Langoși ca la mama acasă
Langoși ca la mama acasă am făcut astăzi rapid. Mi-am amintit de copilărie când mama ne făcea așa ceva. Eu fiind crescută în partea de sud a țării, la noi se mâncau cu gem, simpli sau cu putin zahăr pudră. De când am venit în Bihor, am descoperit ca aici, aceștia se mănâncă cu smântână , brânză, cașcaval, mujdei de usturoi, etc. Toate combinatiile sunt minunate, atata timp cat sunt făcuți proaspat, acasă. Am incercat să mănânc de exemplu în Băile Felix când mai mergeam, dar din pacate erau imbibati în ulei, gust de ulei ars sau rânced, etc… Asa ca, mai bine facem în casă și stim sigur ce conțin, în ce fel de ulei îi prajim, etc
Nu făcusem de multa vreme, așa că astăzi am zis ca este cazul sa fac. Nu necesita mult timp, în putin mai mult de jumătate de oră au fost gata. Noi i-am mâncat cu smântână și cașcaval ras deasupra. Inclusiv copilul, care de regulă voia cu gem, a fost încântat de varianta cu smântână si cașcaval. Bineînțeles că mi-a zis să îi fac in fiecare zi 🙂
Aici găsiți o tigaie foarte bună, la super preț
Pentru că după prăjire i-am scos într-un vas în care am pus hârtie absorbantă, pusi „in picioare „, nu a rămas ulei mult pe suprafața lor. Bineînțeles că si uleiul bine încins contează..daca punem aluatul în uleiul care nu este fierbinte, vor absorbi mult ulei.
Dacă nu va place varianta de langoși, va las aici o rețetă minunată de gogoși pufoase :
Pasi
- Pasul 1
Începem să pregătim aluatul pentru langoși, aluat ce se face ușor. Punem într-un vas faina, sarea, drojdia si untul.
- Pasul 2
Adăugăm apa călduță și începem să frământăm bine până obținem un aluat usor moale, care nu se mai lipește de marginile vasului ( aproximativ 5-6 minute).
- Pasul 3
Aluatul astfel obținut este lăsat pentru circa 20-25 minute sa dospeasca la temperatura camerei, vasul fiind acoperit cu un prosop curat.
- Pasul 4
După ce a dospit putin, împărțim aluatul în 8 părți aproximativ egale.
- Pasul 5
Modelăm bine fiecare parte de aluat suflet forma unor bile.
- Pasul 6
Pe un tocator de lemn uns cu ulei, cu ajutorul unui sucitor, intindem aluatul intr-o foaie subtire ( dar nu exagerat).
- Pasul 7
Punem aluatul întins în ulei încins, la foc mediu spre mare.
- Pasul 8
Întoarcem langoșii pe fiecare parte, sa fie prăjiți uniform.
- Pasul 9
Ii scoatem într-un vas tapetata cu hârtie absorbantă, astfel încât uleiul în exces să se poată scurge.
- Pasul 10
Cât sunt încă calzi, îi servim cu smântână, brânză, gem, etc. Va doresc poftă bună!