Pasi
- Pasul 1
Un tort nu se face foarte ușor, mai ales un tort bun. Este nevoie de timp pentru un rezultat pe măsură. Așadar, am să vă pun etapele, exact în ordinea în care le-am realizat eu. Pentru început, am început pregătirea cremei de ciocolată cu lapte, care este de fapt un ganache și are nevoie să stea câteva ore la frigider. Într-un bol de inox am pus smântâna pentru frișcă și am așezat bolul deasupra unui vas în care fierbea apă. Când smântâna a devenit fierbinte, rupem ciocolata cu lapte în bucățele, o adăugăm și lăsăm pentru 2 minute, apoi amestecăm bine până la topirea completă a ciocolatei. Când este topită, luam bolul de pe vasul cu apă, punem o folie alimentară în direct contact cu ciocolata topită (astfel nu face pojghiță deasupra) și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei, apoi o lăsăm la frigider pentru minim 3 ore. După cele 3 ore de stat la rece, mixam crema pentru câteva minute, până își schimbă culoarea și devine pufoasă.
Imaginea 1
- Pasul 2
După ce am făcut acest pas, putem trece să pregătim blaturile. Într-un bol am pus ouăle cu zahărul și cu ajutorul unui tel, am amestecat energic până ce compoziția a devenit cremoasă. Puteți utiliza și un mixer dacă doriți.
Imaginea 2
- Pasul 3
Adăugăm uleiul în fir subțire în timp ce amestecăm continuu în compoziție.
Imaginea 3
- Pasul 4
Pune kefirul (sau putem folosi un iaurt simplu) și continuăm amestecarea cu telul în compoziție.
Imaginea 4
- Pasul 5
La final, punem făina, cacao, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și cu o spatulă omogenizăm bine compoziția până integrăm bine ingredientele uscate până obținem o compoziție cremoasă, omogenă.
Imaginea 5
- Pasul 6
Eu am ales să coc patru blaturi individuale, așa că am copt pe rând blaturile. Astfel, într-o formă de silicon am pus un sfert din compoziția pentru blat și am pus la copt în cuptorul preîncălzit la 170 grade, pentru 20 minute.
Imaginea 6
Dacă alegeți să coaceți un singur blat mare și apoi să îl feliați, tipul de coacere cu siguranță o să crească. Așadar, faceți testul cu scobitoarea înainte să scoateți blatul din cuptor.
Imaginea 7
- Pasul 7
Cât timp am copt blaturile, am pregătit siropul. Am pus apa cu zahărul la fiert într-un vas mic și am lăsat să fiarbă împreună pentru circa 7-8 minute. După acest timp am lăsat siropul să ajungă la temperatura camerei, apoi am adăugat esența de rom (după gust).
- Pasul 8
Crema de mascarpone am realizat-o cu ajutorul robotului. Am pus untul moale (scos cu ceva timp înainte din frigider) cu zahărul în bolul mixerului și le-am mixat până am obținut o compoziție cremoasă. Apoi am adăugat mascarpone (și acesta este recomandat să fie scos de la frigider cu minim o oră înainte din frigider) și mixăm pentru circa 2-3 minute. După aceasta, adăugăm treptat frișca bătută anterior, în timp ce robotul mixează la viteză mică. Când crema devine omogenă, oprim mixerul și dam crema la rece pentru circa 30 minte.
Imaginea 8
- Pasul 9
Acum putem începe asamblarea tortului astfel: pe un platou punem primul blat (eu am tăiat ușor suprafața de deasupra fiecărui blat pentru a fi mai ușor însiropat. Cu ajutorul unei pensule, distribuim sirop pe toată suprafața blatului. Nu este nevoie de o cantitate mare de sirop, blatul având o textură ușor umedă.
Imaginea 9
- Pasul 10
Punem o treime din crema de mascarpone peste primul blat și cu ajutorul unei spatule metalice, distribuim crema uniform pe toată suprafața.
Imaginea 10
- Pasul 11
Punem deasupra următorul blat, îl însiropăm ușor, apoi punem și întindem pe toată suprafața lui, crema de ciocolată cu lapte.
Imaginea 11
- Pasul 12
Peste această cremă, punem din nou un blat, îl insiropăm și punem peste acesta întâi un strat generos de dulceață apoi încă o treime din crema de mascarpone.
Imaginea 12
- Pasul 13
Punem și ultimul blat, îl însiropăm bine. Ultima parte din crema de mascarpone, eu am distribuit-o pe lateralul tortului cu ajutorul unei spatule. După această operațiune tortul trebuie să stea la rece minim 2-3 ore (eu l-am lăsat de seara până dimineața).
Imaginea 13
- Pasul 14
După ce a stat bine la rece, am bătut smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră și întăritorul (asta este valabil pentru frișca naturală), am acoperit tortul, am adăugat imaginea comestibilă și câteva decorațiuni finuțe din ciocolată. Tortul este gata de savurat.
Imaginea 14