Astăzi am avut poftă de ceva dulce și cum nu aveam timp prea mult am zis că fac câteva brioșe, rapid. Așa cum îmi place mie, am zis să profit de fructele de sezon, așadar am gândit rapid o rețetă de brioșe cu cireșe la care am adăugat morcov și un măr verde. Pentru că de meserie sunt biolog, vă spun mai jos și de ce este bine să mâncam morcov, mar și cireșe.

Morcovii conțin in proporție de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre și altele. Fibrele din morcovi sunt formate, în cea mai mare parte, din celuloza. Alte substanțe furnizate de aceste legume sănătoase sunt glucoza, xiloza și fructoza. Gustul dulceag se datorează acidului glutamic dar și altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic .

Din punct de vedere nutritiv, 128 de grame de morcovi au 52 de calorii, 0,3 g grăsimi, 88 mg de sodiu, 12,3 g de carbohidrați, 3,8 g de fibre alimentare, 5,8 g de zaharuri si 1,2 g de proteine. Morcovii conțin si vitamina C (13%), calciu (4%) si fier (2%).

In afara de proprietățile nutritive amintite, morcovii sunt  o sursa excelenta de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina K, biotina, fibre, potasiu si tiamina, fiind deci foarte benefici sănătății și contribuie din plin la echilibrarea unei diete zilnice corecte.

Dintre calitățile terapeutice ale mărului amintim: tonic muscular și al sistemului nervos (unul dintre cele mai bune fructe), diuretic, antireumatismal, hipocolesterolemiant, ocrotitor gastric, antiseptic intestinal (favorizează secreția unei diastaze intestinale bactericide), stimulent și decongestiv hepatic, laxativ, depurativ sanguin, etc

În ce afecțiuni îl folosim? În astenie fizică și intelectuală, surmenaj, convalescență, sarcină, anemie, remineralizare, reumatism, gută, litiază urinară, sedentarism, obezitate, prevenirea aterosclerozei, prevenirea infarctului de miocard, ulcer gastric, gastrită, afecțiuni bronhice, insomnii, nervozitate, cefalee, etc

Cireșele conțin: betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu, acid folic, etc Datorită lor, cireșele previn durerile asociate cu guta și artrita, previn bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer. În plus, fibrele contribuie la un tranzit intestinal normal, prevenind constipația și afecțiunile asociate cu aceasta.

Un studiu american relativ recent a demonstrat că cireșele sunt utile în special în prevenirea bolilor de inimă. O dietă bogată în cireșe reduce greutatea corporală, în special grăsimea abdominală care este cea mai periculoasă, reduce colesterolul și inflamația, toți aceștia fiind factori ce contribuie la instalarea bolilor cardiace.