Tocăniță cu ardei copt și smântână este preparatul ce îmi aduce aminte de copilărie, de tocănița făcută de mama în care intingeam toți cu mămăliguță caldă. Abia am așteptat să am ardei kapia în grădină ca să o pot face.
Se face repede, poate fi și în varianta de post (fără smântână, cum de fapt o făcea mama), dar cu smântână este preferata mea.
Din ingredientele de mai jos au ieșit cam patru porții generoase, astfel vă faceți o idee dacă va trebuie mai mult sau mai puțin.
2-3 linguri ulei
3 cepe
4 rosii
5 ardei copți
5 căței de usturoi
Sare
Piper
2-3 linguri smântână grasă
1 linguriță amidon
Mărar proaspăt
Pentru a pregăti această tocăniță de ardei copt cu smântână, am copt câțiva ardei și i-am curățat de coajă, cotor și semințe. Apoi, am curățat trei cepe potrivite.
Într-o oală am pus uleiul și am lăsat sa se îngingă. Între timp, am tăiat ceapa, apoi am adăugat-o în oală.
Am adus din grădină câteva roșii, bine coapte.
Le-am spălat, curățat cotorul goaja, apoi le-am tăiat cubulețe și le-am adăugat peste ceapa călită.
Ardeiul copt l-am tăiat (deși merge și rupt fâșii sau întreg), nu foarte mărunt și l-am adăugat în oală, după ce roșiile au fiert cam 5 minute.
Dacă roșiile nu au zeamă suficientă, mai puteți adaugă câte putină apă, sa nu scadă prea mult.
După ce am pus ardeiul, am presat puțin usturoiul cu un cuțit pe capacul de lemn, apoi l-am tocat mărunt și adăugat în oală. Lăsăm să mai fiarbă cinci-ele minute, potrivim de sare și piper.
Într-un bol am pus două linguri pline cu smântână grasă și amidonul, am amestecat bine, apoi putina apă (era prea groasa compoziția) și am pus peste tocăniță.
Am amestecat bine, apoi am adăugat mărar verde și am oprit focul.
Astfel, am obținut cea mai gustoasă tocăniță de ardei copt cu smântână pe care am servit-o cu mămăliguță caldă.
Dacă doriți varianta de post, pur și simplu săriți peste ultimul pas, cel în care adăugăm smântână. Este la fel de gustoasă.
COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.