Zarzavat pentru ciorbe
Încet, încet trece vara și trebuie să ne asiguram cămara pentru iarna. De un real ajutor în pregătirea ciorbelor ne este acest zarzavat pus în borcane, fără conservanți. Este un mix de legume ce își păstrează gustul și aroma.
Încă din copilărie, mama punea mereu astfel.de legume la borcan. Iarna era foarte ușor ca la finalul ciorbei să adauge astfel legumele și să îmbogățească gustul acesteia. Nu se face greu iar în plus putem modifica compoziția după gustul și preferințele fiecăruia.
După cum am mai scris și cu alte ocazii, anul trecut m-am mutat la țară, la aproximativ 17km de Oradea. Așadar, îmi place să am în gradina mea tot felul de legume. Bineînțeles că unele se mai pătează, sunt strâmbe, etc, mai ales când le vrei cât mai naturale. Din aceste legume eu fac în totdeauna astfel de zarzavat, la borcan pentru iarna. Totul se toacă mărunt și se folosește.
La pregătirea zarzavatului puteți pune ce legume vă plac. La mine fiecare porție diferă, în funcție de ce legume am disponibile. Nu pun multe rădăcinoase (morcov, țelină, etc), doar cât să dea gust deoarece acestea le avem și iarna.
Ce mai puteți adaugă
Puteți pune în acest tip de zarzavat pentru ciorbe și alte legume: dovlecei, mazăre, rădăcină de pătrunjel, etc. Important este să fie bine fierte la punerea lor în borcane. Când le folosim, le vom adăuga la finalul pregătirii ciorbei, legumele fiind deja fierte.
Este foarte important sa sterilizăm borcanele cu zarzavat deoarece nu folosim conservanți în pregătirea lui. Deși multe persoane nu mai fierb borcanele la final, eu prefer această metodă și nu am avut probleme niciodată.
Sarea folosită este foarte important sa nu fie iodată. Eu mereu folosesc la prepararea conservelor pentru iarnă sare mare fără iod, pentru murături.
Ce trebuie sa mai știți
Toate legumele au fost cântărite curățate, fără cotoare, coajă semințe. Timpul de gătit poate sa varieze în funcție de puterea flăcării de la aragaz, de tipul de oală folosit dar și de înălțimea acesteia. Eu deși am avut o cantitate mică de legume, am folosit o oală de inox de 14l cu fundul în 5 straturi. Așadar trebuie sa va orientați în ceea ce privește timpul. Valorile sunt aproximative.
Aici găsiți și alte rețete de conserve pentru iar↪️↪️↪️↪️↪️↪️
Pasi
- Pasul 1
Spălăm bine toate legumele necesare, le curățăm, le tăiem. Ceapa a fost tăiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoarea mare dar și tăiat rondele, ardeiul și roșiile tăiate cuburi iar fasolea verde aproximativ de 1cm lungime.
- Pasul 2
Într-o oală încăpătoare punem uleiul la încins și adăugăm ceapa, amestecând din când în când.
- Pasul 3
După circa 5 minute adăugăm morcovul, amestecăm ușor.
- Pasul 4
După încă 5 minute adăugăm ardeiul. Lăsăm să se călească împreună pentru încă 7-10 minute, amestecând mereu.
- Pasul 5
Punem roșiile tăiate cubulețe. Lăsăm sa fiarbă circa 30 minute împreună și amestecăm din când în când.
- Pasul 6
Punem fasolea și mai lăsăm 15 minute sa fiarbă împreună (gustați la final să verificați dacă a fiert).
- Pasul 7
Am spălat o mână bună de verdeață (pătrunjel, țelină și leuștean) . O tocăm mărunt. Tot cat fierb legumele, pregatim si borcanele pe care le-am spălat bine si le-am pus la scurs pe un prosop curat.
- Pasul 8
Când sunt fierte legumele, punem o lingură de sare și amestecăm bine.
- Pasul 9
Adăugăm verdeața, amestecăm și oprim focul.
- Pasul 10
Așa arată zarzavatul meu la final.
- Pasul 11
Punem ușor în borcane, întâi câte puțin în fiecare, astfel evităm ca borcanele sa crape.
- Pasul 12
Umplem borcanele rând pe rând.
- Pasul 13
Punem capacele și le strângem bine.
- Pasul 14
Într-o oală punem un prosop sau lavetă curată, apoi așezăm borcanele și adăugăm apă fierbinte (compoziția a fost pusă fierbinte în borcane) și punem oală pe foc mic.
- Pasul 15
Din momentul în care începe sa fiarbă lăsăm 15 minute, apoi oprim focul.
- Pasul 16
Când s-au răcit, ștergem borcanele, le punem etichete și le depozitam în cămara răcoroasă. Iarna se adaugă în ciorbe la final, legumele fiind deja fierte.