Coaja de portocală în bucătărie
Iubesc coaja de portocală adăugată în deserturi, așadar, mereu am în frigider coajă de portocală pregătită, gata sa fie adăugată. Când avem portocale este păcat să nu profităm și de coaja acestora. Eu, în această perioadă primesc portocale bio, nestropite dar se găsesc și în marile lanțuri de magazine, portocale și lămâi bio.
Coaja de portocale reprezintă un real ajutor pentru aromarea deserturilor. Mirosul de portocală ma duce cu gândul la copilărie, la Sărbătorile de iarnă. Atunci, mâncăm si coaja de portocală , pentru că se găseau tare greu. Nu pot uita imaginea cu portocalele și bananele puse la copt pe sifonier. De ce? Pentru ca se aduceau verzi. Probabil sa nu se strice prea usor. Iar noi, copiii, le pazeam de zor. Tare verificăm de câteva ori pe zi daca s-au copt. Ehh, ce vremuri grele! Acum în magazine găsim tot felul de fructe. De unele nu am auzit niciodată, nu știm cum să le mâncăm.
De câte ori am ocazia , pun coajă de portocală sau de lămâie în preparatele mele. Mereu am în frigider un borcan în care o păstrez. Si mereu adaug alta peste. Astfel , am mereu „esența ” naturală pentru prăjituri. Nu se compara cu esența din sticluțe.
Iata aici cateva preparate la care o folosesc! 🔝🔝🔝
Iar dacă va surâde ideea, puteti face si dulceata de portocale . Este atat de buna si aromata …De vis.
Pasi
- Pasul 1
La această rețetă nu voi pune cantități deoarece putem face din coaja a câte portocale dorim sau folosim. Pentru început spălam foarte bine portocalele sub jet de apa călduță și le ștergem cu un prosop de hârtie.Imaginea 1
- Pasul 2
Radem coaja acestora pe răzătoarea mică, având grija să radem doar partea colorată (partea albă are gust amar).Imaginea 2
- Pasul 3
Punem într-un borcan zahăr cât sa aibă o grosime de circa 1cm.Imaginea 3
- Pasul 4
Adăugăm un strat de coajă de portocală ( tot cam 1cm) și presăm bine cu o linguriță.Imaginea 4
- Pasul 5
Punem din nou zahăr și continuăm așa până terminăm coaja rasă sau umplem borcanul. Important este ca deasupra să se termine cu stratul de zahăr.Imaginea 5
- Pasul 6
Păstrăm borcanul în frigider, cu capacul pus, iar când avem nevoie folosim cantitatea dorită. Simplu, natural, sănătos și plin de aromă.Imaginea 6