Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imaginea 14
  • Imaginea 15
  • Imaginea 16
  • Imaginea 17
  • Imaginea 18
  • Imaginea 19
  • Imaginea 20
  • Imaginea 21
  • Imaginea 22
  • Imaginea 23
  • Imaginea 24
  • Imaginea 25
  • Imaginea 26
  • Imaginea 27
  • Imaginea 28
  • Imaginea 29
  • Imaginea 30
  • Imaginea 31
  • Imaginea 32
  • Imaginea 33
  • Imagine
  • Galerie

Mi-am dorit de ziua mea un tort special, așa că l-am făcut după dorințele și gustul meu. A ieșit delicios și a fost tare apreciat de invitați. Am folosit două tăvi cu diametre diferite ( 21 și 26cm).


Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 65g unt moale
  • 65g zahăr
  • 2 ouă mici
  • 80g făină
  • 1 lingură cacao neagră
  • 1 linguriță praf de copt
  • 2 linguri bănuți de ciocolată
  • Pentru mousse de căpșuni cu semințe de chia:
  • 200g căpșuni proaspete
  • 100g zahăr
  • 4 foi gelatină
  • 2 linguri semințe de chia
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • Pentru mousse de iaurt cu piersici:
  • 1 borcan compot de piersici
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 4 foi gelatină + 70ml compot
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 150g iaurt 10% grăsime
  • 1 păstaie de vanilie
  • Pentru mousse de lapte condensat cu mascarpone
  • 5 foi gelatină + 75 ml smântână pentru frișcă
  • 250 ml lapte condensat
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 1 cutie mascarpone
  • + zmeură congelată pentru pus peste mousse
  • Pentru mousse de ciocolată:
  • 150g ciocolată neagră + 100ml smântână pentru frișcă
  • 4 foi gelatină
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • Pentru glazura oglindă:
  • 150ml apă
  • 150g sirop de glucoză
  • 100g lapte condensat
  • 6 foi de gelatină + 60ml apă
  • 150g ciocolată albă
  • 75ml apă
  • colorant alimentar

Pasi

  • Pasul 1

    Prima dată pregătim glazura oglindă ce trebuie să stea peste noapte la frigider. Hidratăm foile de gelatină în 60 ml apă rece. Într-un vas, punem la fiert 75ml apă cu  siropul de glucoză. Lăsăm să fiarbă până atinge temperatura de 103 grade, amestecând ușor (este necesar sa folosiți un termometru de bucătărie).Imaginea 1

  • Pasul 2

    Luăm de pe foc, adăugăm laptele condensat și gelatina și amestecăm bine.Imaginea 2

  • Pasul 3

    Turnăm amestecul obținut peste ciocolata albă rasă în prealabil, așteptăm 5 minute și amestecăm bine cu o lingură până amestecul nostru devine omogen.Imaginea 3

  • Pasul 4

    Cu o scobitoare, adăugăm treptat colorant alimentar ( eu am folosit colorant-gel) până obținem culoarea dorită. Strecurăm amestecul si îl acoperim cu folie alimentară astfel încât aceasta sa vină în contact direct cu glazura. Dăm glazura la rece pentru minim 12 ore.Imaginea 4

  • Pasul 5

    Pregătim blatul tortului: batem untul ușor, apoi înglobăm treptat zahărul și ouăle.Imaginea 5

  • Pasul 6

    Separat amestecăm făina cu praful de copt și cacaua iar amestecul rezultat se încorporează cu o spatulă .Imaginea 6

  • Pasul 7

    La final punem bănuții de ciocolată și amestecăm. Imaginea 7

  • Pasul 8

    Punem aluatul într-o tava cu diametrul de 21 cm, tapetată cu hârtie și dăm la copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 15-20 minute. Când este gata, blatul se lasă să se răcească complet.Imaginea 8

  • Pasul 9

    Cât blatul se răcește, începem sa pregătim fiecare mousse, pe rând. Spălăm, curățăm și tăiem căpșunile, apoi le punem împreună cu zahărul pe foc. Le fierbem până obținem o *dulceață* proaspătă. Imaginea 9

  • Pasul 10

    Blenduim amestecul obținut și îl strecurăm pentru a îndepărta semințele căpșunilor. Imaginea 10

  • Pasul 11

    Adăugăm gelatina hidratată în prealabil.Imaginea 11

  • Pasul 12

    Punem semințele de chia și amestecăm bine.Imaginea 12

  • Pasul 13

    Batem smântâna pentru frișcă și o adăugăm treptat peste amestecul de căpșuni și chia.Imaginea 13

  • Pasul 14

    Încorporăm frișca cu ajutorul unei spatule.Imaginea 14

  • Pasul 15

    Punem mousse-ul în tava cu inel detașabil ( 21cm) și dăm la rece în frigider.Imaginea 15

  • Pasul 16

    Cât timp se răcește primul mousse, îl pregătim pe următorul. Punem smântâna pentru frișcă în vasul mixerului vertical și începem să mixăm . Când începe să capete consistență adăugăm zahărul pudră și semințele de vanilie și continuăm să mixăm până obținem frișca.Imaginea 16

  • Pasul 17

    Într-un bol punem iaurtul peste care adăugăm gelatina hidratată (în apă), dizolvată ( în compot de piersici fierbinte) și răcită și amestecăm bine.Imaginea 17

  • Pasul 18

    Încorporăm frișca bătută.Imaginea 18

  • Pasul 19

    Adăugăm 3-4 jumătăți de piersică din compot, tăiate cuburi.Imaginea 19

  • Pasul 20

    Amestecăm și punem compoziția rezultată peste mousse-ul pregătit înainte ( și deja întărit). Punem din nou la frigider până pregătim următorul mousse.Imaginea 20

  • Pasul 21

    După 15 minute de stat la rece, am pus blatul răcit . Am reintrodus tava în frigider.Imaginea 21

  • Pasul 22

    Pregătim mousee-ul de lapte condensat și mascarpone: punem smântâna pentru frișcă (75ml) la încălzit într-un vas iar când este fierbinte, luăm de pe foc și adăugăm gelatina hidratată în prealabil.Imaginea 22

  • Pasul 23

    Turnăm laptele condensat și amestecăm.Imaginea 23

  • Pasul 24

    Încorporăm cu o spatulă cutia de mascarpone, apoi frișca bătută.Imaginea 24

  • Pasul 25

    Scoatem tortul pregătit în tava de 21cm,  îl răsturnăm pe o farfurie, apoi din nou pe fundul unei tăvi de tort cu diametrul de 26cm (am pus folie alimentară pe acesta), astfel ca blatul sa ajungă în poziție inițială (deasupra).Imaginea 25

  • Pasul 26

    Turnăm mousse-ul astfel încât sa *înconjoare* tortul obținut până în prezent.Imaginea 26

  • Pasul 27

    Punem zmeură congelată și dăm din nou la rece.Imaginea 27

  • Pasul 28

    Pentru ultimul mousse, cel de ciocolată neagră (trebuia echilibrat gustul dulce), punem pe baie de abur, într-un bol ciocolata cu smântâna pentru frișca (100ml).Imaginea 28

  • Pasul 29

    Când ciocolata este topită, luăm vasul de pe abur și adăugăm gelatina hidratată. Amestecăm bine și lăsăm sa ajungă la temperatura camerei.Imaginea 29

  • Pasul 30

    Încorporăm frișca bătută.Imaginea 30

  • Pasul 31

    Adăugăm în tavă și punem tava la congelator minim 3-4 ore.Imaginea 31

  • Pasul 32

    După ce a trecut timpul necesar de stat la congelat tortul, iar glazura la rece, răsturnăm tortul pe un platou, îndepărtăm folia alimentară, netezim eventualele imperfecțiuni și îl punem pe un suport într-o tava mai mare pentru a fi glazurat. Încălzim glazura la 32-35 grade și turnam peste torul nostru scos din congelator. Lăsăm să se scurgă surplusul, apoi punem tortul la rece în frigider unde îl lăsăm minim 6 ore ca să se decongeleze treptat.Imaginea 32

  • Pasul 33

    Înainte de sosirea invitaților, am topit ciocolata albă, am pus-o într-un cornet din hârtie de copt și am scris peste glazură. Necesită mult timp dar merită.

    Atenție! Eu am folosit smântână naturala, daca folosiți frișcă vegetală posibil să nu vă încapă în tavă, fiind mai aerată acea frișcă bătută…si nici gustul nu o sa mai fie atât de delicios!Imaginea 33


Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Randament: 1 tort de 3,6Kg
  • Categorie: Desert
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: septembrie 10, 2019
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Biscuiți aromați – trei feluri diferite din aceeași aluat
  • Cozonac tradițional, cu multă umplutură
  • Tartă cu mere caramelizate și smochine proaspete
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    39650

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    21333

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    20581

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    18565

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    18380

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    18298

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    17554

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    15974

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    18

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    16

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios deliciu de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte legume mascarpone mere morcov nuca oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2023 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.