Muraturi în saramură

Mereu mi-au placut sa mănânc muraturi în saramură, fie la butoi , fie puse în borcane mari. Cu cat sunt mai multe feluri cu atat gustul este mai bun. Reteta e simplă, asa le punea mama acasa si asa le pun si eu. Nu trece nici un an să nu pun aceste muraturi în saramură în cămara mea.

Pentru murături trebuie să alegem legumele sănătoase, proaspete, fără pete. Toate trbuiesc bine spălate. Castraveții  este bine sa stea 2-3 ore în apă rece, sa se hidrateze. Dacă sunt veșteji și nu au stat în apă, vor absorbi din saramura pusă de noi. Astfel, ne vom trezi cu o parte goală în borcane/bidoane, loc unde o să apară mucegaiul. La varză, trebuie să desprindeți primele rânduri de frunze ca nu cumva acolo să fie ascuns un melc sau insecte. Hreanul are rol foarte important pentru că mernține murăturile tari, ferme. Eu pun mereu mărar uscat și frunze de țelină proaspete. Voi puteți adăuga și alte verdețuri, dacă vă plac.

Eu ador legumele murate. Aprroape toate legumele. Favoritul meuu este pepenele roșu murat. Mereu iau și pun pepeni roșii între murături. Mereu aleg pepeni care sa aibăă miezul roșu, nu pe cei mici, cât pumnul. Sunt delicioși lăngă orice preparat din carne, dar nu numai. Cât de bună este iarna o mâncărică de caartoofi (cu sau fără carne) cu niște murături adortate lângă? Deliciu!