Făina cu gluten sau făina fără gluten? Cum și ce alegem? Întrebări pe care ni le punem destul de des.
Făina este materia primă de bază utilizată în patiserie și nu numai. În bucătărie, folosim făina atât pentru obținerea diferitelor tipuri de pâine, cornuri, biscuiti, paste, torturi, prăjituri, etc cât și ca agent de îngroșare a diferitelor creme, sosuri, supe.
Făina este obținută prin măcinarea cerealelor, a pseudocerealelor sau a altor semințe de fructe (nuci, migdale, etc). Făina din cereale conține gluten, cea din pseudocereale este o făină fără gluten, putând fi utilizată în diferite regimuri și diete. Pe piață găsim un număr mare de tipuri de făină, fiecare fiind potrivită pentru anumite preparate si având anumite caracteristici.
Făina de grâu / făina cu gluten
În bucătăria româneascâ este cel mai utilizat tip de făină, deși în ultimul timp este înlocuită cu succes de alte făini *mai sănătoase*.
Făina 650
Este o făină puțin procesată, de culoare mai închisă, are o cantitate mare de gluten ce se folosește la diferite retete de pâine, aluat pentru pizza, etc.
Făina 550
Acest tip de făină este ideală pentru aluaturile de tip foietaj, foi fine de plăcinte sau a aluaturilor pentru tarte.
Făina 450
Se folosește în general la obținerea biscuiților, blaturilor pentru tort și al prăjiturilor. Este o făină albă, de calitate superioră.
Făina 000
Este făina cea mai procesată, cea mai albă și cea mai folosită la obținerea pâinii, a cozonacului sau a diverselor tipuri de aluaturi pufoase de patiserie.
Alte tipuri de făină
Făina de secară
Este o făină mult mai sănătoasă decât cea de grâu mai ales prin conținutul ridicat de substanțe nutritive. Față de aluaturile obținute din făină de grîu, cele din făină de secară necesită un timp mai mare de dospire și de coacere.
Făina de cocos
Este o făină fără gluten cu un bogat conținut de fibre, proteine și grăsimi sănătoase, obținută prin măcinarea pulpei de cocos dupî ce în prealabil a fost extras uleiul de cocos iar apoi a fost deshidratată. Poate fi folosită atât pentru produsele dulci cât și sărate sau ca agent de îngroșare pentru diferite sosuri, având un gust usor de cocos.
Făina de migdale
Este obținută prin măcinarea sâmburilor de migdale și se folosește in obținerea deserturilor delicioase ( macarons, etc). Conține multe substanțe nutritive și are un conținut redus de carbohidrați, ceea ce o face fiind ideală in dietele hipocalorice. Se poate utiliza atât simplă cât și în amestec cu alte făinuri.
Făina de orez
Utilizată frecvent în preparatele asiatice, nu conține gluten și înlocuiețte cu succes făina de grâu din diverse produse de patiserie, însă necesită timp mai mare de coacere, la temperaturi mai scăzute. Este bogată în proteine și fibre.
Făina de porumb
Se obține în urma măcinării boabelor de porumb și este utilază mai ales pentru obținerea mămăligii dar și a altor produse: diferite găluște, deserturi, terciuri, etc.
Făina de hrișcă
Hrișca face parte din grupa pseudocerealelor, așadar este o făină fără gluten fiind folosită cu succes în obținerea pâinii, biscuiților, clătitelor, prăjiturilor, etc