Blog Inregistrare Conectare

  • Dulciuri
    • Dulciuri
    • Torturi
    • Prajituri
    • Dulciuri de casa
  • Aperitive
  • Supe, Ciorbe
  • Cu carne
    • Carne de pasare
    • Carne de porc
    • Carne de vita
  • Peste
  • Paste
  • Fara carne
  • Salate, Sosuri
  • Patiserie
  • Conserve
  • Imaginea 1
  • Imaginea 2
  • Imaginea 3
  • Imaginea 4
  • Imaginea 5
  • Imaginea 6
  • Imaginea 7
  • Imaginea 8
  • Imaginea 9
  • Imaginea 10
  • Imagine
  • Galerie

Ceafă de porc fragedă, cu sos lipicios făcută în tigaie

Ceafă de porc fragedă, cu sos lipicios făcută în tigaie, alături de un buchet multicolor de legume sotate, am gătit azi. Eram cu gândul la niște coaste de porc la cuptor, fragede și lipicioase. Dar cum nu am găsit coaste, am zis că improvizez ceva. Am cumpărat ceafă de porc, am marinat-o și am gătit-o la tigaie. De ce la tigaie? Pentru că este mai rapid și nu voiam să deschid cuptorul pentru patru felii de ceafă. S-a dovedit a fi o idee bună, au ieșit exact cum îmi doream.

Pentru marinadă eu am folosit vin roșu (Fetească Neagră) dar dacă nu vreți să puneți vin, puteți pune apă cu oțet. Vă uitați la proporție în rețeta mea de coaste la cuptor. Dar, cu vin roșu au ieșit minunat. Marinada am pregătit-o seara, într-o caserolă cu capac, am pus ceafa și am lăsat-o la frigider. Cât? Până a doua zi la prânz. adica vreo 16 ore. Condimente am pus ce aveam prin casă și ce m-am găndit că și voi aveți. Nimic deosebit, deși aveam și variante mai deosebite. Voi le puteți schimba daca ceva nu vă place.

Cred că pe același principiu puteți găti și alt tip de carne de porc : cotlet, piept sau chiar cuburi din pulpă de porc. Ca și garnitură eu am ales niște legume sotate, simple, fără sosuri. Merg bine și cartofii (prăjiți sau piure), orezul sau legumele la grătar. Sigur vor fi la fel de apreciate. Combinația de final este foarte importanta. Amestecul de sweet chilli, ketchup și miere de albine, desăvârșește gustul preparatului formând un sos lipicios deosebit. Pur și simplu, te lingi pe degete. După ce puneți acest amestec peste ceafă, întoarceți de câteva ori bucățile de carne, asfel încât sosul gros să nu se ardă și să patrundă bine în ceafă.


Ingrediente

  • Pentru ceafa de porc
  • 150ml vin roșu
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță pudră de usturoi
  • 1/4 linguriță pudră de ghimbir
  • 1 linguriță de boia de ardei afumată
  • 4 linguri sos de soia
  • 1 lingură cremă de oțet balsamic
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 50 ml apă
  • 4 bucăți ceafă de porc fără os
  • 3 linguri ulei
  • 50g sweet chilli
  • 50g ketchup
  • 1 linguriță miere de albine
  • Pentru legumele sotate
  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei gras roșu
  • 6 ciupercuțe
  • 3 fire usturoi verde
  • sare
  • piper

Pasi

  • Pasul 1

    Pentru început, cu o seară înainte de a găti ceafa de porc, am pregătit o marinadă în care am lăsat să stea bucățile de carne în frigider, peste noapte.  Așadar, într-o caserolă dreptunghiulară cu capac am pus vinul, apa și restul componentelor ( sare, usturoi pudră, ghimbir pudră, boia de ardei, sos de soia, crema de oțet balsamic, zahăr, cimbru), amestecăm bine componentele și punem bucățile de carne.  Imaginea 1

  • Pasul 2

    După ce am pus toată ceafa de porc având grijă ca zeama să acopere bine carnea, punem capacul caserolei și dăm la rece până a doua zi (sau măcar 4-5 ore). Imaginea 2

  • Pasul 3

    A doua zi, într-o tigaie cu puțin ulei, punem la foc mediu bucățile de carne scoase din marinadă, acoperim tigaia cu un capac și lăsăm să se gătească pentru 20-25 minute (până ce ceafa este bine făcută). Imaginea 3

  • Pasul 4

    La final, facem un amestec într-un bol din sweet chilli, ketchup (dulce sau picant, în funcție de preferințe) și miere de albine. Imaginea 4

  • Pasul 5

    Turnăm amestecul acesta peste bucățile de carne în tigaie și mai lăsăm pe foc circa 5-10 minute, întorcând din când în când carnea, astfel încât sosul să nu se ardă și să pătrundă bine pe ambele părți ale bucăților de carne. Imaginea 5

  • Pasul 6

    Cât timp s-a gătit carnea, am pregătit alături și niște legume sotate. Au ieșit tare bune. Pentru început am curățat toate legumele și le-am tăiat în bucăți mai mari (cu excepția usturoiului verde). Imaginea 6

  • Pasul 7

    Într-o cratiță am pus ulei la încins și am adăugat pentru început ceapa și morcovul. Le sotăm pentru circa 5 minute. Imaginea 7

  • Pasul 8

    Adăugăm apoi restul legumelor tăiate, punem puțină sare și circa 50 ml apă, punem capacul peste cratiță și lăsăm să se înăbușe pentru circa 10 minute. Imaginea 8

  • Pasul 9

    După acest timp, punem și usturoiul tăiat mărunt, potrivim de sare și piper și mai lăsăm să se gătească pentru circa 4-5 minute.  Imaginea 9

  • Pasul 10

    Le servim împreună cu ceafa de porc și o salată proaspătă alături. Imaginea 10

     


Lasa un comentariu

or cancel reply

  • author By Crina Matei
  • Categorie: Carne de porc
  • Dificultate:
  • Evaluare:
  • Creat: aprilie 9, 2020
Distribuire
Savoare de crin
Retete Similare
  • Cotlet fraged în sos de roșii cu ceapă și usturoi
  • Coaste de porc fragede la cuptor
  • Ruladă de porc cu legume
Cele mai vizualizate
  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    16677

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    14970

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    14183

  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    11810

  • Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    7224

  • Biscuiti cu unt și aroma sărbătorilor de iarna

    5714

  • Turtă dulce – bucuria copilăriei noastre

    4923

  • Dulceață de ardei iute roșu

    4466

Cele mai placute
  • Pască cu aluat subțire și multă brânză

    30

  • Cornulete cu rahat – fragede si aromate

    25

  • Ruladă cu cremă de brânză în foaie de napolitană

    14

  • Nuci Bounty cu cremă de cocos și vanilie

    14

  • Mini Pavlova cu fructe

    13

  • Gogoșele vanilate, rapide, fără drojdie și fără prăjire

    12

  • Dulceață de ardei iute roșu

    9

  • Cosulețe pentru aperitive deosebite

    9

Abonare
Etichete
aluat aperitiv aromat biscuiti branza briose cacao cașcaval ceapa ciocolata Coaja de portocală cocos cremă căpșuni Delicios deliciu de post desert dulce foi fraged fructe făra coacere gustare gustos lamâie legume mere morcov oua pentru iarna portocala Prăjitură pui rapid rosii Rulada scortisoara Smântână tarta unt Usturoi vanilie Visine zmeura

COPYRIGHT ©2016 - 2021 Savoraredecrin. Toate textele si imaginile apartin autorului Savoraredecrin. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al autorilor. Toate drepturile sunt rezervate.