Glazura oglinda
Povestea pentru glazura oglindă, pentru mine, a început în urmă cu câțiva ani. Fiind membru în multe grupuri cu specific culinar, mereu salvez retete si pe unele le probez, când le vine randul. Astfel, am aflat si aceasta reteta, si pentru că mi-a iesit bine de prima dată, nu am mai incercat alte variante. Pentru mine este perfecta.
Este fascinant sa îmbraci un tort în glazura oglindă. Se transformă atat de mult aspectul tortului.
Ce trebuie sa stim
Pentru a pregăti o glazura oglindă avem nevoie neaparat de un termometru de bucătărie si de un cântar foarte precis. Tortul pe care dorim să turnam glazura trebuie sa fie congelat în prealabil pentru minim patru ore și neaparat sa aiba un strat de crema ( mouse) la exterior si nicidecum blat ( aici găsiți retete pentru astfel de creme). Nu va faceti griji! Cremele care conțin gelatina se comporta foarte bine după decongelare si nu se simt diferente de gust sau de textura. Astfel, puteti pregăti tortul din timp, cu câteva zile înainte si apoi îl glazurati în ziua servirii!
Glazura trebuie sa aiba temperatura de 32-33 de grade în momentul punerii ei pe tortul congelat. Dacă este mai caldă, o sa curgă de pe tort, daca este mai rece, nu o sa curgă uniform si va crea aglomerări de glazura in unele zone . Pentru asta este important sa se respecte temperatura.
După glazurare, tortul trebuie tinut in frigider pentru inca 4-5 ore pentru a se dezgheta treptat. După acest timp este bun de servit. Peste glazura puteti pune fructe, decorațiuni din ciocolată, etc.
Folositi colorant gel sau pudră, niciodată lichid!
Glazura rămasă nu se arunca! Aceasta se strecoară, se pune din nou în caserola, punem din nou folie alimentara si o păstrăm în frigider pentru 1-2 luni, pentru un tort viitor.
Pentru a obține marginile tortului perfecte, va recomand sa montări tortul în formă de silicon. Înainte de a turna glazura, scoateți usor forma si veti avea un tort perfect.
Eu una iubesc sa folosesc glazura oglinda pentru îmbrăcat torturi.
Pasi
- Pasul 1
Pentru început hidratăm gelatina în apă rece. Apoi, într-un vas punem pe foc apa împreună cu zahărul. Imaginea 1
- Pasul 2
Cântărim cu grijă și rolul de glucoza și o adăugăm în vasul de pe foc. Imaginea 2
- Pasul 3
Lăsăm amestecul să fiarbă până ajunge temperatura de 103 grade (folosim un termometru pentru bucătărie). Oprim focul și adăugăm laptele condensat și gelatina hidratată în prealabil. Omogenizăm bine apoi turnăm amestecul peste ciocolata albă mărunțită. Imaginea 3
- Pasul 4
Lăsăm pentru circa 5-7 minute, apoi adăugăm căteva picături de ulei esențial sau o esență dorită. Imaginea 4
- Pasul 5
Cu ajutorul unui blender vertical, omogenizăm bine glazura pentru 1-2 minute. Imaginea 5
- Pasul 6
Strecurăm amestecul obținut printr-o strecurătoare. Imaginea 6
- Pasul 7
Colorăm glazura după dorință folosind colorant alimentar gel. Imaginea 7
- Pasul 8
Punem glazura colorata în caserole și acoperim cu folie alimentară pusă în contact cu glazura (pentru a nu face peliculă). Lăsăm să se răcească iar când ajunge la temperatura camerei o putem pune în frigider pentru minim 12 ore. Imaginea 8
- Pasul 9
Înainte de glazurare, se aduce glazura prin încalzire pe baie de abur la 32-33 grade si se toarnă cu grijă pe tortul congelat.Imaginea 9