Socata – suc acidulat făcut în casă
Tocmai a început să înflorească socul așa că nu puteam rata să fac o porție buna de suc de soc sau socată. Era deliciul copilăriei noastre. Ne urcam pe toate gardurile sa-i ducem mamei flori de soc, iar apoi tot gustam din borcan să vedem dacă este gata. Plini de nerăbdare eram. Nu aveam noi multe variante, așa că aceasta nu putea fi ratată.
Aici puteți găsi un set util pentru servirea socatei și a limonadei
Sucul de soc, rece, aromat și ușor acidulat, este varianta perfectă în zilele de vară. Nu se face greu, în două – trei zile, dacă este cald, este gata.
De ce avem nevoie?
7-8 flori mari de soc
400g zahăr (mie îmi place moderat de dulce)
2 lămâi
7-10 g drojdie proaspătă (opțional)
apă
un borcan de sticlă de 5 litri
Cum procedăm?
Spălam borcanul bine, apoi punem în el zahărul, o lămâie tăiată și drojdia. Adăugăm apă până la jumătate, apoi cu o lingură de lemn amestecăm bine, să se topească zahărul. Eu presez cu lingura și feliile de lămâie ca să iasă zeama din ele.
După ce s-a topit zahărul, umplem borcanul cu apă rece, la final adăugăm florile de soc spălate (sub jet de apă rece ca să nu aibă praf) în prealabil.
Punem și a doua lămâie tăiată bucăți. Amestecăm, punem capacul deasupra, fără să îl înfiletăm.
Punem borcanul pe balcon, la soare si de 2-3 ori pe zi amestecăm în el. La mine, după 2 zile a fost gata. La final, strecurăm sucul, îl punem in sticle și îl ținem în frigider.
Dacă nu îl vreți acidulat, se poate și fără drojdie. Mie îmi place să *înțepe* puțin la limbă. Anul acesta, am făcut deja ambele variante. Cea fără drojdie își păstrează culoarea galbena, frumoasă.
Pe lângă suc de soc, în fiecare an fac și sirop de soc, pentru iarnă. Este tare bun și nu conține conservant.