Dulceață delicată din smochine albe

Dulceață delicată din smochine albe am pregătit astăzi . Nu am făcut cantitate mare, deoarece smochinele sunt din gradina proprie și ele se coc treptat. Asa ca la 3-4 zile voi mai face.
Eu ador smochinele si dulceata făcută din ele. Merge atat de bine pe o felie de pâine proaspătă unsa cu unt , dar și peste o porție calda de papanasi, clătite, etc. Când m-am mutat la curte, tare m-am bucurat ca aveam în curte un smochin. Sper ca incet, incet sa ii pot înmulți. Imi plac atat fructele proaspete, deshidratate sau făcute dulceață.
Anul trecut, când am fost în concediu în zona Orșova, m-am bucurat zilnic de smochine proaspete sau făcute dulceață. Nu știam eu atunci ca na voi muta și ca voi avea norocul sa am un smochin în curte. Sunt o norocoasă.

Se face greu dulceata de smochine?
Răspunsul este nu. Este o dulceață care se face ușor și rapid. Important este sa avem fructe bine coapte, sănătoase, fără pete. În timpul preparării puteți adauga vanilie sau scorțișoară, dacă vă place. Eu am preferat varianta simplă. Doar smochine.
Deși fac dulceață din multe alte fructe, acest tip mi se pare „dulceața genială „. Este delicată, fină, deosebita și se face rapid trebuie sa o încercați și voi. O sa va cucerească.
Smochinele au si multe beneficii terapeutice. Asa că nu ezitați sa le consumati!
Pasi
- Pasul 1

Alegem cu grija smochinele bine coapte si fara pete. Le spălăm sub jet de apă rece.
- Pasul 2

Luăm fiecare smochină spălată si o tăiem pe jumătate. Taiem puțin din codita si încă puțin debla baza smochinei.
- Pasul 3

Intr-o oală punem apa împreună cu zaharul la fiert pentru a obține un sirop. Din momentul în care a început sa fiarbă, la mine a durat cam 15 minute, însă diferă în funcție de diametrul oalei, puterea flacarei,etc. Important este sa obținem un sirop, bine legat.
- Pasul 4

După obținerea siropului adăugăm smochinele taiate si zeama de lămâie. Dam focul la mic si fierbem circa 20 minute, amestecând ușor, din când în când, cu o lingură de lemn.
- Pasul 5

Fierbem smochinele pana când acestea devin translucide. Important este să nu le fierbem mai mult ca sa nu se transforme totul in gem.
- Pasul 6

Punem dulceata obținută în borcane spălate si uscate în prealabil. Eu am pus in borcane de 200ml si am obținut exact 6 borcane.
- Pasul 7

După ce sunt pline, punem capacele si strângem bine.
- Pasul 8

Pentru siguranță, eu fierb încă 10 minute borcanele intr-o oala cu apa fierbinte.
- Pasul 9

Sper sa va placă și sa o savurați cu placere, dacă o încercați.