Pasi
- Pasul 1
Dacă v-ati decis să faceți cozonac, ați citit descrierea de mai sus (acolo am dat detalii și secrete), vă puteți apuca. Într-un bol punem ingredientele pentru maia și amestecăm bine, apoi lăsăm la cald pentru circa 10-15 minute. Apa adăugată trebuie sa fie călduță.
- Pasul 2
Într-un vas cernem făina pentru cozonac. Folosiți făină bună, cu o cantitate mare de proteine ( eu am avut cu 13g%) pentru a obține un aluat bun.
- Pasul 3
Punem făina în bolul mixerului, adăugăm sarea, zahărul, coaja de portocala și gălbenușurile.
- Pasul 4
Punem și maiaua care a dospit frumos, apoi montam capacul antistropire și cârligul pentru aluat.
- Pasul 5
Dam drumul mixerului la viteză mică pentru a omogeniza bine toate ingredientele.
- Pasul 6
După 1-2 minute începem sa adăugăm treptat laptele călduț. Cantitatea de lapte poate varia +- în funcție de făina folosită, mărimea gălbenușurilor, etc. După incorporarea laptelui mărim ușor viteza (3-4) și mixam pentru circa 10 minute.
- Pasul 7
După frământarea aluatului, încorporăm untul și untura topite. Reducem viteza, turnam treptat iar după ce adăugăm cantitatea, mărim viteza la 4 pentru încă 4-5 minute.
- Pasul 8
Aluatul nostru este gata. Eu l-am transferat într-un alt bol uns cu unt și l-am acoperit cu un prosop. Însă se poate lăsa la dospit și în vasul mixerului.
- Pasul 9
Cât timp aluatul dospeste, ne ocupam de pregătirea umpluturi. Punem albușurile în mixer cu puțină sare, iar când acestea prind volum adăugat treptat zahărul. Mixam bine până obținem o bezea consistentă.
- Pasul 10
Într-un bol amestecăm făina cu praful de copt și cacaua.
- Pasul 11
Cu o spatulă de silicon încorporăm bine ingredientele uscate, în bezea, cu mișcări de jos în sus.
- Pasul 12
După încorporarea amestecului adăugăm nucă tăiată grosier și amestecăm.
- Pasul 13
Eu am pus esență de rom pentru copt și si-a păstrat toate proprietățile ( de regula esență la fiert/copt își pierde aroma).
- Pasul 14
După aproximativ 1h, aluatul a dospit frumos și putem trece la modelarea cozonacilor.
- Pasul 15
Împărțim aluatul în patru părți aproximativ egale.
- Pasul 16
Pe blatul de lucru uns cu ulei, luam primul sfert de aluat și îl întindem într-o foaie sub formă de dreptunghi. Punem un sfert din crema cu nucă și pe restul suprafeței, bucăți de rahat.
- Pasul 17
Rulam cu grijă aluatul.
- Pasul 18
Când avem 2 rulouri, le răsucim și așezăm cozonacul astfel obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Pasul 19
Procedam la fel pentru a abține cei doi cozonaci, ii acoperim cu un prosop curat de bucătărie și ii mai lăsăm la dospit pentru circa 40-45 minute.
- Pasul 20
După dospirea în tavă, îi ungem cu ou amestecat cu lapte.
- Pasul 21
Presărăm după dorință fistic sau migdale și ii introducem la copt în cuptorul preîncălzit la 150°C cu ventilație pentru circa 1 oră .
- Pasul 22
Când sunt gata, ii scoatem din tăvi și ii lăsăm la răcit (dacă rezistam).
- Pasul 23
Nou i-am tăiat calzi. Sunt excepționali. Aluatul perfect, se desface în fâșii. Va doresc poftă bună!
Dacă vă place rețetă mea, nu ezitați să o distribuiți! Vă mulțumesc!