Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imaginea 14
  • Imagine
  • Galerie

Astăzi am avut poftă de ceva dulce și cum nu aveam timp prea mult am zis că fac câteva brioșe, rapid. Așa cum îmi place mie, am zis să profit de fructele de sezon, așadar am gândit rapid o rețetă de brioșe cu cireșe la care am adăugat morcov și un măr verde. Pentru că de meserie sunt biolog, vă spun mai jos și de ce este bine să mâncam morcov, mar și cireșe.

Morcovii conțin in proporție de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre și altele. Fibrele din morcovi sunt formate, în cea mai mare parte, din celuloza. Alte substanțe furnizate de aceste legume sănătoase sunt glucoza, xiloza și fructoza. Gustul dulceag se datorează acidului glutamic dar și altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic .

Din punct de vedere nutritiv, 128 de grame de morcovi au 52 de calorii, 0,3 g grăsimi, 88 mg de sodiu, 12,3 g de carbohidrați, 3,8 g de fibre alimentare, 5,8 g de zaharuri si 1,2 g de proteine. Morcovii conțin si vitamina C (13%), calciu (4%) si fier (2%).

In afara de proprietățile nutritive amintite, morcovii sunt  o sursa excelenta de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina K, biotina, fibre, potasiu si tiamina, fiind deci foarte benefici sănătății și contribuie din plin la echilibrarea unei diete zilnice corecte.

Dintre calitățile terapeutice ale mărului amintim: tonic muscular și al sistemului nervos (unul dintre cele mai bune fructe), diuretic, antireumatismal, hipocolesterolemiant, ocrotitor gastric, antiseptic intestinal (favorizează secreția unei diastaze intestinale bactericide), stimulent și decongestiv hepatic, laxativ, depurativ sanguin, etc

În ce afecțiuni îl folosim? În astenie fizică și intelectuală, surmenaj, convalescență, sarcină, anemie, remineralizare, reumatism, gută, litiază urinară, sedentarism, obezitate, prevenirea aterosclerozei, prevenirea infarctului de miocard, ulcer gastric, gastrită, afecțiuni bronhice, insomnii, nervozitate, cefalee, etc

Cireșele conțin: betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu, acid folic, etc Datorită lor, cireșele previn durerile asociate cu guta și artrita, previn bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer. În plus, fibrele contribuie la un tranzit intestinal normal, prevenind constipația și afecțiunile asociate cu aceasta.

Un studiu american relativ recent a demonstrat că cireșele sunt utile în special în prevenirea bolilor de inimă. O dietă bogată în cireșe reduce greutatea corporală, în special grăsimea abdominală care este cea mai periculoasă, reduce colesterolul și inflamația, toți aceștia fiind factori ce contribuie la instalarea bolilor cardiace.


Ingrediente

  • 170g unt topit
  • 3 ouă
  • 275g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 320g făină
  • 12g praf de copt
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1 morcov
  • 1 măr verde
  • 200g cireșe

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început pornim cuptorul la 175 grade. Într-un bol, punem ouăle cu zahărul și le batem bine cu un tel.

  • Pasul 2

    Desfacem o păstaie de vanilie, curățăm semințele și le adăugăm în compoziție, omogenizând bine.

  • Pasul 3

    Radem un morcov pe răzătoarea mare, direct în bolul cu aluat.

  • Pasul 4

    Încorporăm treptat untul topit în prealabil.

  • Pasul 5

    Curățăm de semințe un măr verde apoi îl radem și amestecăm în compoziție.

  • Pasul 6

    Separat într-un bol amestecăm făina, praful de copt, scorțișoara și nucșoara.

  • Pasul 7

    Încorporăm ingredientele uscate în cele umede.

  • Pasul 8

    La final, curățăm cireșele de codițe și de sâmburi li le adăugăm în aluat, amestecând ușor cu o lingură.

  • Pasul 9

    Punem în tava pentru brioșe hârtiuțele speciale și turnăm în fiecare aluat (cam 3/4 ). Dăm la copt pentru circa 25 minute.

  • Pasul 10

    Când sunt gata le lăsăm să se răcească după care le putem mânca.


Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Dulciuri de casa, Patiserie
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: septembrie 9, 2019
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Chec marmorat
  • Melci pufosi cu brânză și stafide
  • Brioșe cu glazură de lămâie
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56054

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35594

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23473

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23195

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21529

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21260

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19534

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18244

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version