Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imagine

Cozonac tradițional, cu multă umplutură

Pentru că se apropie Sărbătorile de iarnă,  am considerat necesar să vă arat cum fac eu cozonacul. Și da, eu nu cumpăr cozonac niciodată.  Mereu îl fac în casă.  Niciodată nu îmi place cel de cumpărat.  Eu îl fac pe gustul meu și al familiei mele. Și da, recunosc! Sunt o mofturoasa când este vorba de cozonac.

Așadar,  deși nu este încă decembrie,  eu m-am apucat de făcut cozonac.  Și cum am avut și un ajutor de nădejde,  un robot care m-a ajutat extraordinar de mult, rezultatele au fost conform așteptărilor. Despre robotul meu găsiți informații aici. L-am pus direct la frământat pentru a vedea dacă îmi place. Mulțumită 100%.

Ce trebuie să știți

Pentru cozonacii de astăzi,  am folosit la framantatul aluatului un mixer (Kenwood), astfel am scurtat timpul dar am redus și efortul din partea mea.

Făina folosită a fost făină tip 650 cu 13% proteină.  Secretul meu pentru cozonaci pufoși și fragezi mai mult timp este untura. Mereu adaug la frământat și puțină untură.

Din cantitatea rezultata de aluat au ieșit doi cozonaci de aproximativ 1,4 kg. Dar sunt doi cozonaci tare buni.

Pentru umplutură am folosit albușurile bătute spumă cu zahar, în care am adăugat cacao și miez de nucă taiat cu cuțitul, plus alte ingrediente.  De ce am ales sa tai miezul de nucă și nu l-am măcinat?? Ador să găsesc bucăți mai mari de nucă în crema cozonacului. Pe lângă această umplutură,  am pus și bucăți de rahat: rahat de căpșuni și de mentă. Pentru gustul meu, au ieșit perfect.

Un alt secret este ca atunci când faceți cozonac, trebuie sa fie cald în bucătărie.  Când eram mică,  mama nu ne lăsa să ne plimbăm mult pe uși,  zicând că așa nu mai crește cozonacul.

Dacă vă plac cozonacii mei, trebuie să încercați această rețetă minunată de cozonac tradițional.

 


Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 850g făină
  • 200g zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 5 gălbenușuri
  • Coaja de portocala
  • 400ml lapte
  • 75g unt + 30g untură
  • Pentru maia
  • 40g drojdie proaspătă
  • 2 lingurițe zahar
  • 1 linguriță făina
  • 50ml apa caldă
  • Pentru umplutură
  • 5 albușuri
  • 200g zahar
  • 250g nucă
  • 50g cacao neagra
  • 1/2 plic praf de copt
  • 100g făina
  • Esență de rom
  • Rahat
  • Pentru final
  • Un ou
  • 2 linguri lapte
  • Fulgi de migdale, fistic, etc

Pasi

  • Pasul 1

    Dacă v-ati decis să faceți cozonac, ați citit descrierea de mai sus (acolo am dat detalii și secrete), vă puteți apuca. Într-un bol punem ingredientele pentru maia și amestecăm bine, apoi lăsăm la cald pentru circa 10-15 minute. Apa adăugată trebuie sa fie călduță.

  • Pasul 2

    Într-un vas cernem făina pentru cozonac. Folosiți făină bună, cu o cantitate mare de proteine ( eu am avut cu 13g%) pentru a obține un aluat bun.

  • Pasul 3

    Punem făina în bolul mixerului, adăugăm sarea, zahărul, coaja de portocala și gălbenușurile.

  • Pasul 4

    Punem și maiaua care a dospit frumos, apoi montam capacul antistropire și cârligul pentru aluat.

  • Pasul 5

    Dam drumul mixerului la viteză mică pentru a omogeniza bine toate ingredientele.

  • Pasul 6

    După 1-2 minute începem sa adăugăm treptat laptele călduț. Cantitatea de lapte poate varia +- în funcție de făina folosită,  mărimea gălbenușurilor,  etc. După incorporarea laptelui mărim ușor viteza (3-4) și mixam pentru circa 10 minute.

  • Pasul 7

    După frământarea aluatului, încorporăm untul și untura topite. Reducem viteza, turnam treptat iar după ce adăugăm cantitatea, mărim viteza la 4 pentru încă 4-5 minute.

  • Pasul 8

    Aluatul nostru este gata. Eu l-am transferat într-un alt bol uns cu unt și l-am acoperit cu un prosop. Însă  se poate lăsa la dospit și în vasul mixerului.

  • Pasul 9

    Cât timp aluatul dospeste, ne ocupam de pregătirea umpluturi. Punem albușurile în mixer cu puțină sare, iar când acestea prind volum adăugat treptat zahărul. Mixam bine până obținem o bezea consistentă.

  • Pasul 10

    Într-un bol amestecăm făina cu praful de copt și cacaua.

  • Pasul 11

    Cu o spatulă de silicon încorporăm bine ingredientele uscate, în bezea, cu mișcări de jos în sus.

  • Pasul 12

    După încorporarea amestecului adăugăm nucă tăiată grosier și amestecăm.

  • Pasul 13

    Eu am pus esență de rom pentru copt și si-a păstrat toate proprietățile ( de regula esență la fiert/copt își pierde aroma).

  • Pasul 14

    După aproximativ 1h, aluatul a dospit frumos și putem trece la modelarea cozonacilor.

  • Pasul 15

    Împărțim aluatul în patru părți aproximativ egale.

  • Pasul 16

    Pe blatul de lucru uns cu ulei, luam primul sfert de aluat și îl întindem într-o foaie sub formă de dreptunghi. Punem un sfert din crema cu nucă și pe restul suprafeței, bucăți de rahat.

  • Pasul 17

    Rulam cu grijă aluatul.

  • Pasul 18

    Când avem 2 rulouri, le răsucim și așezăm cozonacul astfel obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

  • Pasul 19

    Procedam la fel pentru a abține cei doi cozonaci, ii acoperim cu un prosop curat de bucătărie și ii mai lăsăm la dospit pentru circa 40-45 minute.

  • Pasul 20

    După dospirea în tavă,  îi ungem cu ou amestecat cu lapte.

  • Pasul 21

    Presărăm după dorință fistic sau migdale și ii introducem la copt în cuptorul preîncălzit la 150°C cu ventilație  pentru circa 1 oră .

  • Pasul 22

    Când sunt gata, ii scoatem din tăvi și ii lăsăm la răcit (dacă rezistam).

  • Pasul 23

    Nou i-am tăiat calzi. Sunt excepționali.  Aluatul perfect, se desface în fâșii.  Va doresc poftă bună!

    Dacă vă place rețetă mea, nu ezitați să o distribuiți! Vă mulțumesc!


Tag-uri reteta: cacao, Cozonac, cozonac tradițional, Delicios, dulce, nuca, oua, Rahat, sarbatori, unt, Untura, Zahar
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Timp de pregatire: 20min
  • Timp de gatit: 1h
  • Timpul pregatit: 15min
  • Randament: 2 cozonaci
  • Categorie: Desert, Dulciuri de casa
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: noiembrie 21, 2022
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Ruladă cu pișcoturi și cremă rapidă
  • Chec marmorat
  • Papanași cu dulceață și smântână
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56116

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35660

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23480

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23196

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21534

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21265

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19539

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18285

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version