Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imaginea 11
  • Imaginea 12
  • Imaginea 13
  • Imaginea 14
  • Imaginea 15
  • Imaginea 16
  • Imaginea 17
  • Imagine
  • Galerie

Mucenici moldovenești

Mucenici moldovenești se fac de regulă în data de 9 Martie. Acestă rețetă este una plina de savoare și ies niște mucenici pufoși, aromați și tare apreciați. Eu îi fac an de an.

Aluatul este perfect, se modelează usor si nu este foarte pretențios. După coacere, siropul, mierea si nuca măcinată le definitiveaza gustul minunat. Sunt absolut delicioși.

Pentru pregătirea lor eu folosesc mereu făină bună,  pentru cozonac pe care o las la temperatura camerei de seara până dimineata.  Drojdie folosesc mereu proaspătă , deși la altfel de aluaturi o prefer pe cea uscată .  Nu va zgârciți la arome ( coaja de portocală și lămâie,  zahar vanilat,  etc). Trebuie să rezulte un produs foarte aromat.

În copilărie făceam cu mama mucenici muntenesti in fiecare an.  Întindea mama aluatul iar eu decupam “opturi ” mititele cu un decupator. Apoi îi  lăsa un timp să se usuce după care îi fierbea intr-o zeamă aromată . la final, în  fiecare farfurie presară nucă măcinată.  Erau tare buni dar eu nu am mai gasit decupator ca să îi fac acasă . Iar cei gata făcuți,  din magazin parca nu au acelaș gust. Asa ca varianta unică pentru mine, este ca in fiecare an, pe 9 Martie, sa fac mucenici moldovenești.  Si nu regret pentru că deja voi stiti ca imi place sa ma joc cu aluatul.


Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1,5kg făină +făină pentru presărat pe blatul de lucru
  • 600g zahăr
  • 450-500ml lapte
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 6 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • 2 linguri coajă de portocală
  • 100-150g unt topit
  • 1/2 linguriță sare
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • 3 linguri lapte
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • Pentru sirop:
  • 300ml apă
  • 150g zahăr
  • coajă de lămâie+portocală
  • 1 plic zahăr vanilat
  • esență
  • Pentru deasupra:
  • nucă măcinată
  • miere

Pasi

  • Pasul 1

    Într-un vas cernem făina.

  • Pasul 2

    Drojdia proaspătă o amestecăm cu o lingură de zahăr până devine lichidă, punem 2 linguri de lapte cald, presărăm faină și lăsăm să își dubleze volumul.

  • Pasul 3

    Peste făină punem sarea, zahărul, ouăle, coaja de portocală și zahărul vanilat.

  • Pasul 4

    Adăugăm maiaua făcută din drojdie.

  • Pasul 5

    Punem laptele călduț și începem sa frământăm. Eu prefer să  frământ cu mâna pentru ca îmi place să simt aluatul.

  • Pasul 6

    Când consistența aluatului devine ca și cea de cozonac încorporăm untul topit (nu fierbinte) și continuăm frământarea circa 30 minute.

  • Pasul 7

    Acoperim aluatul cu un prosop și îl lăsăm la cald până își dublează volumul (circa 1h, în funcție de temperatură).

  • Pasul 8

    Împărțim aluatul în 15 bile (eu le-am cântărit ca să îmi iasă mucenicii de aceiași dimensiune, aproximativ 180g aluat pentru fiecare).

  • Pasul 9

    Pe blatul presărat cu făină, împărțim bila de aluat în două jumătăți, formăm două fire de aluat pe care le răsucim una în jurul celeilalte. Facem un cerc din aluatul răsucit.

  • Pasul 10

    După ce am obținut cercul, suprapunem o parte pe zona de suprapunere astfel încât sa nu se desfacă la copt și să obținem un mucenic de forma cifrei 8.

  • Pasul 11

    Pe parcurs ce îi modelăm îi așezăm într-o tavă cu hârtie de copt. Lăsăm mucenicii să crească în tavă circa 30 de minute.

  • Pasul 12

    Într-un bol batem oul cu laptele și cu zahărul vanilat și cu acest amestec ungem mucenicii înainte de a-i coace. După ce au fost unși, băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 170grade și îi lăsăm 35-40 de minute până se rumenesc frumos.

  • Pasul 13

    Cât timp mucenicii se coc, pregătim siropul. Punem apa la fiert cu zahărul și lăsăm să fiarbă circa 7-10 minute. Adăugăm coaja de portocală+lămâie, amestecăm și oprim focul. Când siropul sa răcit puțin adăugăm esența dorită (lămâie, portocala)

  • Pasul 14

    Când sunt gata, îî scoatem și îi lăsăm să se răcorească puțin.

  • Pasul 15

    După ce s-au răcorit puțin turnăm peste fiecare 2-3 linguri de sirop.

  • Pasul 16

    Ungem fiecare mucenic cu miere cu ajutorul unei pensule. Presărăm nucă mărunțită din abundență.

  • Pasul 17

    Mucenicii sunt gata pentru a fi serviți.


Tag-uri reteta: aluat, gustos, miere, Mucenici, nuca, pufos, sfintișori
Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Portii: 15
  • Categorie: Desert, Dulciuri de casa, Patiserie
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: ianuarie 6, 2020
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Chec marmorat
  • Melci pufosi cu brânză și stafide
  • Brioșe cu glazură de lămâie
Cele mai vizualizate
  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    56116

  • Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe

    35660

  • Coaste de porc fragede la cuptor

    23480

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    23196

  • Taiem rulada
    Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    21534

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    21265

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    19539

  • Vafe aromate cu brânză proaspătă

    18285

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    40

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    31

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    20

  • Triunghiuri aperitiv cu cascaval și măsline

    19

  • Mini Pavlova cu fructe

    17

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    15

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    13

  • Cornuri pufoase cu șuncă și cașcaval

    11

Abonare

Politica de confidentialitate

GDPR

Etichete
aluat aperitiv ardei aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa Coaja de portocală cremă Delicios de post desert dulce Dulceata fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie lapte lapte condensat legume mascarpone mere morcov oua pentru iarna Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână Supă tarta unt Usturoi vanilie Visine Zahar

COPYRIGHT ©2016 - 2025 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.

Go to mobile version