Pâine simplă făcută în casă
Iubesc să fac pâine simplă în casă. Ori de câte ori am ocazia, fac repede un aluat simplu de pâine și îl bag la cuptor. Uneori adaug alte componente acestei rețete, dar de cele mai multe ori fac pâinea așa simplu, fără semințe sau altceva.
Frămantatul este o activitate atât de plăcută. Eu, în 99% din cazuri frământ cu mâna, nu folosesc robotul. Îmi place sa simt aluatul cum crește sub presiunea mâinii mele, cum se transformă îngredientele. Îmi place să mă joc cu aluatul, să îi dau forme diferite și mereu încerc rețete diferite.
Nu se compară nimic cu mirosul de pâine caldă în casă. Iar de bucuria familiei, ce sa mai zic…toți iubesc pâinea caldă făcută de mine. Pe lângă aceste aspecte, este important să stim ce conține pâinea noastră. Așa putem controla ingredientele conținute. Mult mai sănătoasă este o pâine simplă, coaptă în cuptorul nostru, decât una plină de amelioratori, conservanți, coloranți, arome, etc.
Ce trebuie să stim
Cănd facem pâine de casă, trebuie să ținem cont de câteva aspecte. Făina trebuie cernută inițial pentru a elimina eventualele impurități. Drojdia uscată poate fi înlocuită cu drojdie proaspătă. Pentru acesta trebuie să stim ca 25 g drojdie proaspătă este echivalentul a 7g drojdie uscată. Apa pentru frământat trebuie să fie călduță. Nu fierbinte! Daca opărim drojdia , aceasta nu o să mai crească.Pâinea nu trebuie frământată foarte mult, așa cum trebuie de exemplu, cozonacul. O să simțiți singuri când trebuie să vâ opriți din frâmăntat. Cu cât o să faceți mai des aluat în casă, cu atât îi învățați tainele mai ușor.
Dacă doriți să adăugați cate ceva la această pâine, este posibil. Puteți pune semințe ( mac, susan, floarea soarelui, in, dovelac, etc), condimente (cimbru, busuioc, oregano, etc), o puteți unge cu ou înainte de a fi băgată la cuptor, etc. Multe posibilități.
Pasi
- Pasul 1
Intr-un bol punem faina, sarea, drojdia si amestecăm pentru omogenizarea ingredientelor. Imaginea 1
- Pasul 2
Adăugăm apa călduță și frământăm până obținem un aluat mediu ca si consistență. După ce am incorporat apa bine, punem uleiul so frământăm pentru circa 10 minute. Acoperi vasul cu un prosop curat si lăsăm să crească aluatul intr-un loc cald. Imaginea 2
- Pasul 3
Imagineea 3
Cand aluatul s-a dublat volumul, il punem pe un capac de lemn presărat cu faină si modelăm pâinea după forma dorita. Am uns o oală de fontă cu ulei si am pus aluatul în ea ( puteti folosi orice alta forma). Lăsăm din nou aluatul sa creasca in vasul de copt. Imaginea 4
- Pasul 4
Punem pâinea la copt la 175° pentru circa 50 minute , apoi inca 10 minute la 195 ° ca sa se rumeneasca. Imaginea 5
- Pasul 5
După ce este coaptă, o scoatem din formă si o lăsăm să se răcească acoperită vu un prosop curat. Imaginea 6