Dulceață de căpșuni – fără conservanți și coloranți sintetici

Iubesc vara, iubesc florile și iubesc parfumul capsunilor coapte și îmi place să fac dulceață de căpșuni. Imi plac aceste fructe sub toate formele ( proaspete, prăjituri, înghețată, diverse mousse-uri, dulcețuri, siropuri).
Pentru iarna mereu pregătesc dulceață de căpșuni si nu gem ( ador bucățile mari de fructe dar și textura dulceții), mereu după o rețetă clasică, fără conservanți artificiali.
Nu se poate compara gustul dulcețuri făcute in casa cu niciun sortiment comercializat în magazine.
Mereu cumpăr căpșuni proaspete, dulci, parfumate pe care le aleg cu grijă, le curăț coditele si le transform într-o dulceața iubită de toți membri familiei ( si nu numai). Este important ca să spălăm bine căpșunile, ele să fie bine coapte dar nu stricate. Văd de multe ori, de vânzare căpșuni din categoria *pentru gem / dulceață*, niște stricăciuni. Nu se pun decât fructe proaspete, bine copte, fără pete.
Necesita timp mai mare de pregătire fata de dulcețurile făcute cu tot felul de „plicuri minune” dar gustul este inconfundabil. Trebuie să o încercați si voi!
Pregătită în acest mod, dulceața rezistă foarte bine în borcane, ținută într-o cămară răcoroasă. O putem folosi la clătite, prăjituri sau pur și simplu pusă pe o felie de pâine prăjită unsă cu unt. Deliciu! Este important să sterilizați bine la final borcanele cu dulceață. Nu treceți peste această etapă!

De aici puteți comanda borcane pentru a pune minunata dulceață de căpșuni, pentru iarnă!
Pentru că este sezonul macilor, vă las aici o rețetă delicioasă de dulceață din petale de mac sălbatic:
Pasi
- Pasul 1
Spălăm bine capsunile, le alegem cu grija si le rupem frunzulitele verzi. Le punem intr-un vas si presărat deasupra 1, 5kg de zahar. Lăsăm asa capsunile intr-un loc răcoros minim 3 ore.

- Pasul 2
După acest timp scurge siropul format si il punem cu restul de zahar la fiert si il lăsăm pana scade la jumătate.

- Pasul 3
Cand siropul s-a legat adăugăm și capsunile si le lăsăm să fiarbă la foc potrivit amestecând din când în când. Tot acum punem si zeama de la lămâi. Nu uitati sa îndepărtați spuma formată în timpul fierberii!

- Pasul 4
Cand s-a îngroșat suficient dulceata este gata. Pentru a testa dacă este gata punem o lingură de dulceață și o lăsăm să se racescă, astfel putem vedea consistența acesteia.

- Pasul 5
Punem dulceata fierbinte în borcanele curate si uscate, punem si strângem bine capacele după care sterilizam borcanele ( le fierbem intr-o oala cu apa fierbinte pentru 15-20 minute). Lăsăm borcanele sa se răcească în apa in care au fiert pana a doua zi apoi le punem în cămară.

- Pasul 6
Iarna după desfacerea borcanului, acesta se păstrează im frigider deoarece nu conține conservanți.
