Pasi
- Pasul 1
Într-un vas cernem făina.
- Pasul 2
Drojdia proaspătă o amestecăm cu o lingură de zahăr până devine lichidă, punem 2 linguri de lapte cald, presărăm faină și lăsăm să își dubleze volumul.
- Pasul 3
Peste făină punem sarea, zahărul, ouăle, coaja de portocală și zahărul vanilat.
- Pasul 4
Adăugăm maiaua făcută din drojdie.
- Pasul 5
Punem laptele călduț și începem sa frământăm. Eu prefer să frământ cu mâna pentru ca îmi place să simt aluatul.
- Pasul 6
Când consistența aluatului devine ca și cea de cozonac încorporăm untul topit (nu fierbinte) și continuăm frământarea circa 30 minute.
- Pasul 7
Acoperim aluatul cu un prosop și îl lăsăm la cald până își dublează volumul (circa 1h, în funcție de temperatură).
- Pasul 8
Împărțim aluatul în 15 bile (eu le-am cântărit ca să îmi iasă mucenicii de aceiași dimensiune, aproximativ 180g aluat pentru fiecare).
- Pasul 9
Pe blatul presărat cu făină, împărțim bila de aluat în două jumătăți, formăm două fire de aluat pe care le răsucim una în jurul celeilalte. Facem un cerc din aluatul răsucit.
- Pasul 10
După ce am obținut cercul, suprapunem o parte pe zona de suprapunere astfel încât sa nu se desfacă la copt și să obținem un mucenic de forma cifrei 8.
- Pasul 11
Pe parcurs ce îi modelăm îi așezăm într-o tavă cu hârtie de copt. Lăsăm mucenicii să crească în tavă circa 30 de minute.
- Pasul 12
Într-un bol batem oul cu laptele și cu zahărul vanilat și cu acest amestec ungem mucenicii înainte de a-i coace. După ce au fost unși, băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 170grade și îi lăsăm 35-40 de minute până se rumenesc frumos.
- Pasul 13
Cât timp mucenicii se coc, pregătim siropul. Punem apa la fiert cu zahărul și lăsăm să fiarbă circa 7-10 minute. Adăugăm coaja de portocală+lămâie, amestecăm și oprim focul. Când siropul sa răcit puțin adăugăm esența dorită (lămâie, portocala)
- Pasul 14
Când sunt gata, îî scoatem și îi lăsăm să se răcorească puțin.
- Pasul 15
După ce s-au răcorit puțin turnăm peste fiecare 2-3 linguri de sirop.
- Pasul 16
Ungem fiecare mucenic cu miere cu ajutorul unei pensule. Presărăm nucă mărunțită din abundență.
- Pasul 17
Mucenicii sunt gata pentru a fi serviți.