Muraturi în saramură
Mereu mi-au placut sa mănânc muraturi în saramură, fie la butoi , fie puse în borcane mari. Cu cat sunt mai multe feluri cu atat gustul este mai bun. Reteta e simplă, asa le punea mama acasa si asa le pun si eu. Nu trece nici un an să nu pun aceste muraturi în saramură în cămara mea.
Pentru murături trebuie să alegem legumele sănătoase, proaspete, fără pete. Toate trbuiesc bine spălate. Castraveții este bine sa stea 2-3 ore în apă rece, sa se hidrateze. Dacă sunt veșteji și nu au stat în apă, vor absorbi din saramura pusă de noi. Astfel, ne vom trezi cu o parte goală în borcane/bidoane, loc unde o să apară mucegaiul. La varză, trebuie să desprindeți primele rânduri de frunze ca nu cumva acolo să fie ascuns un melc sau insecte. Hreanul are rol foarte important pentru că mernține murăturile tari, ferme. Eu pun mereu mărar uscat și frunze de țelină proaspete. Voi puteți adăuga și alte verdețuri, dacă vă plac.
Eu ador legumele murate. Aprroape toate legumele. Favoritul meuu este pepenele roșu murat. Mereu iau și pun pepeni roșii între murături. Mereu aleg pepeni care sa aibăă miezul roșu, nu pe cei mici, cât pumnul. Sunt delicioși lăngă orice preparat din carne, dar nu numai. Cât de bună este iarna o mâncărică de caartoofi (cu sau fără carne) cu niște murături adortate lângă? Deliciu!
Pasi
- Pasul 1
Alegem legumele cat mai proaspete, fara pete, le spălăm bine si le tăiem pe cele care trebuie ( varza, conopida, etc) în bucăți nu foarte mici. Mie imi place sa combin cât mai multe feluri de legume. Imaginea 1
- Pasul 2
În vasul în care vom pune muraturile așezăm condimente, felii de hrean, morcov, frunze de telina. Eu pun multe condimente pentru că imi place savoarea pe care o capătă murăturile dar și saramura acestora, după un timp. Imaginea 2
- Pasul 3
Așezăm muraturile cat mai divers astfel încăt atunci când scoatem din ele să avem posibilitatea de a lua ușor din fiecare sortiment. Printre ele avem grija sa punem bucăți de hrean. Important: daca puneti pepeni întregi, aceștia trebuiesc intepati cu o frigaruieîn 3-4 locuri. Imaginea 3
- Pasul 4
După ce am umplut vasul cu muraturile dorite, deasupra le fixăm cu hrean si cozi de marar uscat astfel încât să nu se ridice deasupra. Mai presărăm condimente si pregătim saramura.
Fierbem apa si o lăsăm să se răcească. La fiecare litru de apa punem 25g ( o lingura) de sare fara iod, amestecăm bine si adăugăm peste muraturi.
Punem vasul cu muraturi în saramură în cămară si in aproximativ 2-3 saptamani ( in functie de temperatura) vor fi gata de consum. Imaginea 4