Coliva cu nucă și rom, un desert aromat
Colivă cu nucă și rom reprezintă dulcele aromat ce imi amintește mereu de perioada copilăriei mele. Tare ne bucuram când mâncam acest produs iar gustul și aroma mi-au rămas în memorie. Fie ca este facut cu ocazia pomenirii celor ce nu mai sunt printre noi, fie ca pregătim coliva si o mâncăm ca si desert, gustul și aroma sunt inconfundabile.
Făcută din grâu sau din arpacaș pentru mine este la fel de bună. Important este să aibă multă nucă și să fie foarte aromată. Imi place ca o parte din nucă să o pun tăiată grosier. Restul o macin fin. Astfel, se crează textura perfectă pentru colivă. Aromele folosite pot fi diverse, însă romul nu poate să lipsească, după părerea mea.
Cum ornăm o colivă?
Dacă este făcută pentru pomenirea celor morți, coliva are *decor* specific. Putem sa facem o cruce din cacao, folosind un șablon. Dacă nu avem așa ceva, putem face o cruce din bomboane colorate sau chiar din bucăți de ciocolată. Daca avem sâmburi întregi de nucă, deasemenea îi putem folosi ca decor.
Atunci cînd facem coliva doar pentru placerea gustului, fără un eveniment special, partea de decor nu are limite. Putem face porții individuale, in boluri mici sau pahare. Deasupra putem pune bomboane divers colorate, nucă, jeleuri, etc. Putem chiar decora cu coajă de portocală / lămâie confiată, pentru un plus de aspect și aromă.
Când pregătim coliva?
Coliva poate să fie făcută cu o zi înainte. Este foarte important, ca imediat după răcire să fie ținută la frigider, deoarece se *acrește* rapid. Acest gust acru, ne arată că produsul nostru s-a alterat și nu mai este comestibil.
Dacă vă este dor de gustul copilăriei, face-ți! Lăsați prejudecățile precum că se mănâncă coliva doar *la mort*. Eu o văd ca un preparat uzual, făcut și mâncat atunci când ne dorim.
Pasi
- Pasul 1
Pentru a obține o coliva cu nuca si rom delicioasa este nevoie sa urmăm câțiva pași simpli. Am ales si spălat arpacașul schimbând des apa pana aceasta rămâne curată. Intr-o oală am pus 3 litri de apă peste care am adaugat arpacasul curat si am lasat sa fiarbă la foc potrivit amestecând din când în când cu o lingură de lemn ca sa nu se prindă de fundul oalei. Cand apa a scazut aproape în totalitate si arpacasul este fiert adăugăm zahărul si mai lăsăm să fiarbă, amestecând continuu inca 5 minute (după gust se poate ajusta cantitatea de zahăr utilizată). Pentru mine, coliva cu nucă și rom trebuie sa fie dulce și plină de arome.
- Pasul 2
Lăsăm la răcit acoperind oala cu o folie alimentara pusă în contact direct cu arpacasul fiert pentru a evita ca stratul superficial sa se transforme intr-o coaja tare. Cand s-a răcit adăugăm nuca maruntita ( jumătate din cantitate o maruntesc foarte fin si jumatate o las bucăți mai mari deoarece imi place textura miezului de nuca taiat mai mare) si aromele în funcție de preferinta voastră. Imaginea 1
- Pasul 3
După ce am dat gust amestecului nostru, punem compoziția pe un platou și o modelam cu ajutorul unei spatule metalice în funcție de forma dorită. Deasupra presărăm biscuiți măcinați (sau pesmet) iar pe laterale punem nucă de cocos, apoi decorați cu cacao și bomboane după preferințe. Astfel am obținut o colivă cu nucă și rom delicioasă. Imaginea 2