Hribi cu smântână și usturoi
Nu știu câți dintre voi apreciați ciupercile de pădure, mie însă îmi plac tare mult. Nu recunosc multe specii și nu culeg decât ceea ce știu sigur. Dintre ciupercile de pădure, hribii sunt în top trei, pentru mine. Aș mânca zilnic, sincer vă spun. Îi gătesc sub toate formele și într-o serie variată de preparate:
*orez cu hribi
*hribi trași la tigaie cu usturoi
*pizza cu hribi
*paste cu hribi și sos de smântână
*tocăniță de hribi cu sos de roșii și usturoi
Și bineînțeles, rețeta pe care tocmai o citiți, hribi cu smântână și usturoi.
Povestea acestei rețete
În perioada aceasta de toamnă, cu vreme ploioasă, este sezonul ciupercilor de pădure. Așadar, am tot văzut peste tot hribi (sau pitoance, cum li se spune în Ardeal) și am decis ca vreau sa îi culeg singură din pădure. Am insistat puțin pe lângă iubitul meu și într-un final, l-am convins sa mergem în pădure. Și nu doar într-o zi, ci chiar în două zile.
În prima zi, norocul începătorului. Am găsit vreo 10kg de hribi frumoși. Deși erau multe alte feluri de ciuperci, eu an cules doar hribi. Am ajuns acasă, i-am curățat, spălat bine si apoi i-am opărit în apă cu sare. După răcire i-am congelat pentru a face zacuscă cu hribi când am timp.
În a doua zi, am găsit mai puțini însă tot ne-am bucurat de ei, o parte i-am gătit și savurat cu familia, cealaltă parte au mers la congelator. Cum mie îmi place puiul cu smântâna, orice fel de ciuperci cu smântâna, am pregătit și acesti minunați hribi tot cu smântâna și usturoi. Delicios! Aș mânca acest preparat în fiecare zi. Sunt perfecți si se fac rapid.
Alte rețete delicioase cu ciuperci găsiți pe blogul meu accesând ușor chiar aici ↪↪↪↪↪↪↪ .
Pasi
- Pasul 1
Pentru început curățăm bine ciupercile, le spălăm în mai multe ape până sunt curați, fără resturi de pământ, frunze, etc. Îi taiem felii sau cuburi, după preferințe.
- Pasul 2
Curățăm ceapa și usturoiul, le clătim cu apă rece. Ceapa o tăiem în solzișori.
- Pasul 3
Într-un vas de inox am pus uleiul la încins și am adăugat ceapa tăiată. Lăsăm la călit până devine ușor aurie, amestecând din când în când.
- Pasul 4
Adăugăm hribii tăiați cuburi destul de mari și usturoiul tocat mărunt. Lăsăm pentru 1-2 minute, timp în care amestecăm ușor.
- Pasul 5
Turnam o jumătate de cană de apă, amestecăm și acoperim cu un capac pentru a se înăbuși totul.
- Pasul 6
Într-un bol punem o linguriță de amidon de porumb.
- Pasul 7
Am adăugat și smântâna.
- Pasul 8
Amestecăm bine amidonul cu smântâna, apoi turnam laptele ușor, astfel încât amestecul să fie omogen și ușor de turnat.
- Pasul 9
După ce apa adăugată în ciuperci a scăzut, gustăm iar dacă sunt gătite îndeajuns, turnam amestecul de smântâna ușor. Amestecăm și mai lăsăm pe foc circa 1-2 minute.
- Pasul 10
La final potrivim gustul adăugând sare, piper și mărar (verde sau uscat) apoi oprim focul.
- Pasul 11
Merge foarte bine servit ca și preparat de sine stătător sau ca și garnitură lângă o friptură. Mie îmi place alături de mămăligă caldă. Sper sa va placă rețeta mea și sa o distribuiți mai departe. Va mulțumesc!