un amestec lichid ca să stricăm consistența aluatului, ci doar putin umezita pentru a nu se crea un nor de praf de cacao. După ce am incorporat bine cacaoa,  acoperim bolul cu un prosop curat si lăsăm la dospit pentru circa 30′ intr-un loc cald.  Imaginea 6

  • Pasul 7

    Cat timp aluatul dospește,  pregătim umplutura.  Într-un bol punem brânză dulce, zahărul și oul intreg+albusul,  le amestecăm bine cu o spatulă sau o lingură de lemn.  Imaginea 7

  • Pasul 8

    Punem fructele si grisul si omogenizam bine.  Imaginea 8.

  • Pasul 9

    După ce aluatul a dospit, pe un tocator de lemn presărat cu faină, intindem câte o foaie subtire din fiecare aluat. Le suprapunem, cel cu cacao fiind deasupra,  apoi tăiem aluatul în mai multe pătrate.  Imaginea 9

  • Pasul 10

    În fiecare pătrat bicolor, punem câte o lingură de umplutura,  apoi unim 2 capete opuse.  Imaginea 10

  • Pasul 11

    Unim cu grija si celelalte doua capete opuse, strângem usor marginile si astfel formăm placintele pe care le așezăm intr-o tava tapetata cu faină.  Între placinte,  în tavă lăsăm spatiu de 3-4 cm pentru că acestea vor crește.  Imaginea 11

  • Pasul 12

    După ce am format asa toate brânzoaicele,  le lăsăm să dospeasca în tavă acoperită cu un prosop curat,  circa 15 minute. Imaginea 12

  • Pasul 13

    Apoi le ungem pe fiecare cu galbenus de ou.  Imaginea 13

  • Pasul 14

    Introducem tavă în cuptorul preincalzit la 170 grade si le lăsăm până se rumenesc frumos.  Imaginea 14

  • Pasul 15

    Le servim simple sau presărate cu zahar pudră.   Imaginea 15

     


Tag-uri reteta: aluat dospit, aromat, branza, Brânzoaice, Coaja de portocală, la cuptor, merisoare, placinte, plin de gust
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Dulciuri de casa, Patiserie
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: martie 5, 2020
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Chec marmorat
  • Melci pufosi cu brânză și stafide
  • Brioșe cu glazură de lămâie
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56498

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35998

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23554

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23241

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21635

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21301

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19561

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18617

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version