Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imagine
  • Galerie

Prăjitură cu smochine, lapte condensat și migdale

Parfum de toamnă, temperaturi scăzute, mers la școală, toate acestea ne duc cu găndul la o prăjitură  cu smochine. Sunt fructe delicioase dacă sunt bine coapte. Inițial am vrut să fac o tartă dar parcă era nevoie de mai mult timp pentru pregătit un aluat fraged delicios. Apoi aluatul trebuia copt separat… apoi din nou cu fructele. Categoric nu aveam atâta timp. Apoi, m-am gândit să folosesc ca bază, un aluat tip foietaj, din comerț, cu fructe deasupra… Varianta rapidă, dar prea simplă. Așa că, în final am ajuns la această variantă de prăjitură cu smochine, lapte condensat și migdale.

Este o prăjitură pufoasă, dulce și însiropată cu un sirop mai deosebit. Un sirop din zahăr, miere, lapte condensat și scorțișoară. Delicios! Si s-au combinat gusturile atât de bine. Migdalele le-am tăiat cu cuțitul pentru textura lor crocantă dar și pentru gustul lor după coacere. Desigur, puteți să folosiți fulgi de migdale în locul acestora. Sigur vor avea succes și așa.

Ce folosim?

Smochinele trebuie să fie bine coapte pentru a beneficia de aroma lor maximă. Laptele condensat este îndulcit, cel gros pe care îl găsim în magazine în conserve metalice. Nu folosiți lapte condensat lichid, varianta pentru cafea. Nu o să aibă nici aroma pe care o vrem dar și compoziția o să fie prea lichidă. Eu am folosit pentru blat, migdale mărunțite dar dacă nu aveți puteți să puneți și nucă macinată. Nu am adăugat aromă suplimentară în blatul prăjiturii pentru că am vrut să simt aroomele îmbinate în sirop cu aroma smochinelor. La noi a avut succes această prăjitură așa cum au mereu prăjiturile cu fructe.


Ingrediente

  • Pentru siropul cu fructe
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri miere
  • 50 ml apă
  • 2-3 linguri lapte condensat
  • 3-4 lingurite amidon de porumb
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 8 smochine mari
  • Pentru aluat
  • 80 g zahăr
  • 1 ou
  • 40 ml ulei
  • 120 ml smântână dulce
  • 130 g făină
  • 30 g migdale măcinate
  • 5g praf de copt
  • 1/4 lingutiță bicarbonat de sodiu
  • Pentru decor
  • 50g migdale

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început pregătim sosul de miere și lapte condensat cu smochine. Punem într-un vas, pe foc, zahărul cu mierea de albine și apa, si amestecăm ușor. Imaginea 1

  • Pasul 2

    După ce zahărul s-a topit adăugăm laptele condensat și apoi scorțișoara. Lăsăm să fiarbă circa 2 minute. Imaginea 2

  • Pasul 3

    Adăugăm smochinele spalate și tăiate în sferturi. Le amestecăm ușor și lăsăm pe foc doar cât să se încălzească ușor, iar siropul să le pătrundă (1-2 minute). Imaginea 3

  • Pasul 4

    Punem scorțișoara, apoi amidonul de porumb și amestecăm până la dizolvarea acestuia. Apoi oprim focul.Imaginea 4

  • Pasul 5

    După pregătirea siropului, trebuie să facem compoziția pentru blatul prăjiturii noastre. Astfel, într-un bol amestecăm ingredientele uscate ( făina, migdalele măcinate, praful de copt și bicarbonatul de sodiu). În alt vas, amestecăm bine cu un tel oul împreună cu zahărul, apoi turnăm uleiul și smântâna dulce. După omogenizarea acestora, adăugăm amestecul uscat și îl încorporăm cu o spatulă. Imaginea 5

  • Pasul 6

    Punem compoziția rezultată într-o formă rotundă (eu am folosit formă pentru tartă) cu diametrul de 26cm, tapetată cu folie pentru copt. Imaginea 6

  • Pasul 7

    Cu o lingură așezăm pe rând smochinele cu siropul obținut anterior, deasupra. Tăiem grosier migdalele și le presărăm peste smochine, pentru a obține o textură crocantă. Imaginea 7

  • Pasul 8

    Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175 grade, pentru circa 40 minute (faceți testul cu scobitoarea). Imaginea 8

  • Pasul 9

    Lăsați prăjitura să se răcească înainte de servire sau daca doriți varianta caldă, puteți adăuga alături un glob de înghețată de vanilie. Imaginea 9


Tag-uri reteta: desert, dulce, lapte condensat, migdale, smochine
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Timp de pregatire: 20min
  • Timp de gatit: 40min
  • Portii: 8
  • Categorie: Prajituri
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: septembrie 16, 2019
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Ruladă cu pișcoturi și cremă rapidă
  • Choux au craquelin cu cremă vanilată din mascarpone și lapte condensat 
  • Eclere cu cremă de vișine și glazură de ciocolată
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56116

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35660

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23480

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23196

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21534

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21265

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19539

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18286

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version