Turtă dulce – bucuria copilăriei noastre
Turta dulce se pregătește mereu în preajma Sărbătorilor de iarnă. Mie personal imi aduce aminte de copilărie. Atunci, ne cumparam acea variantă rotundă, glazurata cu zahar care era foarte parfumata , cu gust intens de scorțișoara . Astăzi, după multe încercări si combinatii, reteta mea de turta dulce pot spune cu mana pe inima ca este delicioasă . Si foarte parfumata.
Ce trebuie să știm?
După cum ați văzut am folosit puțină untura, pentru faptul că această asigura o fragezime turtei dulci. Dacă nu aveți sau nu doriți, puteti pune aceiasi cantitate de unt.
Pentru a obține turtă dulce moale, pufoasa trebuie sa aveti grija la două aspecte : grosimea aluatului si timpul de coacere. Dacă aluatul este întins prea subtire, o sa obținem turtă dulce uscată, gen biscuiți. La fel si daca o ținem prea mult in cuptor.
Eu am folosit mix de condimente dar daca vreti puteti face combinatii după bunul plac.
Pentru ornat am folosit creioane speciale si ornamente comestibile cumpărate din lidl. Foarte utile mi-au fost mai ales ca nu aveam timp sa pregătesc un royal icing . A fost o alegere buna, s-a lucrat usor cu ele si s-au uscat rapid. Astfel am transformat putin, aspectul banal al turtei dulci. Le puteti incerca si voi. Iar daca aveti copii, poate fi o activitate minunată, de realizat împreună.
Am pus si pudră obținută din coaja de portocală și lămâie pentru că mă duce cu gândul la Crăciun, la fel ca si biscuiții făcuți în această perioadă.
Acest tip de turta dulce isi păstrează bine forma după copt , după cum ați văzut si in poze. Așadar, se pretează foarte bine pentru a fi ornată si decorată. O puteti transforma usor într-un „biscuite” de poveste, sau o puteti folosi sa „construiti” căsuțe din povesti!
Voi ce pregătiți pentru Sărbătorile de iarnă?
Pasi
- Pasul 1
Pentru început punem într-un vas încăpător untul moale, ouăle, zahărul și untura pe care le omogenizam bine cu o lingura de lemn/spatulă. Imaginea 1
- Pasul 2
Apoi cântărim si adăugăm mierea de albine, si o incorporam in amestecul inițial. Imaginea 2
- Pasul 3
Intr-un bol amestecăm faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si codimentele. Imaginea 3
- Pasul 4
Acest amestec uscat il incorporam ușor în cel umed, întâi cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule , apoi cu mâna. Frământăm pana obținem un aluat care nu se mai lipește de marginile vasului. Cand am terminat de frământat, acoperim cu o folie alimentară și dăm la rece pentru 30-40 minute. Imaginea 4
- Pasul 5
Pe blatul presărat cu faină luam câte o parte de aluat si o intindem usor intr-o foaie de circa 0,5-0,7cm grosime. Imaginea 5
- Pasul 6
Cu ajutorul decupatoarelor speciale, decupam diverse forme din aluatul întins. Imaginea 6
- Pasul 7
Punem formele obținute intr-o tavă cu hârtie de copt și introducem în cuptorul preincalzit la 180° C pentru circa 20 minute. Imaginea 7
- Pasul 8
Cand turta dulce s-a rumenit e putin pe margini o scoatem si o lăsăm la răcit. Imaginea 8
- Pasul 9
După răcire o putem decora cu creioane speciale de ornat si cu diverse ornamente comestibile. Imaginea 9
- Pasul 10
Păstrăm turta dulce , după racirea completă, în cutii închise ermetic. Sper sa va placa! Imaginea 10