Sirop de mentă
Sirop de mentă fac în fiecare an. Am mereu în cămară, tot anul. Este foarte răcoritor si bun. Il consumăm fie diluat in apă, fie ca adaos în limonadă, cremele prăjiturile, etc. Totul natural si bun.
Este si păcat sa nu profităm de aroma mentei tot anul. Iar vara, adaugat în limonadă sau cocktail-ul preferat, ne răcorește si ne umple de energie. Eu una, il ador.
La acest sirop, eu folosesc menta cu frunzele verde închis (Mentha piperita), mentă de grădină cu gust intens și numeroase beneficii pentru sănătate. Știați că menta are rol antiseptic gastrointestinal, bacteriostatic și carminativ, sudorific și diuretic? Să nu mai vorbim de starea de bine ce ne-o oferă și senzația de răcorire instant. Este și păcat să nu profităm de această plantă minunată.
Iar dacă înlocuim sucurile carbogazoase / necarbogazoase din comerț, pline de tot felul de substanțe chimice cu acest sirop natural, este un beneficiu pentru organism. Probabil că veți spune că și acesta conține mult zahăr, dar nu il veți bea așa, ci diluat cu apă. Să nu mai zic ce aromă bună dă prăjiturilor și torturilor, fie ca adăugăm sirop în crema acestora, fie că însiropăm blatul, rezultatul o să fie de real succes. Eu folosesc des în deserturile mele, fie siropul de mentă, fie sirop de soc.
Poate vă întrebați de ce nu am adăugat conservant, aspirină sau orice altceva de genul acesta? Niciodată nu folosesc la conservele mele. Dacă se lucrează curat și se sterilizează bine sticlele și borcanele, nu este nevoie de nimic suplimentar. Vor rezista cu siguranță mult timp. Niciodată mama nu punea conservant la nimic, nici măcar la zacuscă. Așa am învățat să le fac și eu. Nu am avut niciodată probleme. În plus, sunt mult mai sănătoase pentru noi. Din păcate, conservanți se adaugă în industria alimentară în toate produsele. Măcar noi, în bucătăria noastră să îi evităm.
Am găsit aici multe modele de carafe, utile vara pentru servirea siropurilor sau a limonadei.
Pasi
- Pasul 1
Pentru început, intr-o oală încăpătoare am pus apa si zahărul, apoi pe foc amestecând usor, din când în când până la dizolvarea zaharului. De când începe să fiarbă mai lăsăm circa 25-30 minute ( in functie de intensitatea focului si de cantitatea de sirop facuta- una/doua porții), până ce obținem un sirop bine legat dar nu foarte gros.
- Pasul 2
După ce am oprit focul, spălăm bine lămâile, cu apă călduță, apoi le stoarcem pești sirop ( pot cădea si samburi ca la final oricum il strecurăm). Putem adauga si jumătățile de lămâie în sirop, după ce au fost stoarce.
- Pasul 3
Spălăm bine menta, sub jet de apa rece.
- Pasul 4
Pe un tocator de lemn, tăiem cu un cuțit menta în bucăți de circa 1-2 cm, pentru a ieși toată aroma, inclusiv din tulpina.
- Pasul 5
Punem menta tăiată, în oala cu siropul pregatit anterior.
- Pasul 6
Cu o lingură de lemn amestecăm ușor astfel încât menta sa fie bine cufundată în sirop.
- Pasul 7
Punem un capac mai mic decât diametrul oalei astfel încât să preseze frunzele de mentă sa stea in sirop, nu la suprafață. Punem vasul la rece, în frigider pentru minim 24 ore ( pot fi si 48).
- Pasul 8
După ce a stat la rece, strecuram siropul astfel încât să îndepărtăm frunzele de mentă, lămâile, etc.
- Pasul 9
Cu ajutorul unei pâlnii punem siropul strecurat în sticle, spălate în prealabil.
- Pasul 10
Strângem bine capacele sticlelor, apoi le punem intr-o oalăcu apă la fiert pentru curs circa 20-25 minute din momentul în care încep să fiarbă. Pe fundul vasului am pus o laveta de microfibra curata. După fierbere se lasă să se răcească lent, în apa in care au fiert.
- Pasul 11
Se serveste diluat cu apa ( plată sau minerala), se poate adăuga în limonadă, cremele prăjiturilor, etc. Nimic nu se compară cu plăcerea oferită vara, în zilele caniculare, de o limonadă cu sirop de mentă. Aici găsiți carafe minunate pentru servirea acesteia.