Prăjitura copilariei noastre: Alba ca zăpada

Dintre puținele dulciuri facute de mama, imi amintesc de această prăjitură ă copilăriei. Alba ca zăpada o aveam pe masa de Sărbători, foarte rar cu alta ocazie.  Tin minte cum noi, copiii , ne bucuram întâi să mâncăm marginile taiate de mama. Apoi , nu pot sa uit romburile taiate perfect si așezate pe farfurie. Deși nu aveam atâtea feluri de mâncare și de prăjituri , de Sărbători,  asa cum sunt acum, noi ne bucuram de ceea ce aveam pe masă.

Oare este cineva în România care sa nu stie gustul acestei prăjituri? Sa nu stie despre fragezimea si aroma ei? Sincer? Nu cred. Poate doar tinerii care au alte preferințe acum, iar multe mame sunt prea ocupate ca sa faca prăjituri în casă. Din pacate, timpul este dușmanul nostru.

Pentru cei ce nu au facut niciodata prăjitură copilăriei, va spun pe scurt câteva idei esențiale. Foile le puteti face si cu 5-6 zile înainte ( avantaj pentru perioada Sarbatorilor), condiția este să fie păstrate într-un loc ferit de umezeală.  Deși par uscate inițial,  după ce stau câteva ore cu cremă, devin atat de moi. Crema este bine sa o puneti peste foi usor călduță,  ca sa ajute la inmuierea foilor. După ce puneti crema, lăsați prajitura pentru 1-2 ore la temperatura camerei,  apoi o transferați în frigider. Untul din crema o sa pătrundă în foi mult mai usor. Țineți prăjitură în folie alimentară în frigider. Acest aspect este important atat ca sa nu capteze alte mirosuri , cat si să nu se usuce marginile. În acest mod, prajitura rezista si o săptămână la rece. Poate si mai mult, deși sigur o sa se termine rapid. Eu am copt foile pe fundul tavii cuptorului electric, tavă mare. Dacă credeți că este prea mult puteti sa faceti o jumătate din cantitatea rețetei.