Dulceață de cireșe
Dulceață de cireșe fac în fiecare an pentru iarnă. Îmi place că cireșele să rămână întregi în dulceață. Pentru asta, urmez mereu pașii necesari cu răbdare. Nu sar peste etape iar rezultatul este mereu același. Nu este greu de facut o astfel de dulceață, dar necesită timp.
Chiar dacă am de facut o cantitate mai mare, fierb întotdeauna maxim 2,5-3kg de cireșe la o tură. Cand este cantitate mai mare pusă la fiert, ba nu fierb uniform, ba trebuie amestecat des si atunci cireșele se vor fărâma. Dar, cu grija si răbdare, putem obține o dulceață de cireșe, delicioasă si aspectuoasă.
Cireșele pentru dulceață trebuie sa fie bine coapte ( indiferent de soi), sănătoasă și fără pete. Trebuiesc spălate bine în prealabil, scoși sâmburii ( eu ii desfac cu mâna si de aceea nu rămân ele rotunde, dar daca folosiți un dispozitiv special pentru scos sâmburi vor fi și mai frumoase) și abia apoi cântărite. Cantitatea de zahăr poate varia în funcție de cât de dulci sunt fructele, cat de dulce va place vouă să mâncați, etc. Dar, fiind dulceață si nu gem, trebuie totuși sa facem un sirop bine legat care sa învăluie fructele delicate.
Aici găsiți aparat pentru scos sâmburii
Pentru că aceasta dulceață nu contine conservanți, este necesar ca la final să fie stabilizate borcanele prin fierbere. În acest mod, dulceață se păstrează ani de zile, fără să apară mucegaiul sau vreun proces de fermentație. După desfacerea borcanului cu dulceață, acesta se păstrează în frigider, tocmai pentru ca nu are conservanti. Un gem plin de conservanti, desfăcut, se poate tine pe masa si luni de zile, fără să se strice, pe când cele facute in mod traditional, fără conservat, vor prinde mucegai după câteva zile de stat la temperatura camerei. Asta doar după ce borcanele sunt desfăcute. Eu fac acest procedeu, de fierbere a borcanelor la final, la toate conservele pregătite pentru iarna. Niciodată nu am avut probleme.
Pasi
- Pasul 1
Pentru început pregătim cireșele. Le spălăm bine, le alegem pe cele stricate/ pătate si le îndepărtăm, apoi scoatem sămburii. După acest procedeu, punem cireșele intr-un vas încăpător, apoi presăram zahărul deasupra. Acoperim vasul cu o folie alimentară și il punem la rece în frigider pentru 24 ore.
- Pasul 2
După ce au stat la rece, observăm că acestea si-au lasat suc si mare parte din zahar s-a topit.
- Pasul 3
Scurgem siropul obținut într-un vas si il punem la fiert.
- Pasul 4
După circa 15-20 minute de fiert siropul , punem cu grija cireșele si le lăsăm să fiarbă împreună pentru circa 20 minute. Amestecăm rar în ele, cu grija sa nu se fărâme.
- Pasul 5
Cand cireșele sunt facute (bine fierte dar nu extrem de moi) le scoatem cu grija, cu o spumieră si le punem în alt vas ( un bol).
- Pasul 6
Continuam fierberea siropului fără cireșe până când acesta prinde consistența dorită. Pentru asta, eu pun din când în când câte o lingură de sirop pe o farfurie, iar când se răcește văd cât este de închegat. Când este atât de gros pe cat ne dorim, punem din nou cireșele în el, pentru inca 5 minute, sa fiarbă împreună. Tot atunci adăugăm și zeama de lămâie.
- Pasul 7
Cat timp a fiert dulceata, eu am pregatit borcanele (spălat si scurs). Cat este fierbinte, punem dulceata în borcane. Întâi cate putin (ca sa se încălzească borcanele si sa nu crape), apoi de umplu.
- Pasul 8
După ce am umplut borcanele, punem capacele si le strângem bine.
- Pasul 9
Într-o oală cu apă caldă, punem borcanele la fiert pentru 20 minute ( din momentul în care încep să fiarbă), apoi sunt gata de așezat în cămară.
- Pasul 10
Aceasta este reteta mea de dulceață de cireșe. Dacă v-a plăcut, dati un like &share ca sa o citească și alții! Multumesc!😗
Buibas Calina
iunie 25, 2020 @ 12:20 pm
Retete minunate
Crina Matei
iunie 25, 2020 @ 12:32 pm
Va multumesc frumos!
Mary Lazau
iunie 27, 2020 @ 6:02 am
O reteta reusita!😍
Crina Matei
iunie 27, 2020 @ 9:33 am
Va multumesc din suflet!