Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imagine
  • Galerie

Sirop de soc făcut în casă, fără conservant

Sirop de soc fac în casă în fiecare an. Este foarte parfumat și se păstrează bine pentru perioada iernii. Iar cu sezonul socului tocmai a început, nu puteam să nu fac o cantitate mică ca să vă scriu și vouă rețeta mea. Nu se face gre, este nevoie de puțină răbdare. Eu infuzez la rece florile de soc, timp lung pentru ca îmi doresc să rămână doar aroma, nu să fie un sirop pe bază de ceai din flori de soc (ceea ce s-ar întâmpla dacă aș fierbe florile de soc).

Socul este un arbust des întâlnit care face flori minunate, parfumate și tare frumoase. Îl găsim în toate zonele, de la câmpie la munte, de la oraș la sat. Din păcate nu durează foarte mult perioada în care găsim florile de soc, așa că trebuie să profităm repede să facem suc de soc (socată), pentru consumul zilnic, sau sirop de soc pentru iarnă.

Bineînțeles că putem profita și pune la uscat flori de soc pentru ceai. Știți beneficiile ceaiului de soc? Vă spun eu câteva : este un bun antiinflamator, antioxidant și ajută în imunitate. Este diuretic și laxativ, reglează tranzitul intestinal și ajută în curele de slăbire. Așadar, aveți atâtea motive ca să profitați de minunatele flor de soc. Trebuie doar să vreți și să mergeți să recoltați minunatele flori albe, pline de parfum.

Cum folosim siropul? Este delicios diluat cu apă, mai ales cu apă minerală sau sifon. Eu îl folosesc și la însiropat blaturile pentru torturi sau îl adaug în prăjituri. Este tare parfumat și natural. Dacă sterilizați bine la final sticlele cu sirop, acesta ține luni de zile, fără probleme, păstrat în cămară.

Aici găsiți un minunat set de servire a sucurilor făcute în casă sau a limonadei

Dacă nu ați încercat să faceți socată, acum este timpul! Vă las o rețetă minunată ce se poate face cu sau fără drojdie, în funcție de preferințele noastre. Depinde dacă îl vrem mai mult sau mai puțin acidulat.

 

Socata – sucul natural făcut acasă din flori de soc

 


Ingrediente

  • 15 flori mari de soc
  • 1kg zahăr
  • 1,3 l apă
  • 2 lămâi

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început trebuie să culegem sau să achiziționăm florile de soc, bine înflorite, fără insecte.

  • Pasul 2

    Într-o oală punem zahărul cu apa la fiert. Fierbem până când obținem un sirop, nu foarte gros. Timpul de fierbere a siropului pentru această cantitate, este de 20-25 minute din momentul în care începe să fiarbă (în funcție de flacăra aragazului).

  • Pasul 3

    Luăm florile de soc, le tăiem puțin codițele (căt mai aproape de zona unde acestea se ramifică) și le spălăm sub jet de apă rece, pentru a îndepărta praful și impuritățile din flori.

  • Pasul 4

    Lăsăm siropul să ajungă la temperatura camerei, după care scufundăm florile de soc , cât mai bine în siropul obținut. Stoarcem o lămâie și punem sucul peste flori iar cealaltă o tăiem felii pe care le adăugăm.

  • Pasul 5

    Punem deasupra o farfurie sau un capac, astfel încât florile de soc să stea cât mai bine cufundate în sirop. Acoperim oala cu un capac sau o folie alimentară, astfel încât să nu absoarbă altfel de mirosuri din frigider, și punem oala la rece pentru 24 ore.

  • Pasul 6

    După ce a stat la rece, pregătim sticlele cu capac, le spălăm și uscăm bine înainte. Cu o strecurătoare, strecurăm siropul și îl punem în sticle. Eu am o pâlnie de inox cu strecurătoare integrată, foarte utilă. Aici găsiți o astfel de pâlnie, utilă în orice bucătărie, la un preț foarte bun.

  • Pasul 7

    Într-o oală înaltă, punem o lavetă de pânză curată, apoi adăugăm apă rece, până sub capacul sticlelor. Mie mi-au ieși trei astfel de sticle dar una am păstrat-o pentru poze și degustat acum, cu familia.

  • Pasul 8

    După ce am pus apă rece (siropul din sticle fiind rece, este nevoie să se încălzească treptat), pornim focul și lăsăm flacăra la nivel potrivit. Din momentul în care apa începe să fiarbă, lăsam pentru 20 de minute.

  • Pasul 9

    După fierbere, lăsăm sticlele să se răcească treptat, în apa în care au fiert, apoi le ștergem, le punem etichetă și le păstrăm în cămară până în momentul deschiderii. După deschidere, sticla se păstrează neapărat la frigider, pentru ca nu conține conservant.

     


Tag-uri reteta: dulce, fărî conservanți, flori de soc, pentru iarna, sirop, soc
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Conserve
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: mai 13, 2020
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Cuburi din legume pentru mâncare delicioasă
  • Dulceață din petale de trandafiri
  • Pesto din leurdă
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56116

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35660

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23480

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23196

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21534

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21265

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19539

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18285

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version