Coliva cu nucă și rom, un desert aromat

Colivă cu nucă și rom reprezintă dulcele aromat ce imi amintește mereu de perioada copilăriei mele. Tare ne bucuram când mâncam acest produs iar gustul și aroma mi-au rămas în memorie. Fie ca este facut cu ocazia pomenirii celor ce nu mai sunt printre noi, fie ca pregătim coliva si o mâncăm ca si desert, gustul și aroma sunt inconfundabile.

Făcută din grâu sau din arpacaș pentru mine este la fel de bună. Important este să aibă multă nucă și să fie foarte aromată. Imi place ca o parte din nucă să o pun tăiată grosier. Restul o macin fin. Astfel, se crează textura perfectă pentru colivă. Aromele folosite pot fi diverse, însă romul nu poate să lipsească, după părerea mea.

Cum ornăm o colivă?

Dacă este făcută pentru pomenirea celor morți, coliva are *decor* specific. Putem sa facem o cruce din cacao, folosind un șablon. Dacă nu avem așa ceva, putem face o cruce din bomboane colorate sau chiar din bucăți de ciocolată. Daca avem sâmburi întregi de nucă, deasemenea îi putem folosi ca decor.

Atunci cînd facem coliva doar pentru placerea gustului, fără un eveniment special, partea de decor nu are limite. Putem face porții individuale, in boluri mici sau pahare. Deasupra putem pune bomboane divers colorate, nucă, jeleuri, etc. Putem chiar decora cu coajă de portocală / lămâie confiată, pentru un plus de aspect și aromă.

Când pregătim coliva?

Coliva poate să fie făcută cu o zi înainte. Este foarte important, ca imediat după răcire să fie ținută la frigider, deoarece se *acrește* rapid. Acest gust acru, ne arată că produsul nostru s-a alterat și nu mai este comestibil.

Dacă vă este dor de gustul copilăriei, face-ți! Lăsați prejudecățile precum că se mănâncă coliva doar *la mort*. Eu o văd ca un preparat uzual, făcut și mâncat atunci când ne dorim.