Pasi
- Pasul 1
Pentru început curățăm cartofii și ii punem la fiert.
- Pasul 2
După ce au fiert, ii scurgeți de apă și îi pasați bine cu o furculiță.
- Pasul 3
Punem într-un bol faina și sarea si le amestecăm ușor. Facem o adâncitură în mijlocul făinii unde punem cartofii și drojdia.
- Pasul 4
Încălzim putin apa ( cat sa nu fie fierbinte), adăugăm treptat și începem formarea aluatului, dizolvând întâi drojdia. Usor usor, încorporăm faina si continuăm până obținem un aluat de consistența medie, care nu se mai lipește de marginile vasului .
- Pasul 5
Aluatul astfel obținut se acoperă cu un prosop curat si lăsăm la dospit circa o oră la temperatura camerei.
- Pasul 6
După dospire, scoatem usor aluatul pe o placa de lemn presărată cu făină, fără să îl frământăm din nou.
- Pasul 7
Cu degetele intindem ușor aluatul până obținem un dreptunghi putin mai mare decât o foaie A4. Nu folosim sucitorul.
- Pasul 8
Aducem ambele părți până la jumătatea aluatului.
- Pasul 9
Apoi si celelalte doua ( opus primei împăturiri), tot până la jumătate.
- Pasul 10
Întoarcem aluatul cu părțile suprapuse în jos. Pornim cuptorul la 250° , punem oala de fontă cu tot cu capac. Dacă folositi alt tip de oală, nu trebuie încălzită. După circa 10-15 minute, scoatem oala si punem în ea aluatul. Cu o lamă il crestăm puțin si presăram deasupra puțină făină. Punem capacul si băgăm oala în cuptor pentru 15 minute. Totodată, mai punem în cuptor un vas cu o cana de apă.
astfel de oală găsiți aici
- Pasul 11
După 15 minute, luăm capacul de pe oală si reducem temperatura la 200°. Vasul cu apă il mai lăsăm încă 5 minute, apoi îl scoatem din cuptor. La 200° pâinea mai este coaptă inca aproximativ 35 minute, pana este frumos rumenită deasupra.
- Pasul 12
Cand este gata, o scoatem din cuptor si din oală apoi. Dacă o lăsăm în oala de lut, aceasta fiind foarte fierbinte, mai continuă coacere.
- Pasul 13
După răcire se poate mânca ( eu am taiat-o fierbinte) .
Dacă vă place reteta, dati un like&share! Multumesc!