Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imaginea 14
  • Imaginea 15
  • Imaginea 16
  • Imaginea 17
  • Imaginea 18
  • Imagine
  • Galerie

Pâine de casă cu cartofi

Pâine de casă cu cartofi nu am facut de ceva timp. Așadar, ieri i-a venit rândul.  Nu am avut o rețetă fixa ( de regula frământ aplicând regula “după ochi” ), dar pe parcurs am cântărit,  măsurat, notat si facut poze, ca sa scriu rețeta si pentru voi. Este o pâine minunată,  cu coaja crocantă la exterior si miez pufos la interior.

De multe ori am mâncat pâine cu cartofi dar niciodată nu se compară cu cea făcută în casă.  Să nu mai zic de mirosul care inundă casa.  Ăsta chiar nu se poate explica. Vă voi explica pas cu pas cum am procedat eu, astfel încât să vă iasă o pâine minunată,  așa cum vă doriți.  Nu este greu deloc.

Este important să aveti o oală de fontă cu capac pentru a coace pâinea cu cartofi.  În cazul în care nu aveti o astfel de oală,  o puteti face si în alt tip de oală cu capac ( inox,  emailată,  etc), însă aceasta nu trebuie sa aiba mânere de plastic sau cauciuc. La fel si capacul. Pâinea se coace la temperatura mare si nu va doriti oale distruse după acest procedeu.

Aici puteți găsi acest gen de oală de fontă

Dacă nu vă place o pâine cu crusta crocantă,  va doriti una moale, pufoasă,  va recomand această rețetă:

Floare din chifle pufoase și rumene

 


Ingrediente

  • 600g făină
  • 300-330ml apă
  • 10g drojdie proaspătă
  • 130g cartofi fierti
  • 1 +1/2 linguriță sare

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început curățăm cartofii și ii punem la fiert.

  • Pasul 2

    După ce au fiert, ii scurgeți de apă și îi pasați bine cu o furculiță.

  • Pasul 3

    Punem într-un bol faina și sarea si le amestecăm ușor.  Facem o adâncitură în mijlocul făinii unde punem cartofii și drojdia.

  • Pasul 4

    Încălzim putin apa ( cat sa nu fie fierbinte), adăugăm treptat și începem formarea aluatului,  dizolvând întâi drojdia. Usor usor, încorporăm faina si continuăm până obținem un aluat de consistența medie,  care nu se mai lipește de marginile vasului .

  • Pasul 5

    Aluatul astfel obținut se acoperă cu un prosop curat si lăsăm la dospit circa o oră la temperatura camerei.

  • Pasul 6

    După dospire, scoatem usor aluatul pe o placa de lemn presărată cu făină,  fără să îl frământăm din nou.

  • Pasul 7

    Cu degetele intindem ușor aluatul până obținem un dreptunghi putin mai mare decât o foaie A4. Nu folosim sucitorul.

  • Pasul 8

    Aducem ambele părți până la jumătatea aluatului.

  • Pasul 9

    Apoi si celelalte doua ( opus primei împăturiri), tot până la jumătate.

  • Pasul 10

    Întoarcem aluatul cu părțile suprapuse în jos. Pornim cuptorul la 250° , punem oala de fontă cu tot cu capac. Dacă folositi alt tip de oală, nu trebuie încălzită.  După circa 10-15 minute, scoatem oala si punem în ea aluatul. Cu o lamă il crestăm puțin si presăram deasupra puțină făină.  Punem capacul si băgăm oala în cuptor pentru 15 minute. Totodată,  mai punem în cuptor un vas cu o cana de apă.

    astfel de oală găsiți aici

  • Pasul 11

    După 15 minute, luăm capacul de pe oală si reducem temperatura la 200°. Vasul cu apă il mai lăsăm încă 5 minute,  apoi îl scoatem din cuptor. La 200° pâinea mai este coaptă inca aproximativ 35 minute,  pana este frumos rumenită deasupra.

  • Pasul 12

    Cand este gata, o scoatem din cuptor si din oală apoi. Dacă o lăsăm în oala de lut, aceasta fiind foarte fierbinte,  mai continuă coacere.

  • Pasul 13

    După răcire se poate mânca ( eu am taiat-o fierbinte) .

    Dacă vă place reteta, dati un like&share! Multumesc!


Tag-uri reteta: aluat, bucurie, cartofi, crocanta, fontă, miros de paine calda, moale, Paine, paine cu cartofi, paine rustica
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: mai 2, 2020
Distribuire
Savoare de crin
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56382

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35965

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23534

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23222

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21604

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21294

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19557

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18543

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.