Gogosi pufoase și fragede
Gogoși pufoase și fragede am făcut astăzi, împreună cu băiatul meu. Mi-am adus aminte de copilărie și astfel am modificat puțin rețetă inițială. Va povestesc și vouă de ce. În copilărie pentru ca eram trei copii în familie, când ne-am mutat la casă la curte, părinții mei au cumpărat doua capre pentru a avea mereu lapte proaspăt. Ulterior, după câțiva ani au luat o vaca. Așadar, produsele lactate erau la discreție. Mereu aveam smântână grasă în casă, drept pentru care mama frământa mereu aluatul cu smântână. Indiferent de aluatul făcut, ca era de cozonac, plăcinte sau gogoși, smântâna adăugată în el la frământat ii dădea o textură aparte.
Am păstrat acest obicei și de multe ori adaug și eu smântână la framantatul aluatului. Îmi place tare mult rezultatul.
Cum am pregătit aluatul
Pentru ca am un băiețel de 8 ani pe care îl implic alături de mine în bucătărie, azi am decis împreună să facem gogoși. Aveam smântână fermentata (din lidl, de 20% grăsime), așa că am folosit-o la frământat. Inafara de apa și laptele pe care le-am încălzit puțin, restul ingredientelor au fost reci (ne-am hotărât pe moment). Pentru ca este o zi rece de toamna, și timpul de dospire a fost puțin mai lung ( aproximativ 40-45 minute).
Cât despre forma lor..ce sa zic, dacă a fost copilul lângă mine a trebuit sa le fac după dorințele lui. Voi însă puteți folosi diverse decupatoare (aici găsiți o gama variată AICI)
Sau puteți să le decupați clasic cu ajutorul unui pahar. Deoarece pe blog am deja pusă o rețetă de gogoși cu aluat frământat cu ajutorul robotului de bucătărie, astăzi am decis ca frământarea să fie manuală. Oricum, mie tare îmi place să simt aluatul, să îl frământ manual.
Nu uitați să le dați la final prin zahăr pudră vanilat, pentru un gust desăvârșit al acestor gogoși pufoase și fragede.
Pasi
- Pasul 1
Pentru început punem într-un vas făina iar în centru zahărul și drojdia.
- Pasul 2
Adăugăm apa călduță ușor și lăsăm așa pentru 10 minute.
- Pasul 3
După ce a început să „crească ” ușor, adăugăm un ou și coaja rasă de la o lămâie.
- Pasul 4
Încălzim laptele ușor și îl turnam peste restul ingredientelor.
- Pasul 5
Punem și smântână. Este important să folosim o smântână grasă, minim 20% grăsime. Începem și frământăm aluatul pentru circa 10 minute.
- Pasul 6
Adăugăm uleiul și continuam frământarea până este bine incorporat uleiul.
- Pasul 7
Acoperim aluatul cu un șervet curat și îl lăsăm la dospit pentru circa 40-45 minute, în funcție de temperatura camerei.
- Pasul 8
După ce aluatul a dospit frumos începem modelarea aluatului.
- Pasul 9
Pe o placă de lemn unsă cu ulei, întindem o foaie din jumătate de aluat, având grosimea de circa 0,5cm.
- Pasul 10
Decupăm diverse forme din aluat.
- Pasul 11
Continuăm așa până modelam tot aluatul. După cum se vede eu a trebuit să le fac diverse forme ca să fie pe placul copilului meu.
- Pasul 12
Într-o tigaie punem uleiul la încins.
- Pasul 13
Punem cu grijă gogoșile.
- Pasul 14
Le întoarcem pe ambele părți până capătă o culoare frumoasă.
- Pasul 15
Le scoatem într-un vas în care puneam hârtie absorbanta, apoi fierbinți le trecem prin zahărul pudră vanilat.
- Pasul 16
Le servim calde cu poftă și voie buna!
Crenguta Radulescu
septembrie 20, 2022 @ 4:54 am
Excelente!
Crina Matei
septembrie 20, 2022 @ 7:08 pm
Sărut mâna, din suflet!💞💞💞