Savoare de Crin

Ceafă de porc fragedă, cu sos lipicios făcută în tigaie

Ceafă de porc fragedă, cu sos lipicios făcută în tigaie

Ceafă de porc fragedă, cu sos lipicios făcută în tigaie, alături de un buchet multicolor de legume sotate, am gătit azi. Eram cu gândul la niște coaste de porc la cuptor, fragede și lipicioase. Dar cum nu am găsit coaste, am zis că improvizez ceva. Am cumpărat ceafă de porc, am marinat-o și am gătit-o la tigaie. De ce la tigaie? Pentru că este mai rapid și nu voiam să deschid cuptorul pentru patru felii de ceafă. S-a dovedit a fi o idee bună, au ieșit exact cum îmi doream.

Pentru marinadă eu am folosit vin roșu (Fetească Neagră) dar dacă nu vreți să puneți vin, puteți pune apă cu oțet. Vă uitați la proporție în rețeta mea de coaste la cuptor. Dar, cu vin roșu au ieșit minunat. Marinada am pregătit-o seara, într-o caserolă cu capac, am pus ceafa și am lăsat-o la frigider. Cât? Până a doua zi la prânz. adica vreo 16 ore. Condimente am pus ce aveam prin casă și ce m-am găndit că și voi aveți. Nimic deosebit, deși aveam și variante mai deosebite. Voi le puteți schimba daca ceva nu vă place.

Cred că pe același principiu puteți găti și alt tip de carne de porc : cotlet, piept sau chiar cuburi din pulpă de porc. Ca și garnitură eu am ales niște legume sotate, simple, fără sosuri. Merg bine și cartofii (prăjiți sau piure), orezul sau legumele la grătar. Sigur vor fi la fel de apreciate. Combinația de final este foarte importanta. Amestecul de sweet chilli, ketchup și miere de albine, desăvârșește gustul preparatului formând un sos lipicios deosebit. Pur și simplu, te lingi pe degete. După ce puneți acest amestec peste ceafă, întoarceți de câteva ori bucățile de carne, asfel încât sosul gros să nu se ardă și să patrundă bine în ceafă.

Exit mobile version