Despre post, în zilele noastre

Ce este postul?

Ne-am întrebat de multe ori, ce este postul? La ce ne ajută? Cum se ține postul? Ce rol are el? Eu nu voi scrie azi despre post din punct de vedere bisericesc, ci pur și simplu, va sciu cum văd eu postul și ce inseamnă el pentru mine.

Postul, în mod normal, se referă la scoaterea din alimentația oamenilor a produselor de origine animală. Dar, postul înseamnă mult mai mult. Înseamnă renunțare gânduri rele, înseeamnă conștientizarea binelui și a răului, înseamnă rugăciune și fapte bune. 

După părerea mea, degeaba tinem post și nu măncam produse de origine animală, dacă ne vorbim apropiații de rău, dacă nu ajutăm atunci cănd putem, dacă suntem răi și uităm de Dumnezeu. Nu ne ajută cu nimic să tinem un astfel de post.

Dacă ținem post pentru că așa simțim și nu pentru că *așa trebuie* este minunat. Haideți să tinem post de la răutate, în primul rând. Este mai puțin important ce băgăm în gură. Este mult mai important ce scoatem din gură, ce gîndim, cum ne comportăm. Haideți să ne rugăm lui Dumnezeu atât pentru noi cât și oentru cei apropiați nouă.

Ce mâncăm în perioada postului?

Dacă dorim să ținem post, găsim o mulțime de alternative pentru a face mâncare gustoasă, chiar și fără carne. Putem găti o gamă variată de legume ( cartofi, fasole, linte, ciuperci, dovlecei, etc), putem consuma diverse pateuri vegetale făcute din semințe, brânză și alte produse din soia dar și o gamă largă de *lapte* vegetal. Mâncarea nu trebuie să fie banală, monotonă și fără gust. Folosiți condimente și ierburi aromatice!

Putem face și deserturi de post. Nu uit negresa făcută de mama când eram copil. Varianta de post dar delicioasă. Puteți face diverse budinci din semințe de chia și tapioca, cu lapte vegetal și fructe / dulceață. Voi mai scrie și rețete de post ca să vă vin în ajutor. Vă doresc zile ușoare de bost cu multă liniște sufletească!

 

Lasa un comentariu

author
By Crina Matei
Distribuire

COPYRIGHT ©2016 - 2021 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.