Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imagine

Gogosi pufoase și fragede

Gogoși pufoase și fragede am făcut astăzi, împreună cu băiatul meu. Mi-am adus aminte de copilărie și astfel am modificat puțin rețetă inițială.  Va povestesc și vouă de ce. În copilărie   pentru ca eram trei copii în familie,  când ne-am mutat la casă la curte, părinții mei au cumpărat doua capre pentru a avea mereu lapte proaspăt.  Ulterior, după câțiva ani au luat o vaca. Așadar,  produsele lactate erau la discreție.  Mereu aveam smântână grasă în casă,  drept pentru care mama frământa mereu aluatul cu smântână.  Indiferent de aluatul făcut, ca era de cozonac,  plăcinte sau gogoși,  smântâna adăugată în el la frământat ii dădea o textură aparte.

Am păstrat acest obicei și de multe ori adaug și eu smântână la framantatul aluatului. Îmi place tare mult rezultatul.

Cum am pregătit aluatul

Pentru ca am un băiețel de 8 ani pe care îl implic alături de mine în bucătărie,  azi am decis împreună să facem gogoși. Aveam smântână fermentata (din lidl,  de 20% grăsime), așa că am folosit-o la frământat.  Inafara de apa și laptele pe care le-am încălzit puțin, restul ingredientelor au fost reci (ne-am hotărât pe moment). Pentru ca este o zi rece de toamna, și timpul de dospire a fost puțin mai lung ( aproximativ 40-45 minute).

Cât despre forma lor..ce sa zic, dacă a fost copilul lângă mine a trebuit sa le fac după dorințele lui. Voi însă puteți folosi diverse decupatoare (aici găsiți o gama variată AICI)

Sau puteți să le decupați clasic cu ajutorul unui pahar. Deoarece pe blog am deja pusă o rețetă de gogoși cu aluat frământat cu ajutorul robotului de bucătărie,  astăzi am decis ca frământarea să fie manuală. Oricum, mie tare îmi place să simt aluatul, să îl frământ manual.

Nu uitați să le dați la final prin zahăr pudră vanilat,  pentru un gust desăvârșit al acestor gogoși pufoase și fragede.


Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 750g făină albă
  • 100g zahar
  • 10g drojdie uscată
  • 100 ml apă călduță
  • Coajăde lămâie
  • 1 ou
  • 220ml lapte călduț
  • 50 ml ulei
  • Mai avem nevoie:
  • Ulei pentru prăjit
  • Zahăr pudră vanilat

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început punem într-un vas făina iar în centru zahărul și drojdia.

  • Pasul 2

    Adăugăm apa călduță ușor și lăsăm așa pentru 10 minute.

  • Pasul 3

    După ce a început să “crească ” ușor, adăugăm un ou și coaja rasă de la o lămâie.

  • Pasul 4

    Încălzim laptele ușor și îl turnam peste restul ingredientelor.

  • Pasul 5

    Punem și smântână.  Este important să folosim o smântână grasă,  minim 20% grăsime. Începem și frământăm aluatul pentru circa 10 minute.

  • Pasul 6

    Adăugăm uleiul și continuam frământarea până este bine incorporat uleiul.

  • Pasul 7

    Acoperim aluatul cu un șervet curat și îl lăsăm la dospit pentru circa 40-45 minute, în funcție de temperatura camerei.

  • Pasul 8

    După ce aluatul a dospit frumos începem modelarea aluatului.

  • Pasul 9

    Pe o placă de lemn unsă cu ulei, întindem o foaie din jumătate de aluat, având grosimea de circa 0,5cm.

  • Pasul 10

    Decupăm diverse forme din aluat.

  • Pasul 11

    Continuăm așa până modelam tot aluatul. După cum se vede eu a trebuit să le fac diverse forme ca să fie pe placul copilului meu.

  • Pasul 12

    Într-o tigaie punem uleiul la încins.

  • Pasul 13

    Punem cu grijă gogoșile.

  • Pasul 14

    Le întoarcem pe ambele părți până capătă o culoare frumoasă.

  • Pasul 15

    Le scoatem într-un vas în care puneam hârtie absorbanta,  apoi fierbinți le trecem prin zahărul pudră vanilat.

  • Pasul 16

    Le servim calde cu poftă și voie buna!


Tag-uri reteta: aluat, aromat, Delicios, dulce, fraged, gogosi, patiserie, pufos, Smântână
2 Comments
Crenguta Radulescu

septembrie 20, 2022 @ 4:54 am

Excelente!

Crina Matei

septembrie 20, 2022 @ 7:08 pm

Sărut mâna, din suflet!💞💞💞

Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Dulciuri, Dulciuri de casa
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: septembrie 19, 2022
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Eclere cu cremă de vișine și glazură de ciocolată
  • Biscuiți aromați – trei feluri diferite din aceeași aluat
  • Cozonac tradițional, cu multă umplutură
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    34428

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20950

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    20363

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    17413

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    17241

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    17014

  • Vafe cu mere, banane și nucă de cocos

    13096

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    12067

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    38

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    18

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    16

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    14

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    10

Abonare
Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios deliciu de post desert dulce Dulceata foi fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2023 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.