Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imaginea 14
  • Imaginea 15
  • Imaginea 16
  • Imagine
  • Galerie

Prăjitura copilariei noastre: Alba ca zăpada

Dintre puținele dulciuri facute de mama, imi amintesc de această prăjitură ă copilăriei. Alba ca zăpada o aveam pe masa de Sărbători, foarte rar cu alta ocazie.  Tin minte cum noi, copiii , ne bucuram întâi să mâncăm marginile taiate de mama. Apoi , nu pot sa uit romburile taiate perfect si așezate pe farfurie. Deși nu aveam atâtea feluri de mâncare și de prăjituri , de Sărbători,  asa cum sunt acum, noi ne bucuram de ceea ce aveam pe masă.

Oare este cineva în România care sa nu stie gustul acestei prăjituri? Sa nu stie despre fragezimea si aroma ei? Sincer? Nu cred. Poate doar tinerii care au alte preferințe acum, iar multe mame sunt prea ocupate ca sa faca prăjituri în casă. Din pacate, timpul este dușmanul nostru.

Pentru cei ce nu au facut niciodata prăjitură copilăriei, va spun pe scurt câteva idei esențiale. Foile le puteti face si cu 5-6 zile înainte ( avantaj pentru perioada Sarbatorilor), condiția este să fie păstrate într-un loc ferit de umezeală.  Deși par uscate inițial,  după ce stau câteva ore cu cremă, devin atat de moi. Crema este bine sa o puneti peste foi usor călduță,  ca sa ajute la inmuierea foilor. După ce puneti crema, lăsați prajitura pentru 1-2 ore la temperatura camerei,  apoi o transferați în frigider. Untul din crema o sa pătrundă în foi mult mai usor. Țineți prăjitură în folie alimentară în frigider. Acest aspect este important atat ca sa nu capteze alte mirosuri , cat si să nu se usuce marginile. În acest mod, prajitura rezista si o săptămână la rece. Poate si mai mult, deși sigur o sa se termine rapid. Eu am copt foile pe fundul tavii cuptorului electric, tavă mare. Dacă credeți că este prea mult puteti sa faceti o jumătate din cantitatea rețetei.


Ingrediente

  • Pentru foi
  • 6 ouă
  • 50ml ulei
  • 50g untură
  • 450g zahăr
  • 240ml lapte
  • 2plicuri amoniac stins cu oțet
  • 1 lingurița bicarbonat de sodiu
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • 1,4kg făină
  • Pentru cremă
  • 2,25l lapte
  • 300g făină
  • 225g zahăr
  • 400g unt
  • zeama de la 2 lămâi
  • coajă de lămâie
  • vanilie
  • Pentru decor
  • Nucă de cocos (fulgi)

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru inceput trebuie să pregătim foile. Pentru asta, într-un vas, amestecăm bine ouăle cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugăm untura si uleiul, laptele și omogenizam. Punem bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Stingem amoniacul cu putin oțet intr-un pahar si il adăugăm peste amestec. Imaginea 1

  • Pasul 2

    Punem faina treptat si o incorporam pana rezultă un aluat dens, care nu se mai lipește de pereții vasului în care frământăm. În funcție de faina folosită,  de dimensiunea ouălor,  cantitatea de faina poate varia cu +/- 50-100g.  Imaginea 2

  • Pasul 3

    Aluatul obținut il dam la rece pentru 1 ora. După ce a stat la rece, pe blatul presărat cu faină punem o parte de aluat . Eu am facut foile mari, pe dosul tavii de la cuptorul electric, deci am împărțit aluatul în 4. Dacă tavă e mai mica, faceti 5 foi).  Imaginea 3

  • Pasul 4

    Imaginea 4

    Cu un sucitor,  intindem aluatul subtire, de 3-4mm grosime. Transferam foaia pe hârtia de copt pusă pe dosul tavii si coacem la 175 grade până incepe sa prindă putin culoare rumena deasupra. Doar putin. Imaginea 5

  • Pasul 5

    Imaginea 6

    Coacem similar toate foile pentru prăjitură.  Imaginea 7

  • Pasul 6

    Pentru crema, punem intr-un bol faina cu zahărul și adăugăm o parte din lapte.  Imaginea 8

  • Pasul 7

    Turnam amestecul obținut si restul de lapte într-un vas pe foc, amestecăm continuu până capătă aspectul unei budinci . Imaginea 9

  • Pasul 8

    La final adăugăm coaja rasă de lămâie.Oprim focul si acoperim crema cu folie alimentară pusă în contact cu aceasta.  Lăsăm crema sa se răcească puțin.   Imaginea 10

  • Pasul 9

    Cand crema este ușor calduta,  adăugăm zeama de lămâie și vanilie după gust.  Imaginea 11

  • Pasul 10

    Incorporam untul scos înainte cu o oră din frigider.  Imaginea 12

  • Pasul 11

    Într-o tavă, punem un strat de folie alimentară apoi începem să asamblam prăjitură. Punem o foaie, o parte din crema..

    Si tot asa pana la ultima foaie care trebuie acoperită cu un strat subtire de crema. Peste ultimul strat, presaram fulgi de cocos din belșug,  acoperim cu folie alimentară și lăsăm prajitura pentru 1-2h la temperatura camerei.  Imaginea 13

  • Pasul 12

    Dupa acest timp o transferam la frigider pentru minim 4-5 ore înainte de a fi tăiată.  Imaginea 14


Tag-uri reteta: Alba ca zăpada, Amoniu, cremă, foi, Frageda, lamâie, Lamâița, vanilie
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Prajituri
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: octombrie 27, 2019
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Ruladă cu pișcoturi și cremă rapidă
  • Choux au craquelin cu cremă vanilată din mascarpone și lapte condensat 
  • Eclere cu cremă de vișine și glazură de ciocolată
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56054

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35594

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23473

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23195

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21529

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21260

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19534

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18244

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version