Pasi
- Pasul 1
Pentru început trebuie să culegem sau să achiziționăm florile de soc, bine înflorite, fără insecte.
- Pasul 2
Într-o oală punem zahărul cu apa la fiert. Fierbem până când obținem un sirop, nu foarte gros. Timpul de fierbere a siropului pentru această cantitate, este de 20-25 minute din momentul în care începe să fiarbă (în funcție de flacăra aragazului).
- Pasul 3
Luăm florile de soc, le tăiem puțin codițele (căt mai aproape de zona unde acestea se ramifică) și le spălăm sub jet de apă rece, pentru a îndepărta praful și impuritățile din flori.
- Pasul 4
Lăsăm siropul să ajungă la temperatura camerei, după care scufundăm florile de soc , cât mai bine în siropul obținut. Stoarcem o lămâie și punem sucul peste flori iar cealaltă o tăiem felii pe care le adăugăm.
- Pasul 5
Punem deasupra o farfurie sau un capac, astfel încât florile de soc să stea cât mai bine cufundate în sirop. Acoperim oala cu un capac sau o folie alimentară, astfel încât să nu absoarbă altfel de mirosuri din frigider, și punem oala la rece pentru 24 ore.
- Pasul 6
După ce a stat la rece, pregătim sticlele cu capac, le spălăm și uscăm bine înainte. Cu o strecurătoare, strecurăm siropul și îl punem în sticle. Eu am o pâlnie de inox cu strecurătoare integrată, foarte utilă. Aici găsiți o astfel de pâlnie, utilă în orice bucătărie, la un preț foarte bun.
- Pasul 7
Într-o oală înaltă, punem o lavetă de pânză curată, apoi adăugăm apă rece, până sub capacul sticlelor. Mie mi-au ieși trei astfel de sticle dar una am păstrat-o pentru poze și degustat acum, cu familia.
- Pasul 8
După ce am pus apă rece (siropul din sticle fiind rece, este nevoie să se încălzească treptat), pornim focul și lăsăm flacăra la nivel potrivit. Din momentul în care apa începe să fiarbă, lăsam pentru 20 de minute.
- Pasul 9
După fierbere, lăsăm sticlele să se răcească treptat, în apa în care au fiert, apoi le ștergem, le punem etichetă și le păstrăm în cămară până în momentul deschiderii. După deschidere, sticla se păstrează neapărat la frigider, pentru ca nu conține conservant.