Choux au craquelin cu cremă vanilată din mascarpone și lapte condensat
Choux au craquelin cu cremă vanilată din mascarpone și lapte condensat am pregătit astăzi. Le aveam de mai mult timp în plan dar abia acum le-a venit rândul. Au ieșit perfecte, pline de cremă, cu înveliș crocant.
Bine de știut!
Din ingredientele prezentate mai jos, mie mi-au ieșit 24 de bucăți, mari. Numărul lor poate varia de forma și dimensiunile pe care le faceți fiecare.
Crusta crocantă a fost pentru 2/3 din ele deoarece chiar am vrut sa rămână câteva fără strat crocant. Dacă doriți ca toate sa aibă strat crocant, faceți o porție și jumătate sau două de craquelin.
Am pregătit și coulis de mango, nu prea dens, pe care l-am folosit fie în interior, fie în exterior, deci nu am pus la toate la fel.
De ce avem nevoie
* Pentru aluatul crocant:
– 60g unt moale
– 60g zahăr
– 75g făină
* Pentru aluatul de choux
– 100ml apa
-100ml lapte
– puțină sare
-1/2 linguriță zahar
-90g unt
-130g făină
-4 ouă
* Pentru coulis de mango
– o conserva compot de mango
– o linguriță amidon
– 2 lingurițe zahar
* Pentru cremă
-500g mascarpone
-200g lapte condensat
-200ml smântână pentru frișcă
-pastă de vanilie
Cum procedăm pentru a obține cele mai bune choux au craquelin cu cremă vanilată din mascarpone și lapte condensat
Pentru început pregătim aluatul crocant.
Punem într-un bol untul moale și zaharul, apoi le spumăm bine cu ajutorul unui mixer.
Adăugăm făină și mixăm până obținem un aluat nisipos.
Așa trebuie să arate textura aluatului. Îl strângem într-o bilă și îl punem pe o foaie (hârtie) de copt.
Acoperim cu altă foaie de copt și cu un sucitor întindem o foaie cu grosimea de circa 2mm.
Foaia astfel obținută o punem în congelator.
Începem să pregătim aluatul, este același din care eu de regulă pregătesc eclere (rețeta o găsiți scrisă deja).
Într-o oală punem untul, zahărul, sarea și laptele și lăsăm pe foc până începe sa fiarbă.
Când a început să fiarbă, adăugăm faina și amestecăm rapid cu o lingură de lemn sau spatulă până se formează o bilă de aluat și se desprinde de pe marginile vasului.
Transferăm aluatul într-un bol și lăsăm să se răcească pentru circa 5 minute.
Apoi cu un mixer omogenizăm bine în timp ce adăugăm câte un ou, pe rând.
Aluatul astfel obținut îl transferăm într-un poș cu dui.
Puteți folosi un dui simplu, rotund sau asa cum am folosit eu.
Într-o tavă în care am pus foaie de copt, formam choux-urile, lăsând loc între ele deoarece vor crește la copt.
După ce au fost făcute, aducem aluatul crocant din congelator și decupări cu un cerc astfel încât să depășească puțin marginile choux-urilor.
Se așează fiecare cerculeț de aluat crocant peste choux-uri, apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 minute.
În cele 30 minute, va recomand să nu deschideți ușa cuptorului. Ele trebuie sa crească frumos și să se rumenească.
Când au fost gata, le-am scos și lăsat în tavă până la răcirea completă.
Între timp am pregătit coulis de mango.
Am folosit o astfel de conservă de mango, o găsiți când este săptămâna asiatică la lidl. Am pus compotul în blenderul vertical și am mixat bine.
Într-un bol am pus amidonul, zahărul și puțin din compotul de mango, am amestecat bine cu un tel sa se dizolve și să nu se formeze cocoloașe.
Restul compotului l-am pus la fiert, am adăugat și amestecul cu amidon și am lăsat sa fiarbă, amestecând continuu până s-a format un sos nu foarte dens. Îl lăsăm apoi să se răcească.
Când choux-urile și sosul de mango sunt reci, facem cremă pentru a le umple.
Punem mascarpone într-un bol.
Adăugăm laptele condensat îndulcit ( cel din conservă metalică) apoi mixam adăugând treptat și smântână pentru frișcă.
La final punem pastă de vanilie, după gust.
Transferăm cremă și coulis-ul în poșuri și începem umplerea choux-urilor.
Pentru cele netăiate am folosit duiuri speciale pentru umplut cu cremă.
La fel și pentru coulis-ul de mango.
Altele le-am tăiat și umplut cu cremă, folosind un dui stelat.
La altele am pus coulis-ul de mango deasupra. Totul depinde de imaginația voastră. Oricum, va spun sincer ca sunt cele mai bune Choux au craquelin cu cremă vanilată din mascarpone și lapte condensat mâncate vreodată.