Pasi
- Pasul 1
Pentru început coacem și curățăm ardeiul. Eu am făcut asta cu o zi înainte.
- Pasul 2
Roșiile le-am spălat, tăiat în două, am curățat parte verde și le-am stors puțin partea apoasă. În modul acesta eliminam o parte din apa sucului de roșii și scade considerabil timpul de fierbere.
- Pasul 3
Cu ajutorul mașinii de tocat (cea mai bună și rapidă, testată de mine), am obținut sucul de roșii delicios.
- Pasul 4
Am obținut fix 8 litri de suc de roșii pe care l-am pus la fiert într-o oala de inox cu fundul gros.
- Pasul 5
Între timp am pregătit ceapa și usturoiul. Am folosit 2 cepe roșii iar restul galbene.
- Pasul 6
După aproximativ 45 minute, timp în care a fiert sucul de roșii am adăugat în acesta ceapa și usturoiul.
- Pasul 7
Apoi ardeiul copt și curățat.
- Pasul 8
După care frunzele verzi. Am fiert totul împreună aproximativ 1h, timp în care am amestecat din când în când cu ajutorul unei linguri de lemn.
- Pasul 9
După acest timp am scos frunzele verzi ( le-am lăsat pe cele de busuioc), am blenduit totul bine cu ajutorul unui Blender vertical.
- Pasul 10
Am pus piperul.
- Pasul 11
Am adăugat și oțetul.
- Pasul 12
Apoi zaharul și sarea. Acum puteți observa dacă consistenta acestuia este cea dorită de dumneavoastră. Eu am mai fiert circa 15 minute și am oprit focul.
- Pasul 13
După ce este gata, așa fierbinte îl punem în sticlele spălate bine în prealabil.
- Pasul 14
Pentru a nu se sparge, punem câte puțin în fiecare sticlă. Datorită aburului produs, pereții sticlelor se vor încălzi și astfel nu se vor sparge.
- Pasul 15
Umplem sticlele lăsând puțin gol în partea superioară.
- Pasul 16
Așezăm într-o oală încăpătoare un prosop sau o lavetă curată, punem sticlele, apoi adăugăm apă fierbinte până le acoperă. Punem oala la fiert iar din momentul în care începe să fiarbă lăsăm pe foc 15-20 minute. Oprim focul și le lăsăm în apă până la răcire. Apoi depozitam sticlele în cămară.
- Pasul 17
Dacă veți face și voi acest ketchup, sigur nu veți mai cumpăra vreodată.