Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imagine

Ketchup de casă

Ketchup de casă am făcut astăzi și a ieșit delicios.  Așadar, este musai sa vă las și vouă această rețetă.  Trebuie să o încercați și voi.

Copilul meu iubește Ketchup-ul la propriu.  Și cum cel din comerț este plin de aditivi și conservanți,  a trebuit să îi fac eu cât mai natural.  Mai ales ca avem roșii sănătoase,  dulci în grădina noastră. Este perfect, cu gust de Ketchup adevărat, fin și mătăsos.  Am văzut tot felul de rețete,  unele cu morcovi,  țelină, etc.  Alea nu îmi plac. Eu l-am făcut cu ardei copt ce i-a dat un gust minunat și o textură  fină.

Ce trebuie sa știm când facem ketchup de casă

Este important sa avem roșii bine coapte. Indiferent de soiul lor, le alegem sa fie coapte bine. Eu am pus vreo trei soiuri de roșii din grădina, printre care și roșii negre.

Ardeiul să îl coaceți și curățați înainte.  Îi dă un gust așa de bun.

Ceapa poate fi galbenă sau roșie,  eu una am pus din ambele soiuri.

Verdețurile pot varia ca și cantitate.  Eu am pus frunze de țelină, pătrunjel și busuioc verde. La final le-am scos cu excepția busuiocului pe care l-am mixat împreună cu celelalte ingrediente.

Cantitatea de zahar, sare și oțet poate varia în funcție de cât de dulci sunt roșiile,  ce aciditate au acestea, de cum vă place dumneavoastră,  etc.

Sticlele în care punem ketchup de casă trebuie spălate foarte bine, la fel și dopurile sau capacele. La final le sterilizăm pentru ca nu folosim deloc conservanți.

Toate legumele le-am cântărit curățate.

Pentru obținerea sucului de roșii am avut un ajutor de nădejde.  De-a lungul timpului am tot avut diverse feluri de mașini de tocat carne ieftine și proaste. Așadar,  acum am găsit mașină de tocat perfectă,  cu accesorii pentru roșii, cârnați,  răzuit,  feliat, etc. Are un motor puternic iar accesoriu de roșii este perfect și nu stropește toată bucătăria.  O recomand cu încredere.  O găsiți AICI. Tot cu ajutorul ei puteți pregăti legumele pentru zarzavatul pentru ciorbe.


Ingrediente

  • 8 litri suc de roșii proaspăt
  • 1,6kg ardei capia copt
  • 550g ceapă
  • 1 căpățână usturoi
  • Verdeață (pătrunjel, țelină, busuioc)
  • 1 linguriță piper
  • 75-100ml oțet
  • 200-250g zahăr
  • 50g sare

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început coacem și curățăm ardeiul.  Eu am făcut asta cu o zi înainte.

  • Pasul 2

     

    Roșiile le-am spălat,  tăiat în două, am curățat parte verde și le-am stors puțin partea apoasă. În modul acesta eliminam o parte din apa sucului de roșii și scade considerabil timpul de fierbere.

  • Pasul 3

    Cu ajutorul mașinii de tocat (cea mai bună și rapidă,  testată de mine), am obținut sucul de roșii delicios.

  • Pasul 4

    Am obținut fix 8 litri de suc de roșii pe care l-am pus la fiert într-o oala de inox cu fundul gros.

  • Pasul 5

    Între timp am pregătit ceapa și usturoiul.   Am folosit 2 cepe roșii iar restul galbene.

  • Pasul 6

    După aproximativ 45 minute, timp în care a fiert sucul de roșii am adăugat în acesta ceapa și usturoiul.

  • Pasul 7

    Apoi ardeiul copt și curățat.

  • Pasul 8

    După care frunzele verzi. Am fiert totul împreună aproximativ 1h, timp în care am amestecat din când în când cu ajutorul unei linguri de lemn.

  • Pasul 9

    După acest timp am scos frunzele verzi ( le-am lăsat pe cele de busuioc), am blenduit totul bine cu ajutorul unui Blender vertical.

  • Pasul 10

    Am pus piperul.

  • Pasul 11

    Am adăugat și oțetul.

  • Pasul 12

    Apoi zaharul și sarea. Acum puteți observa dacă consistenta acestuia este cea dorită de dumneavoastră.  Eu am mai fiert circa 15 minute și am oprit focul.

  • Pasul 13

    După ce este gata, așa fierbinte îl punem în sticlele spălate bine în prealabil.

  • Pasul 14

    Pentru a nu se sparge, punem câte puțin în fiecare sticlă.  Datorită aburului produs, pereții sticlelor se vor încălzi și astfel nu se vor sparge.

  • Pasul 15

    Umplem sticlele lăsând puțin gol în partea superioară.

  • Pasul 16

    Așezăm într-o oală încăpătoare un prosop sau o lavetă curată,  punem sticlele, apoi adăugăm apă fierbinte până le acoperă.  Punem oala la fiert iar din momentul în care începe să fiarbă lăsăm pe foc 15-20 minute. Oprim focul și le lăsăm în apă până la răcire. Apoi depozitam sticlele în cămară.

  • Pasul 17

    Dacă veți face și voi acest ketchup,  sigur nu veți mai cumpăra vreodată.

     

     


Tag-uri reteta: Ardei copt, ceapa, Delicios, fără conservanți, Ketchup, pentru iarna, rosii, sanatos
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Randament: 9 litri
  • Categorie: Conserve
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: august 22, 2022
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Zarzavat pentru ciorbe
  • Dulceață delicată din smochine albe
  • Castraveți marinați, dulci-acrișori
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    34428

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20950

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    20363

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    17413

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    17241

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    17014

  • Vafe cu mere, banane și nucă de cocos

    13096

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    12067

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    38

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    18

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    16

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    14

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    10

Abonare
Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios deliciu de post desert dulce Dulceata foi fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2023 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.