Merele
Marul are un gust minunat, aspect placut si substante nutritive dintre cele mai sanatoase. Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu. Ele sunt un adevarat depozit de substante hranitoare. Marul are un gust minunat, aspect placut si substante nutritive dintre cele mai sanatoase. Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu fiind un adevarat depozit de substante hranitoare.
Reglează nivelul glicemiei – conţin anumiţi fitonutrienţi, cum ar fi quercetina, care pot să prevină fluctuaţiile bruşte ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, oţetul de mere este considerat a fi un adevărat ajutor în controlarea nivelului ridicat al glicemiei. Din motiv pentru care este adesea folosit ca un tratament naturist în cazul bolnavilor care suferă de diabet zaharat.
Pot să prevină şi să ţină sub control ateroscleroza. Specialiştii în domeniu au confirmat faptul că un consum de mere zilnic, timp de o lună, poate să reducă cu 40% concentraţia substanţei din sânge care este responsabilă pentru afectarea elasticităţii arterelor, provocând ateroscleroza.
Un mar nu va inlocui periuta de dinti, dar atunci cand muscati si mestecati un mar se stimuleaza productia de saliva din gura, reducandu-se astfel riscul aparitiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii.
Ce zic studiile?
Un studiu recent efectuat pe soareci arata ca sucul de mere poate tine la distanta boala Alzheimer si poate combate imbatranirea creierului. Subiectii din studiu care au fost hraniti pe baza unei diete cu suc de mere, aveau niveluri mai ridicate a neurotransmitatorului acetilcolina si s-au descurcat mai bine la testele labirit decat subiectii care au primit o dieta normala.
Oamenii de stiinta sunt de acord cu consumul de mere bogate in flavonoizi in scopul reducerii riscului dezvoltarii cancerului pancreatic cu pana la 23%. Cercetatorii au identificat in coaja marului, mai multi compusi triterpenoizi care au o activitate puternica impotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau san.
Ultimele cercetari au descoperit ca extractele din marul intreg pot reduce numarul si marimea tumorilor mamare la soareci. Specialistii recomanda un aport ridicat de fibre pentru a diminua riscul de dezvoltare a cancerului de colon.
Femeile care consuma cel putin un mar pe zi prezinta un risc mai mic cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2 decat cele care nu consuma mere. Merele sunt incarcate cu fibre solubile, utile pentru mentinerea echilibrului zaharului din sange.
Fibrele solubile gasite in mere se combina cu grasimea aflata in intestine, fapt ce contribuie la mentinerea in valori normale a colesterolului si o stare generala buna de sanatate.
O ceasca de mere coapte introduce 112 calorii in planul dvs. nutritional, o cantitate destul de mica, ceea ce face din mar un aliment ideal pentru o dieta redusa in calorii.
Daca va limitati la aproximativ 2000 de calorii pe zi, cantitatea de calorii din aceasta portie de mere reprezinta 5,6% din cantitatea zilnica recomandata. Merele coapte pot fi o gustare ideala; este recomandat ca gustarile dintre mese sa se situeze intre 100 si 200 de calorii.
Indiferent daca aveti probleme in a defeca sau va este imposibil sa va abtineti sa mergeti la toaleta, fibrele gasite in mere ajuta in aceste probleme. Fibrele pot fie sa stimuleze tranzitul intestinal cand sunteti constipati, fie pot absorbi excesul de apa din scaun pentru a incetini activitatea din intestine.
Merele rosii contin un antioxidant numit quercentina. Studiile recente au descoperit ca acest antioxidant poate ajuta la imbunatatirea si fortificarea sistemului imunitar, mai ales in situatiile de stress.
Care sunt cele mai bune?
Cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic, sunt merele „taranesti”, mai micute si mai modeste la infatisare, in comparatie cu surorile lor cultivate in stil industrial. Merele „naturale” obtinute din meri salbatici altoiti sunt mult mai rezistente la boli si la daunatori. Ele nu nevoie de cortegiul de chimicale fara de care cele mai multe soiuri „ameliorate” nu ar rodi nici macar un an. Apoi, sunt recomandate merele bine coapte, a caror coaja intens colorata indica o concentratie ridicata de substante (pigmenti mai ales) cu efect anticancerigen si antioxidant. Merele trebuie sa fie nelovite, la cel mai mic traumatism pulpa merelor eliberand o enzima care pur si simplu declanseaza procese de alterare, de distrugere a substantelor cu efect antioxidant. Fructele lovite capata rapid culoarea aceea maronie si devin neplacute la gust, tocmai datorita acelei enzime, care inactiveaza cea mai mare parte a farmaciei din mar.