Pogăcele fragede cu jumări
Pentru ca aveam niște jumări bune de porc, astăzi am zis ca fac niște pogăcele fragede. Sunt foarte bune și cu siguranță veți face impresie bună celor ce vor mânca aceste pogăcele făcute și de voi.
Reecunosc, că în zona în care am crescut eu (aproape de București), nu se făceau atunci acest tip de pogăcele fragede. După ce m-am mutat în Bihor, am văzut ca erau foarte populare aici. Așadar, am testat mai multe rețete, le-am combinat, le-am adaptat după gustul propriu și astfel a rezultat, în final această rețetă. Mie tare îmi place sa frământ și să modelez aluatul, astfel că, pentru mine este o reală placere să fac acest tip de preparate.
Ce trebuie să stim?
Am folosit făină albă de grâu de tip 000. Jumările de porc să nu fie râncede, și puse în strat generos. Ele vor face fraged aluatul nostru. Dacă vă place, puteți presăra și boia de ardei peste stratul de jumări. Vor prinde un gust delicios. Le puteți face din timp, ele se pastrează bine câteva zile în recipiente închise ermetic. Forma poate varia în funcție de dorință.. Puteți tîia aluatul cu cuțitul în patrate sau romburi, puteți decupa cercuri cu ajutorul unui pahar, sau puteți folosi diverse decupatoare. Dacă nu aveți drojdie proaspătă, puteți folosi drojdie granule ( uscată). Trebuie să stiți ca 25 g de drojdie proaspătă echivalează cu 7 g drojdie uscată.
Dacă vreți să le dați o textură crocantă, puteți presăra deasupra un strat generos de semințe. Acestea pot fi semințe de dovleac, floarea soarelui, mac, in, susan…sau orice elt tip de semințe doriți. Consumul acestor semințe are un beneficiu real pentru organispul uman ( poți vedea aici beneficiile consumului de semințe de dovleac). Sau la fel de bine le putem presăra cu diverse plante uscate ( busuioc, rozmarin, cimbru).
Pasi
- Pasul 1
Cernem făina într-un bol , facem o adâncitură și punem acolo untul la temperatura camerei.Imaginea 1
- Pasul 2
Într-un alt bol punem drojdia, zahărul și laptele călduț, amestecăm bine și lăsăm sa crească.Imaginea 2
- Pasul 3
Imaginea 3
Jumările le punem într-un blender și le mărunțim până devin pastă.
Imaginea 4
- Pasul 4
Din pasta de jumări obținută, punem 2 linguri peste făină, apoi adăugăm drojdia care între timp a crescut.Imaginea 5
- Pasul 5
Începem și frământăm adăugând treptat iaurt cât este necesar pentru a obține un aluat ca și cel de pâine.Imaginea 6
- Pasul 6
Când aluatul nu se mai lipește de marginile vasului în care frământăm, aluatul este gata și îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.Imaginea 7
- Pasul 7
După ce aluatul a dospit, îl punem pe o planșetă presărată cu făină.Imaginea 8
- Pasul 8
Întindem aluatul într-o foaie groasă de circa 1-1,5cm.Imaginea 9
- Pasul 9
Cu ajutorul unei pensule, întindem un strat de pasă de jumări.Imaginea 10
- Pasul 10
Peste acest strat de jumări presărăm cașcaval ras.Imaginea 11
- Pasul 11
Cu un inel metalic, decupam pogăcelele pe care le punem într-o tava tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm să crească circa 15-20 minute.Imaginea 12
- Pasul 12
După ce au crescut, băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 175 grade și lăsam circa 25 minute , până se rumenesc frumos.Imaginea 13
- Pasul 13
Când sunt gata, scoatem tava și le lăsăm sa se răcească, apoi sunt gata pentru a fi servite.Imaginea 14