Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imaginea 14
  • Imaginea 15
  • Imagine
  • Galerie

Prăjitură Doboș

Prăjitură Doboș este o prăjitură cu foi fragede ce se pretează de minune atat la mesele de sărbătoare cat si atunci cand ne dorim un desert minunat, facut in casă.
Foile se pot face cu câteva zile înainte de a fi umplute cu crema tinandu-se apoi la rece, în folie alimentară. Nu se face rapid, dar rezultatul merită timpul alocat pregătirii.

Când vă faceți planurile pentru pregătirea dulciurilor pentru Sărbători, treceți și acest Doboș pe listă. Merită! Pur și simplu se topește în gură. Așa de fraged este. Iar gustul? Curcubeu pe cerul gurii, ca să zic așa. Folosiți cacao neagră pentru un gust intens , iar untul să fie de calitate. Eu la prăjituri folosesc doar unt de 82% grăsime. De fapt doar acest tip de unt îl cumpăr. Nu folosesc de foarte multi ani margarina la nimic. Nici nu o vad în magazine. 🙂

Mai ales, în ultimii ani de când a aparut copilul în viața mea, recunosc că sunt mai atentă la ce produse folosesc. Nu cumpăr totul bio, dar nu folosesc frișcă vegetală, margarină, etc. Încerc să folosesc produse cât mai sănătoase fără a duce la extremă acest lucru. Nu măncăm doar semințe și frunze toată ziua, dar încerc sa elimin ceea ce este nociv și să găsesc o cale de mijloc.


Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 9 oua
  • 1 praf de sare
  • 300g zahar
  • 5 linguri ulei
  • 1 praf de copt
  • 300g faina
  • Pentru crema:
  • 10 oua
  • 250g zahar
  • 200g ciocolată
  • 2-3 linguri cacao
  • 200g unt
  • Pentru glazura:
  • 150g ciocolată neagra
  • 100g smantana pentru frișcă
  • 300g unt

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru inceput pregătim foile. Separăm ouăle si punem albusurile la robot cu un praf de sare iar când încep să capete volum adăugăm treptat zahărul si lăsăm să se mixeze până acesta este topit. Imaginea 1

  • Pasul 2

    Intr-un bol frecăm galbenusurile cu uleiul ( ca și la maioneza). Imaginea 2

  • Pasul 3

    Cand zahărul din albusuri este topit, punem amestecul de galbenusuri deasupra si incorporam bine cu ajutorul unei spatule. Imaginea 3

  • Pasul 4

    Separat amestecăm faina cu praful de copt, apoi o incorporam treptat în compoziția inițială. Imaginea 4

  • Pasul 5

    Din această compoziție eu am copt 5 foi, pe hârtie de copt la 170grade. Imaginea 5

  • Pasul 6

    Cand sunt usor rumenite se scot din cuptor si se desprind cu grija de pe hârtia de copt. Atentie ca sunt foarte fragede. Eu le las o noapte la rece, apoi pregătesc crema si le umplu. Imaginea 6

  • Pasul 7

    Pentru crema, punem ouăle cu zahărul pe baie de abur si amestecăm cu un tel pana capătă consistența unei budinci. Imaginea 7

  • Pasul 8

    Dam de pe foc si adăugăm ciocolată ruptă bucăți si cacaoa, amestecăm energic pana se topeste. Acoperim cu o folie alimentara, în contact direct cu crema pentru a nu face pojghiță si lăsăm crema sa se răcească. Imaginea 8

  • Pasul 9

    După răcire incorporam treptat untul amestecând bine. Imaginea 9

  • Pasul 10

    Începem si ungem foile cu crema obținută. Imaginea 10

  • Pasul 11

    Ultima foaie o lăsăm simpla pentru a fi glazurata. Dam prăjitură la rece pentru a se întări putin crema si intre timp pregătim glazura. Imaginea 10

  • Pasul 12

    Intr-un bol metalic punem smantana pe baie se abur si adăugăm ciocolată ruptă bucăți. Amestecăm pana ciocolată este topită complet, la final incorporam untul. Imaginea 12

  • Pasul 13

    Turnam glazura calda peste prăjitură, întindem cu o spatula si dam la rece pana a doua zi. Imaginea 13

  • Pasul 14

    O tăiem după preferințe și o servim cu voie bună! Aceasta este prajitura Doboș. Imaginea 14


Tag-uri reteta: cremă, dobos, dulce, foi, prajituri, unt
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Prajituri
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: mai 23, 2019
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Ruladă cu pișcoturi și cremă rapidă
  • Choux au craquelin cu cremă vanilată din mascarpone și lapte condensat 
  • Eclere cu cremă de vișine și glazură de ciocolată
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56116

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35660

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23480

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23196

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21534

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21265

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19539

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18286

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version